Pretraga

Dani arhitekture Sarajevo 2023: Zvučna imena arhitektonske scene ‘secirati’ će olimpijsku arhitekturu

A- A+

Dani arhitekture, najveći i najočekivaniji festival arhitekture u Bosni i Hercegovini, ove godine se održava od 15. do 22. rujna, te će trajati sedam dana na više lokacija. Tema događanja je ‘Olimpijska arhitektura’ u okviru koje će predavači i gosti istraživati ostavštinu gradnje i planiranja za potrebe olimpijskih igara širom svijeta, s osvrtom na obilježavanje četrdeset godina od Olimpijskih igara u Sarajevu 2024. godine. Najavljeno je sudjelovanje brojnih zvučnih imena iz svijeta arhitekture poput Joaquína Millán Villamuelasa i Johannesa Tovatta.

Dani arhitekture Sarajevo

Dani arhitekture Sarajevo | foto: PROMO

Otvorenje jubilarnog petnaestog izdanja Dana arhitekture Sarajevo bit će 15. rujna kada će ovogodišnji kuratori – Hubert Klumpner (Austrija) i Michael Walczak (Poljska) publici predstaviti temu, predavače i program festivala. No, već prema najavama lako je zaključiti kako će sarajevski Dani arhitekture ugostiti zvučna imena koja jamče programsku kvalitetu.

Dašak suvremene arhitekture

Na glavnoj sceni kina ‘Meeting point’ ove godine publici će se predstaviti studio OOIIO iz Madrida i njihov glavni projektant Joaquín Millán Villamuelas. Očekuje se i dolazak Meriem Chabani iz studija New South koja će publici predstaviti svoj pristup arhitekturi, te na koji način utječe na okolinu oko sebe i daje svoj doprinos struci. Kao i Scott Doiga iz studija Haptic koji svoja predstavništva imaju u Norveškoj, Španjolskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, a koji će u Sarajevo donijeti dašak suvremene arhitekture i dizajna.

Iz Švedske u Sarajevo dolazi Johannes Tovatt čiji studio zapošljava preko 21 000 stručnjaka iz raznih sktora građevinske struke, te Albert Achammer iz Njemačke koji predstavlja ATP studio koji djeluje pod sloganom ‘arhitekti i inženjeri za bolje zgrade’. Iz Sjedinjenih Država na glavnu scenu će izaći pak Sarah Williams s MIT-a koja će otkriti svoj pristup projektiranju i izgradnji objekata različitih kategorija.

Izdvojeni članak

VIDEO: Pogledajte katalog obiteljskih kuća iz 1990. godine, živite li u jednoj od njih?

Najbolji iz regije

Francusku će predstaviti i Ruedi Baur koji će govoriti o svojoj viziji arhitekture, dizajna i lekcijama za budućnost. Lucy Bullivant iz Ujedinjenog Kraljevstva također će biti jedna od predavačica od koje će sarajevska publika imati priliku vidjeti fantastične primjere britanske arhitekture i dizajna.

Iz regije ističe se sudjelovanje hrvatskog studija ZDL koji će predstaviti svoj opus radova i pokazati zašto su jedan od vodećih ureda u Hrvatskoj i regiji. Studio Grad iz Crne Gore također će predstaviti svoja dosadašnja i buduća arhitektonska ostvarenja, dok će domaćine, Bosnu i Hercegovinu predstavljati Studio Gepek i Ledić arhitektura.

Pogledajte zgradu vrtića koja očarava, da bi je učinili ovakvom arhitekti su se morali vratiti u djetinjstvo.

Copy link
Powered by Social Snap