Pretraga

Dizajnpro – proizvodi od kamena koji se razlikuju od ostalih takvih na tržištu

A- A+

Dizajnpro je obrt koji se bavi izradom proizvoda od materijala poput drveta, plastike i trenutno najzastupljenijeg bračkog kamena. Izrađuju i suvenire te dekorativne predmete, kao na primjer dijelove drvenog namještaja s utisnutim reljefom. Više o svom obrtu reći će vam Roko Vrkić, pokretač istog.

Dizajnpro proizvodi / foto: Instagram

Proizvodi obrta Dizajnpro u nastanku / foto: Privatna arhiva

– Zovem se Roko Vrkić i rodom sam iz Zadra. Želja za stvaranjem nečega novog, drugačijeg i inovativnijeg me je odvukla na studij u Split, gdje sam upisao Strojarstvo na FESB-u. Međutim, faks nisam završio do kraja jer sam već za to vrijeme počeo raditi i usavršavati se u području modeliranja i strojne obrade. Velika želja mi je bila pokretanje svoje proizvodnje koja se nedavno i ostvarila, započinje Roko.

Na pitanje koje bi proizvode svog obrta posebno istaknuo, Roko je rekao kako mu je na ovo zaista teško odgovoriti jer je svaki njegov proizvod poseban.

– Možda bih naglasio suvenir „Pozdrav suncu“ jer je to moj prvi proizvod koji sam modelirao još kroz studentske dane te me usmjerio u ovom smjeru kojim trenutno idem. Drugi proizvod koji bih naglasio su „Kopnena vrata Zadra“ koja su zahtjevniji projekt od prethodnih te me ispunjava i činjenica da me veže za rodni grad, otkrio je naš sugovornik.

 

Zanimalo nas je što Roka posebno fascinira kod rada s kamenom, a što kod rada s drvetom.  Također nas je zanimalo nosi li rad s aluminijem te kompozitnim materijalima neku svoju čar jer se Roko u svom radu služi i njima.

– Apsolutno me fascinira rad sa svim prirodnim materijalima. Jer koliko god se ja trudio napraviti što bolji proizvod, uvijek je priroda ta koja daje završnu riječ. Naime, svaki komad drva ili kamena je različit. Kamen i drvo bilježe najdalju našu povijest i danas to čine za buduće generacije. Rad s aluminijem je izrazito zanimljiv jer se uglavnom radi o dosta preciznim tolerancijama pa je dosta bitno određivanje parametara stroja te odabir alata, objasnio je naš sugovornik.

Izdvojeni članak

Obrt Dolac – obiteljska tvornica čiji proizvodi od stakla, drveta i pleksiglasa čuvaju narodnu baštinu

Što vaše proizvode razlikuje od ostalih takvih na tržištu, pitali smo Roka.

– Osim svojih serijskih proizvoda, radim projekte i proizvode prema željama kupaca. Kupci nam dođu sa željenim proizvodom kojega predoče na papiru ili na slici, nakon toga pretvaram ga u 3D model te ga u kratkom roku dobivaju kao gotovi proizvod prema svojoj jedinstvenoj želji. Smatram da upravo moje vještine u poznavanju materijala, modeliranja te strojne obrade čine moje proizvode posebnijima i drugačijima. Većina mojih proizvoda ima neke specifičnosti po kojima se razlikuje od ostalih, poput nekog potpisa, ispričao nam je Roko.

Kakav tip kupaca obično kupuje vaše proizvode i u kakvim ih domovima, odnosno interijerima možemo naći, bilo je naše zadnje pitanje.

– Moji proizvodi nemaju neki određen tip kupca, a mogu se pronaći u obiteljskim domovima, konobama i uredima te kao dijelovi elemenata luksuznog interijera. Također, obuhvaćamo različitu populaciju kupaca, od onih koji traže neki poklon ili dekorativni ukras pa do kupaca koji žele nešto drugačije, jedinstveno, a uz moju podršku i 3D vizualizaciju na kraju to izvedemo u proizvod, istaknuo je Roko.

Copy link
Powered by Social Snap