Pretraga

Jednostavnim projektima pretvorite balkon ili terasu u najbolju lokaciju za praćenje Eura

A- A+

Iskusni poznavatelji malih užitaka koji čine život kažu da nema ništa bolje od vremena provedenog u društvu s obitelji i dobrim prijateljima. Ako ste, pri tome, ljubitelj izlazaka, ovaj članak bi vas mogao razuvjeriti. Donosimo ideje uz koje će odmaranje, druženje, ali i praćenje utakmica na vašem balkonu, terasi ili vrtu postati bolje od odlaska u kafić.

uređenje balkona

Donosimo ideje za uređenje balkona ili terase koje bi vas mogle pretvoriti u ljubitelja praćenja utakmica od doma | Foto: Unsplash

Ljetna večer, dobri prijatelji, odlična hrana i piće – možete li zamisliti bolju kombinaciju? Slobodno vrijeme na svježem zraku uz čašicu razgovora, opuštanje ili gledanje utakmice još je bolje ako ste pri tome na ‘domaćem terenu’. A ako ste, kao i tisuće drugih nogometnih obožavatelja, u potrazi za najboljom lokacijom za praćenje Eura 2020, onda je idealno vrijeme za uređenje terase ili balkona upravo sada.

Umjesto odlazaka na prepunjene terase kafića, izgradite sklopivi šank i policu za piće te svoj balkon, terasu ili vrt pretvorite u oazu za druženja. Jednostavno je, ne košta bogatstvo, a ima li išta boljeg od toga kada komad namještaja izgradite vlastitim rukama? Uz dodatak ekrana za praćenje utakmica i ploče za praćenje rezultata, vaših predviđanja i strategija, koju također možete napraviti sami, zaboravit ćete na izlaske u kafiće, uštedit ćete novac, a imat ćete i sav komfor svog prostora.

Kako napraviti vlastiti šank?

Osim što je idealan prostor za druženje, ovaj šank ima još jednu prednost. Sklopiv je i ne zauzima puno prostora, što ga čini odličnim čak i za one s najmanjim balkonima ili terasama.

Izdvojeni članak

Je li ovo idealan vrt? U njemu uživaju sve generacije, ne treba vam velik budžet

Bit će vam potrebne tri drvene ploče dimenzija 1200x200x27 mm koje će činiti glavnu konturu šanka, jedna drvena ploča dimenzija 800x200x27 mm te jedna 1200x500x27 mm, vijci veličine 50×3 mm, pant traka, poluokretaljke od 50 mm te nosači. Od alata ćete trebati bušilica, ubodna pila, stege te kutna brusilica. Cijeli proces izrade pogledajte u videu kojeg je napravio Doctor D.S., mladi hrvatski YouTuber kojeg prati više od milijun i pol pretplatnika, u suradnji s Pevexom.

Jednu od tri drvene ploče dimenzija 1200x200x27 mm koje će činiti glavnu konturu šanka (dvije vanjske stranice i jednu središnju) proizvoljno skratite ubodnom pilom. Koliko ćete ju skratiti ovisit će o vašem prostoru i veličini šanka koju želite. Kako biste napravili donju stranicu šanka, ploču veličine 800x200x27 mm skratite ubodnom pilom na 50 cm. Stegama ju stegnite te bušilicom napravite rupe u koje ćete ubušiti vijke 50x 3 mm.

uređenje balkona

Cijeli proces izrade sklopivog šanka pogledajte u videu kojeg je napravio Doctora D.S.-a na Pevexovom YouTube kanalu | Foto: YouTube screenshot

Izmjerite razmak između bočnih stranica te s ostatkom drvene plohe napravimo gornju stranicu. Od ostatka drvenih ploha izrežite i složite stranice police, pazeći da je dovoljno velika za stvari koje želite na njoj držati. Koristite stege prilikom učvršćivanja polica šanka.

Nakon toga, radnu plohu šanka napravite od ploče veličine 1200x500x27 mm. Namjestite ju na konstrukciju šanka i pričvrstite pant trakom što će omogućiti sklopivost. Višak pant trake skratite kutnom brusilicom. Dodajte i drvenu plohu koja će služiti kao nogar te ju ostatkom pant trake spojite s radnom plohom.

Izdvojeni članak

Znate li koje kućne popravke najčešće tražimo? Trebat će vam ovi alati

Poluokretaljke od 50 mm dodajte na vrhove bočnih stranica s prednje strane. One će držati radnu plohu prilikom sklapanja. Sa stražnje strane šanka ušarafite nosače i spreman je za montiranje na zid!

pevex sklopivi šank

Gotovi sklopivi šank uz pomoć nosača montirajte na zid svog balkona ili terase | Foto: Pevex

Kako napraviti policu za pića i vino?

Polica je jednostavan projekt koji će idealno nadopuniti prostor u kojem se nalazi sklopivi šank. Donosimo upute, a cijeli proces izrade pogledajte u videu Doctora D.S.-a kojeg je napravio u suradnji s Pevexom.

Trebat će vam jedna daska dimenzija 2,2x15x400 cm od koje ćete napraviti bazu police, tri manje letvice koje će činiti ogradu, jedna okrugla letvica tip 46 te kukice za zid. Od alata će vam trebati ručna pila, bušilica, ubodna pila te iver vijci 4,5×60.

Dasku dimenzija 2,2x15x400 ćete odrezati na četiri dijela. Označite 60 cm i nacrtajte vodilju pod kutom od 45 stupnjeva. Ove će daske postati bočne stranice police. Ručnom kružnom pilom skratite dasku po označenoj vodilji te turpijom obradite drvo. Na ostatku daske označite 60 cm i prerežite ju kružnom pilom. Daske koje tako dobijete služit će kao poleđina police. Posložite izgled police, bušilicom probušite predrupe te ubušite iver vijke 4,5×60.

uređenje balkona

Posložite konturu police, probušite predrupe te ju pričvrstite iver vijcima | Foto: YouTube screenshot

Koristite ručnu pilu kako biste skratili letvice za ogradu na 60 cm. U jednoj označite rupe za čaše – prvu na 7,5 cm, a svakih 15 cm označite iduću. Svrdlom za bušilicu probušite rupu na sredini daske (na 4,5 cm širine daske), a ubodnom pilom urežite kanal za čašu. Dasku obradite turpijom kako bi površina bila glatka. Policu za čaše ubušite na dno police za vino, a ostale rasporedite da odgovaraju stražnjim stranicama police.

Kako biste bocama osigurali potporanj, u bočnim stranama police izbušite rupe za okrugli štap. Obradite policu za finalan izgled koji želite, a nakon toga je spremna za montiranje. Montirati ju možete kukicama na zid.

polica za vino diy

Obradite policu za finalan izgled koji želite, a nakon toga je spremna za montiranje | Foto: YouTube screenshot

Spremni za Euro?

Umjesto potrage za terasama kafića, ovo ljeto možete si osigurati sigurnu destinaciju za druženja i praćenja utakmica. Ako ste, pak, od onih koji manje uživaju u procesu izrađivanja namještaja, a više u gotovom proizvodu, imamo dobru vijest. U suradnji s Pevexom organiziramo darivanje u kojem možete osvojiti ploču za pisanje, a sve informacije potražite ispod ili na našim društvenim mrežama (Facebooku i Instagramu).


Tekst nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa

Copy link
Powered by Social Snap