Pretraga

Bryan Berg: Nositelj svjetskih rekorda i graditelj najnesigurnijih, ali veličanstvenih konstrukcija svijeta

A- A+

Kuća od karata sinonim je za nešto krhko, nestabilno i nešto čemu prijeti raspadanje pri najslabijem utjecaju vanjske sile. No, te činjenice nisu spriječile Bryana Begra u ostvarivanju nemogućeg- izgradnje veličanstvenih svjetskih građevina, ali od karata.

Bryan Berg | foto: Bryan Berg

Kada je u pitanju izgradnja u kojoj se koriste igraće karte Bryan Berg nositelj je čak četiri Guinnessova rekorda.

Najviša kuća izgrađena od igraćih karata, najveća kuća izgrađena od igraćih karata, najviša kuća od igraćih karata izgrađena u 12 sati i najviša kuća izgrađena od igraćih karti u jedan sat četiri su kategorije Guinnessovih rekorda koje od 1999. pa sve do danas bez premca nosi Bryan Berg.

Ovaj arhitekt svoja je znanja usmjerio u poseban način projektiranja bez korištenja ikakvih pomoćnih sredstava, u izgradnju su uključeni samo on i igraće karte.

Od hobija do zanimanja

Iako će mnogi pomisliti da je arhitektura bila okidač za kreiranje svjetskih građevina od igraćih karata priča je, navodi Berg, ponešto drugačija. Njegova ljubav i hobi, konstrukcije od karata, navele su ga na odabir studija arhitekture i studija dizajna koje završava u Iowi i na Harvardu.

– Istina je da imam vrlo neobičnu karijeru koju je ponekad vrlo zanimljivo objasniti nekom tko to nikada nije vidio pa nema dojam koliko je velik svijet marketinga i organiziranih događaja, dodaje Berg osvrćući se pritom na Guinnessova natjecanja u kojima redovno sudjeluje.

Bryan Berg | foto: Bryan Berg

Izrada konstrukcija od igraćih karata Bergova je službena profesija od 1994. godine. Zbog svoje karijere i životnog puta Berg često navodi da je uistinu sretan jer se može baviti onim što voli.

U priču o slaganju konstrukcija od igraćih karata Berga je uveo njegov djed kada je imao otprilike osam godina. Djed, koji se bavio kazalištem, u slobodno vrijeme bio je strastveni kartaš.

– Prisjećam se brojnih vikenda tijekom mog djetinjstva koji su se odvili kao pravi kartaški turniri u kojima bi sudjelovala cijela obitelj. Bilo je uobičajeno da djed izgradi kuću od karata točno na sredini stola između kartaških partija, objašnjava Berg, bilo je magično i dovoljno da shvatim kako želim što više karata kako bi sam izgradio sve veće i veće kuće.

Bryan Berg | foto: Bryan Berg

Kada se ne bavi slaganjem karata Berg je, kako kaže, sasvim običan obiteljski čovjek koji radi na kreativnim arhitektonskim projektima ili uživa u prirodi.

– Smatram važnim da svatko od nas pokuša provesti vrijeme radeći ono što voli, zaključuje Berg.

Bryan Berg uz svoju najvišu kuću od igraćih karata | foto: Bryan Berg

Najviša kuća od igraćih karata

Kada je prvi put izgradio visoku kuću od karata Bryan Berg još uvijek je bio srednjoškolac. Prva konstrukcija koja je oborila rekord bila je visoka 441 centimetar. Njegova najnovija kuća od igraćih karata visoka je čak 762 centimetra.

– Koliko visoko mogu graditi? Nebo je granica, navodi Berg.

Za potrebe izgradnje najviše kuće od igraćih karata organizatori natjecanja morali su ukloniti dio stropa i to sve do potkrovlja kako bi Berg mogao neometano graditi svoje konstrukcije koje obaraju sve svjetske rekorde.

Bryan Berg uz svoju najvišu kuću od igraćih karata | foto: Bryan Berg

Pepeljugin dvorac od igraćih karata

Pepeljugin dvorac od igraćih karata Berg je konstruirao za svijet Walta Disneya. Prije ovog projekta današnja Guinnessova kategorija ‘Samostojeće kuće od igraćih karata’ nije ni postojala. Cijeli projekt izgradnje Pepeljugina dvorca trajao je otprilike mjesec dana, a u izradi konstrukcije korišteno je 3000 špilova karata.

Bryan Berg uz Pepeljugin dvorac | foto: Bryan Berg

Copy link
Powered by Social Snap