Pretraga

Zgrada vrtića koja očarava: Da bi je učinili ovakvom arhitekti su se morali vratiti u djetinjstvo

A- A+

Češki vrtić Větrník dizajniran je tako da odiše dječjom razigranošću i maštom. Ima sve što treba imati jedan vrtić, a napravljen je s ciljem da ne izgleda kao klasična ustanova i da potiče dječju kreativnost. Za ovaj je dizajn zaslužan tamošnji studio Architektura.

Dječji vrtić Větrník

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura

Dječji vrtić Větrník nalazi se u Říčanyju, gradu koju je smješten u Praško-istočnom okrugu. Vrtić je to koji ima prostor za vježbanje, vrt, učionice i igralište, raspoređene kroz obojene blokove koji se granaju iz središnje bijele strukture. Dizajn vrtića potpisuje češki studio Architektura. Glavna nit vodilja u radu bila im je dječja razigranost, prenosi Dezeen.

Objekt tako karakteriziraju volumeni jarkih boja i kutni oblici. Dizajn odiše djetinjstvom, s rasporedom koji nastoji pobuditi razigranost i spontanost, te oblicima koji oponašaju jazbine i šatore.

Dječji vrtić Větrník

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura

Direktor studija Architekture, David Kraus kazao je kako se nazubljeni tlocrt temelji na odsutnosti geometrije u djetetovom umu, drugačijem redu, razigranosti i spontanosti. Svaki od jarko obojenih blokova dječjeg vrtića Větrník sadrži učionicu, dok se ostatak sadržaja nalazi unutar glavne bijele kocke.

Izdvojeni članak

[FOTO] Možete li pogoditi čiji stil je poslužio kao inspiracija u dizajnu ovog muzeja?

Na dizajn je utjecala dječja neorganiziranost

Arhitekt Kraus kazao je kako su sama djeca bila ključna za osmišljavanje ovakvog projekta – njihove igre, kretanje, vizija i razmjer. Dodao je kako su dječja spontanost, neorganiziranost, nepredvidivost, čistoća, znatiželja i optimizam utjecali na dizajn.

Pročelje dječjeg vrtića Větrník, koje je okrenuto prema ulici, ima ulaz koji dočarava svemirski brod. Uz njega je živi zid ili vertikalni vrt, za koji se arhitekti iz studija Architektura nadaju da će narasti i podebljati se kako bi prekrio cijelo uzvišenje.

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura, montaža baustela.hr

Glavni ulaz vodi u atrij koji se nalazi u bijeloj središnjoj strukturi. U tom središnjem bloku nalaze se i uredi i drugi praktični sadržaji. Preko cijelog ulaznog atrija prostire se velika mreža za igru koja je poduprta deblima. Područje ispod mreže služi kao prostor zajednice za glazbene, kazališne i izložbene sadržaje.

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura

Dječji vrtić Větrník | foto: Studio Architektura, montaža baustela.hr

Vanjski prostor osmišljen je kao zabavni park

Iz atrija se granaju pojedinačne učionice koje su povezane s vrtom i na vrhu imaju kvadratne krovne prozore. Učionice dječjeg vrtića Větrník također imaju trokutaste prozore, od kojih su neki obrubljeni okvirima u boji.

Vanjski prostor obuhvaća igralište s penjalicama i drugom opremom osmišljeno kao zabavni park. Iako je trenutno u izgradnji, arhitekti se nadaju da će postati prostor ispunjen prirodom koji će poticati maštovitu igru.

Izdvojeni članak

Bizarna stambena arhitektura sa sjevera Europe ne prestaje oduševljavati ljubitelje odvažnog

Arhitekt Kraus je rekao kako se nastojalo osmisliti dnevni boravak koji će biti pun zabavnih atrakcija, penjalica, različitih elemenata igre, svojevrsni krajolik dječje fantazije, možda čak i lunapark. Dodao je kako su htjeli napraviti objekt za djecu koji nije ustanova, već koji je razigran i koji će omogućiti razvoj kreativnosti kod djece.

Copy link
Powered by Social Snap