Pretraga

Dekorativni umjetni kamen: Koje prednosti ima i kako se postavlja?

A- A+

Dekorativni umjetni kamen služi za uređenje interijera i eksterijera. Odlično imitira prirodni kamen, a puno je lakši i jednostavniji za postavljanje od prirodnog kamena. Danas se na tržištu pojavljuje u različitim oblicima i bojama, napravljen tako da prkosi svim vremenskim uvjetima i dugo traje.

Dekorativni umjetni kamen

Dekorativni umjetni kamen | Screenshot: youtube, montaža bauštela.hr

Dekorativni umjetni kamen je lagan i dizajniran tako da se može postaviti na različite obloge. Unutar kuće obično se postavlja na zidove ili dijelove zidova, kao i na podove. Može se postaviti na zid kuće, ali i na ogradu. Ovakav način uređenja može biti upola jeftiniji od uređenja kuće i okućnice prirodnim kamenom.

Uređenjem kuće dekorativnim kamenom može se postići efekt profinjenosti i luksuza, ali i spojiti tradicijski i moderni stil. Prostori se mogu industrijski stilizirati ili se pak u njima može samo dočarati boravak u kamenim kućama.

Izdvojeni članak

Dizajnpro – proizvodi od kamena koji se razlikuju od ostalih takvih na tržištu

Dekorativni kamen – prednosti

Dekorativni kamen ne mora se dodatno obrađivati, nakon što se kupi spreman je za postavljanje. Otporan je na sve vremenske uvjete i može dugo krasiti kako interijer, tako i eksterijer. Za izradu dekorativnog umjetnog kamena koriste se prirodni materijali. Radi se o proizvodu kojemu je baza beton i koji se izlijeva u kalupe koji su izrađeni prema prirodnom kamenu.

Takvi kalupi mogu biti dizajnirani u bezbroj oblika, a mogu se obojati u bezbroj različitih boja i kombinirati prema potrebama kupaca. U odnosu na prirodni kamen to je svakako prednost. Prirodni kamen nema mogućnost takve manipulacije bojama i teksturama kao što ima dekorativni umjetni. Cijene dekorativnog umjetnog kamena se kreću oko 40 eura za metar kvadratni.

Izdvojeni članak

‘Beton’ je moguće napraviti i od školjaka: Morski kamen je izvrstan odabir za pločice

Dekorativni kamen – postavljanje

Prije postavljanja dekorativnog kamena, važno je da je podloga dobro pripremljena. Ako se radi o zidu koji je okrečen onda mora biti skinuta boja s njega. Malo se postruže ili ‘natuče’ kako bi površina bila neravna, zatim se impregnira, a ako je kamen nešto teži, dobro je staviti mrežicu. Kamen koji nije težak može se jednostavno na impregnirani zid lijepiti fleksibilnim ljepilom.

Važno je da je ljepilo visokokvalitetno, protuklizno i vodootporno kako ne bi kasnije došlo do odljepljivanja. Samo ljepilo, bez mrežice dovoljno bi bilo, na primjer, za dekorativne opeke debljine dva centimetra. U jednoj zagrebačkoj tvrtki koja proizvodi i prodaje dekorativni umjetni kamen kazali su nam kako je sve više upita za postavljanje kamena i opeka na fasade kuća i garaža.

Ako je ograda betonska, dekorativni kamen lijepi se direktno na beton, uz prethodnu impregnaciju. Ovakav se kamen može lijepiti primjerice i na knauf. Može ići na bilo koju podlogu, samo je važno da se vrsti podloge prilagodi i vrsta ljepila. Radi se o materijalu koji je trajan, naravno uz uvjet da se dobro postavi. Isto tako, popularno je i uređenje ograda dekorativnim umjetnim kamenom.

Copy link
Powered by Social Snap