Pretraga

Deset umjetnih otoka u svijetu za koje niste znali

A- A+

Dok su mnogi otoci poznati po svojoj prirodnoj ljepoti, postoje i oni koje je stvorio čovjek, a ne majka priroda. Neki od ovih umjetnih otoka stvoreni su za zaštitu od poplava, neki su za razvoj turizma, a neki pak služe kao utočišta za divlje životinje. U nastavku vam donosimo deset umjetnih otoka za koje sigurno niste znali.

umjetni otoci kolaž

umjetni otoci | foto: screenshot YouTube, Unsplash

Umjetni otoci su otoci koje je izgradio čovjek, a najčešće se koriste u infrastrukturne, turističke i industrijske svrhe. O tome kako oni nastaju, više smo pisali ovdje. Na spomen umjetnih otoka većini odmah na pamet pada Dubai, no on nije jedini. Donosimo vam deset umjetnih otoka za koje sigurno niste znali.

Izdvojeni članak

Sigurno ste čuli za umjetne otoke u Dubaiju, ali jeste li se kad zapitali kako ti otoci nastaju?

1. Gospa od Škrpjela

Gospa od Škrpjela jedini je umjetni otok na Jadranskom moru. Smješten je u Bokokotorskom zaljevu u Crnoj Gori, a nastao je od bedema stijena i potonuća starih i zaplijenjenih brodova natovarenih kamenjem. Na otoku se nalazi i katolička crkva koja ima pridruženi muzej.

Gospa od Škrpjela Crna Gora screenshot

Gospa od Škrpjela, Crna Gora | foto: screenshot YouTube

2. Île aux Cygnes

Île aux Cygnes ili na hrvatskom ‘otok labudova’, uski je umjetni otok na rijeci Seini u Francuskoj. Nastao je 1872. godine kako bi zaštitio tri mosta –  Pont de Grenelle, Pont Rouelle i Pont de Bir-Hakeim. Na otoku se nalazi kopija Kipa slobode okrenuta u smjeru Atlantskog oceana te šetalište s alejom od 300-tinjak stabala. Samo 1,5 km sjeverno od otoka nalazi se Eiffelov toranj.

Ile aux Cygnes, Francuska

Ile aux Cygnes, Francuska | foto: Pexels

3. Peberholm

Izgradnja Oresundskog mosta koji spaja Dansku i Švedsku uključivala je izgradnju Peberholma, umjetnog otoka na danskoj strani Oresunda. Izgrađen je kao poveznica između tunela i mosta, a pri gradnji se vodilo računa o očuvanju okoliša. Znanstvenici su se nadali da će ga priroda kolonizirati i učiniti da otok sam procvjeta, bez ikakve ljudske interakcije. Otok smiju posjetiti samo biolozi i to jedanput godišnje, a dom je za više od 450 vrsti biljaka i desetak vrsti ptica.

Peberholm, Danska screenshot

Peberholm, Danska | foto: screenshot YouTube

4. Otoci Uros

Narod Uros u Peruu živi na plutajućim otocima napravljenim od trske koja raste uz rubove jezera Titicaca. Otoci su nastali spajanjem trske koju su mještani pričvrstili i izgradili plutajuće otočne platforme. Svaki otok ima kuću, a na najvećem otoku se nalazi stražarnica. Prekomjerni ribarski lov, dolazak turista i kanalizacijski odvod iz grada Puno negativno su utjecali na okoliš otoka i život lokalne zajednice.

Uros otoci Peru

Uros otoci, Peru | foto: Unsplash

5. Dunavski otok

Dunavski otok je dugački, uski otok smješten u središnjem Beču između rijeke Dunav i kanala Novi Dunav. Otok je prvotno izgrađen 70-ih kao dio sofisticiranog bečkog sustava zaštite od poplava, a danas je dom brojnim barovima, klubovima i restoranima. Zbog čestih izljeva Dunava, poplave su dugo bile simbol zabrinutosti bečkom stanovništvu. Prve mjere zaštite poduzete su još krajem 19. stoljeća kada je na sredini rijeke iskopano korito. S lijeve strane je ostalo plavno područje kojeg je u kasnijem stoljeću zamijenio dodatni prokopani kanal. Između kanala Novi Dunav i postojećeg riječnog korita transportiran je materijal te se stvorilo 13 četvornih kilometara umjetnog otoka.

