Pretraga

Dolazi lijepo vrijeme: Uredite svoj balkon i napravite mali vrt u samo četiri koraka

A- A+

S lijepim vremenom, sve češće razmišljamo o tome da vrijeme želimo provoditi vani. Dobro, istina je da sada imamo ponovno nekakvu pauzu s ‘zimom’, no uskoro dolaze topliji dani i sve ćemo više vremena biti na našim balkonima. Stoga, zašto ih ne bismo uredili?

Kada je u pitanju uređenje vanjskog prostora, bitno je prije svega paziti na to da budete svjesni uvjeta u kojima se nalazite i da od toga napravite najbolje što možete. Sve više od toga će biti nepotrebne ludorije, koje će dovesti do toga da sve skupa izgleda užasno.

Stoga, Architectural Digest je razgovarao s čak troje stručnjaka koji su ponudili svoje savjete po ovom pitanju. Naravno, najljepša stvar koju možete napraviti jest ta da pretvorite svoj balkon u maleni vrt. I upravo u tome ćemo vam danas pomoći s nekolicinom savjeta.

Izdvojeni članak

Jednostavnim projektima pretvorite balkon ili terasu u najbolju lokaciju za praćenje Eura

Istražite dobro prostor

Već smo ovo natuknuli, ali sad ćemo proširiti temu. Prije nego što uopće krenete s bilo čime, pobrinite se da ste sigurni u to da uopće smijete balkon pretvoriti u vrt. Kada ste se uvjerili u to, sljedeći korak je shvatiti kakva je klima u mjestu u kojem živite, a zatim i puno specifičnije, gdje se točno nalazi vaš balkon.

Gledate li na sjever ili na jug? Je li vam veći dio balkona u sjeni ili na jakom suncu kroz dan? Koliko često pada kiša? Koliko se možete brinuti o biljkama? To su samo neka od pitanja koja si morate postaviti prije nego što se u išta upustite.

Kada ste sve dobro proučili, krećete s fazom planiranja. U ovoj fazi, bitno je da brinete o cijelom balkonu, ne samo biljkama. Ako želite raditi nekakve manje (ili veće) prepravke, vjerojatno bi bilo pametnije da to napravite prije nego što krenete s uređenjem mini-vrta.

Što posaditi?

Sada smo napokon došli do one faze u kojoj birate što ćete zapravo posaditi. Prva odluka koju morate napraviti jest da odlučite želite imati na svom balkonu i koja je funkcija tog zelenila. Naravno, vaše želje se ipak moraju uskladiti s vašim mogućnostima, pa tako morate uzeti u obzir već navedene uvjete za biljke.

Ako želite imati puno cvijeća, no nemate sunca, odlučite se za Impatiense (Lijepi dečko) ili za Filodendron. U slučaju da ipak imate nešto sunčeve svjetlosti, begonije nisu loše izbor. One su vrlo zahvalne biljčice. Većina vrtlara se slaže da i u malim prostorima, možete uzgajati povrće. Odlična opcija za to su na primjer male rajčice.

Pravi materijali

Kada je u pitanju opremanje balkona, naravno da ćete većinu vremena provesti u vrtnom centru, i ako budete imali sreće, tamo uspjeti pronaći sve što vam treba, ali isto tako ne morate se ograničavati na takve dućane. Slobodno provjerite i buvljake, ili slične prigode. Štoviše, taj starinski štih će doprinijeti tome da vaš prostor ne bude sterilan.

Možete se isto tako prepustiti i DIY projektima, pa poraditi na visećim instalacijama. Jedino što je bitno jest da vaza, odnosno posuda, u koju stavljate biljku, bude dovoljno izdržljiva da može ‘preživjeti’ biljku. Slobodno možete koristiti i stare stvari, koje su već dugo van upotrebe.

Napravite nešto za okoliš

Kad smo već spomenuli recikliranje, nastavljamo u tom tonu. Osim spomenutog, možete pokušati kompostirati. Kompostiranje će vam pomoći da nahranite svoje kućne biljke, ali i smanjite kućanski otpad.

Uz to, ako želite da vaš balkon bruji životom, posadite lavandu ili verbenu, koje su omiljene među pčelama i leptirima. Uz to, predivno izgledaju, a još bolje mirišu.

Copy link
Powered by Social Snap