Pretraga

Je li ovo idealan vrt? U njemu uživaju sve generacije, ne treba vam velik budžet

A- A+

Dugi i sunčani dani izmamili su nas iz kuća i stanova, a sretnici među nama koji imaju vrtove ne moraju potezati daleko da bi uživali u svježem zraku i zelenilu. Statistika kaže da je takvih sretnika u našoj zemlji puno: Hrvatska je, naime, zemlja s najviše stanovnika koji žive u kućama u Europskoj Uniji. Hrvatska je, moglo bi se reći, zemlja kuća i vrtova, a želite li da se vaš među svima istakne, imamo za vas nekoliko prijedloga.

uređenje vrta

Donosimo nekoliko jednostavnih projekata za uređenje vrta u kojem će uživati cijela obitelj | Foto: Unsplash

Donosimo nekoliko jednostavnih projekata za unaprjeđenje vrtova svih veličina. Najveća prednost uradi sam projekata jest činjenica da za malo uloženog novca, a nešto više vremena, dobivate proizvod koji će u potpunosti biti prilagođen potrebama cijelog kućanstva. To znači da možete biti kreativni koliko želite, a vaš će vrt biti posve unikatan i u njemu će moći uživati svi, od najmlađih do najstarijih. U zemlji s najviše kuća u Europskoj Uniji, imati jedinstven vrt nije toliko jednostavno koliko se na prvu čini.

Izdvojeni članak

Jednostavnim projektima pretvorite balkon ili terasu u najbolju lokaciju za praćenje Eura

Kako biste uredili idealan vrt, slijedite nekoliko pravila. Prije svega, podijelite svoj prostor na nekoliko tematskih cjelina: dio za odmor, kutak za zabavu i kutak za aktivan odmor (primjerice, rad u vrtu, cvjetnjacima, radionicama). Raspored vrta planirajte prema svojim potrebama. Primjerice, ako najviše vremena u vrtu provodite poslijepodne, nakon posla, kutak za odmor nemojte postaviti u dio vrta koji je tada izložen suncu. Razmislite o tome kako će cijela obitelj provoditi vrijeme u vrtu te planirajte u skladu s tim.

uređenje vrta

Osigurajte si kutak za rad s rukama: posadite vrtne gredice, začinsko bilje i cvijeće, a jednostavne cvjetnjake izradite od gume za auto | Foto: screenshot, Pevex YouTube kanal

Prije svega, osigurajte privatnost

Zaštita od neželjenih pogleda je prioritet svakog vrta. Ako nemate ogradu ili se kroz nju lako može vidjeti, makar djelomičnu zaštitu možete postaviti koristeći sjenila od trske. Trska izgleda atraktivno, posve je prirodna, a učinkovito će vam osigurati kutak u kojem ćete imati privatnost. Osim trske, možete razmisliti i o sadnji biljki koje će poslužiti kao zaklon od pogleda.

Privatnost ćete posebno željeti u kutku za odmor, a u slučaju da se on ne nalazi u prostoru gdje vam je već osiguran i hlad, morat ćete se pobrinuti i za zaštitu od sunca. Tu će trska opet biti korisna svima bez sjenica ili terasa, a želite li biti kreativni, vrlo jeftinu i posebnu sjenicu možete napraviti sami koristeći potpornje i biljke penjačice, pa čak i stabla koja ćete savinuti u željeni oblik dok su još mlada. Za ovo su posebno korisne i lijepe vrbe.

Unutar svog prostora za odmor osigurajte sjedeća mjesta i stol, a sav namještaj, ako ga nemate, jednostavno možete složiti od paleta. Namještaj od paleta opravdano je popularan, a uz dodatak nekoliko prostirki i jastuka, vaš će se vrt pretvoriti u oazu za uživanje u poslijepodnevnoj kavi.

Ne zaboravite na kutak za zabavu

Iako su djeca beskrajno kreativna u svojoj igri, u svom vrtu im možete osigurati prostor koji će ih poticati da što više vremena provode na svježem zraku. Pri tome, ne morate trošiti na skupa igrališta koja se mogu pronaći u trgovinama. Prostor za igru možete opremiti posve prirodnim igračkama i materijalima koji su dobri kako za okoliš, tako i za zdravlje malenih.

uređenje vrta

Od OSB ploče jednostavno napravite penjalicu koju možete staviti u vrt ili u dječju sobu | Foto: screenshot, Pevex YouTube kanal

Osim jednostavnih pješčanika i ljuljački, mališanima možete izraditi i penjalicu od OSB ploče. Ovaj projekt neće vam oduzeti puno vremena, a donijet će sate zabave. Trebat će vam OSB ploča, ubodna pila, ekscentrična brusilica i turpija, a cijeli proces pogledajte u videu najvećeg hrvatskog YouTubera, Doctora D.S.-a, kojeg je napravio u suradnji s Pevexom.

Kutak za zabavu zaslužuju i oni nešto stariji. Ako ste ljubitelj rada u vrtu ili rada s rukama, osigurajte si dio vrta koji će biti posvećen samo vama i vašem hobiju. Uredite svoju majstorsku radionicu ili posadite vrtne gredice, začinsko bilje i cvijeće. Ostatak OSB ploče i stare gume za auto iskoristite i napravite jedinstvene cvjetnjake, a Doctor D.S. sve je objasnio, korak po korak, u videu koji je nastao u suradnji s Pevexom.

Neka vrt postane vaša oaza

Iskoristite ovo ljeto za uživanje na suncu i svježem zraku, a kako biste dobili dodatnu motivaciju za kretanje u neki od projekata o kojima je bilo riječ, u suradnji s Pevexom organizirali smo darivanje. Možete osvojiti penjalicu od OSB ploče, a više o tome potražite na našim društvenim mrežama.


Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa

uređenje vrta
Share via
Copy link
Powered by Social Snap