Dunavski otok Austrija

Dunavski otok, Austrija | foto: screenshot YouTube

6. Kansai

Zračna luka Kansai smještena je na umjetnom otoku u središtu japanskog zaljeva Osaka. Otok je izgrađen krajem 90-ih s ciljem smanjenja opterećenosti Međunarodne zračne luke Osaka. Najveći izazov inženjera bio je odoljeti stalnim potresima na tom području, no nisu vodili računa o posljedicama klimatskih promjena. Zbog globalnog zatopljenja, Kansai godišnje tone 1,5 cm.

Kansai Japan screenshot

Kansai, Japan | foto: screenshot YouTube

7. Thilafushi

Thilafushi je umjetni otok izgrađen početkom 90-ih na koraljnim grebenima Maldiva. Za razliku od ostatka maldivskog otočja koji su poznati po luksuznim odmaralištima, ovaj otok služi kao odlagalište otpada. Zbog nedostatka mjesta za odlaganje, na otok se svaki dan doveze više od 300 tona smeća. Svaki dan se teritorij otoka poveća za 10 m2, zbog količine nakupljenog smeća.

Thilafushi Maldivi screenshot

Thilafushi, Maldivi | foto: screenshot YouTube

8. Kamfer Dam

Umjetni otok u obliku slova ‘S’ smješten je sjeverno od grada Kimberley u Južnoafričkoj Republici. Otok je izgrađen u rujnu 2006. godine i predstavlja utočište za razmnožavanje flamingosa. Ornitolog Mark D. Anderson zatražio je pomoć lokalne tvrtke koja je prevezla 26.000 tona materijala za stvaranje otoka. Materijal je dopremljen uz uski nasip dužine 200 metara i položen u obliku slova S kako bi se stvorile dvije uvale. U nadi da će flamingosi naseliti to područje, izgrađeno je 1.000 tornjeva za umjetna gnijezda. Za nekoliko tjedana doselilo se preko 10.000 ptica koje su se razmnožavale i stvarale svoja gnijezda, zanemarujući one koje je čovjek stvorio.

Kamfer Dam JAR screenshot

Kamfer Dam, Južnoafrička Republika | foto: screenshot YouTube

9. Nigehörn

Nigehörn je nenaseljeni umjetni otok u Sjevernom moru koji pripada njemačkom gradu Hamburgu. Stvoren je krajem 90-ih kako bi se nadoknadio gubitak prostora na obližnjem otoku Scharhörnu koji je predstavljao prijetnju za razmnožavanje obalnih ptica. Prvotno se otok prostirao na 74 hektra, da bi se kasnije proširio na 123 hektara zahvaljujući kolonizaciji prirode.

Nigehörn i Scharhörn Njemačka screenshot

Nigehörn i Scharhörn, Njemačka | foto: screenshot YouTube

10. Otoci Amwaj

Otoci Amwaj su umjetno stvoreni otoci smješteni na sjeveroistoku Bahreina. Projekt otočja Amwaj započeo je početkom ovog stoljeća s ciljem potpunog slobodnog vlasništva stanovništva nad zemljom. Plan je bio i povećati opskrbu nekretninama na obali kojih je u Bahreinu izrazito mali broj. Oko otočja je izgrađen lukobran sa širokim grebenom kako bi se zaštitilo od oluja i morske erozije. Za poprimanje oblika otočja korištena je geotuba ispunjena kamenom i pijeskom. Na otoku se nalaze hoteli, stambene i poslovne zgrade te ‘plutajući grad’ Al Marsa koji izgledom podsjeća na Veneciju.

otoci Amwaj Bahrein screenshot

otoci Amwaj, Bahrein | foto: screenshot YouTube

Copy link
Powered by Social Snap