Pretraga

Znate li koje kućne popravke najčešće tražimo? Trebat će vam ovi alati

A- A+

Ako ste se ikad pitali u koji alat za kućnu radionicu investirati, donosimo odgovor. Istražili smo popularne kućne projekte za koje najčešće tražimo upute, alat koji nam za njih treba i kako odabrati onaj od kojeg ćemo kontinuirano imati koristi.

osnovni alat

Ako ste se ikad pitali u koji alat za kućnu radionicu investirati, donosimo odgovor | Foto: Pevex

Ne želite li da vas planovi uređenja i iznenadni kvarovi zateknu nespremnima, vjerojatno želite popuniti svoju kućnu radionicu osnovnim i multi-praktičnim alatima koji će moći riješiti svaki zadatak. Istražili smo za koje popravke i kućne uradi sam projekte najčešće tražimo upute putem Google tražilice. Popravke za koje često tražimo upute možete i sami očekivati, a alate bez kojih ih ne možemo riješiti smatramo esencijalnima. Upravo su oni najbolja investicija koja će vam sigurno vratiti ulog.

Sve alate koji će vam trebati možemo svrstati u nekoliko generalnih kategorija: zaštitna oprema, ručni alati, alati za bojenje, vanjske projekte, obradu drva, vodovodne radove te električni alati. Nećete pogriješiti osigurate li si po nekoliko osnovnih alata iz svake kategorije.

Osnovni električni alat za sve projekte

Projekt s ogromnim brojem svakodnevnih pretraživanja je ‘DIY stol‘ (‘DIY table’). Pretraga na engleskom nam je ponudila čak 1.280.000.000 rezultata, a na hrvatskom njih čak 4.820.000. Alat Google Trends, koji prati trendove pretraživanja, potvrdio je da je stol jedan od najčešćih termina koji tražimo u kombinaciji s frazom ‘DIY’.

Napraviti svoj stol poprilično je jednostavan, a zahvalan projekt. Na koji god stil i materijal se odlučite, od alata ćete obvezno morati imati i akumulatorsku bušilicu. Za obradu drveta nezaobilazan je i alat za brušenje.

Aku-bušilice nezaobilazni su multifunkcionalni alati koji će vam sigurno zatrebati za popravke, slaganje namještaja ili kreativne kućne projekte. Prilikom kupnje obratite pozornost na snagu bušilice, koja se u slučaju baterijskih bušilica izražava u voltima (V). Bušilice od 18V su među najsnažnijima na tržištu i moći će obaviti svaki zadatak koji pred njih stavite. Nije neobično niti pronaći kombinaciju čekić i aku-bušilice, a u tom slučaju za svoj novac dobivate još više.

Možda se pitate – baterija ili kabel? Bušilice s kablom odličan su izbor za majstore koji ih koriste više sati dnevno svaki dan. Za povremene kućne popravke idealna je bušilica s baterijom koja omogućuje jednostavnije rukovanje.

Esencijalni alat za obradu drveta

Kad je riječ o alatima za obradu drveta, nezaobilazne su vibracijske brusilice. One omogućavaju brušenje i poliranje drveta, metala i plastike. Za povremene kućne popravke idealan izbor bit će modeli vibracijskih brusilica sa setom nastavaka koji će se moći prilagoditi materijalu i projektu, dok će nešto snažnije ekscentrične brusilice zadovoljiti zahtjevnije korisnike.

Vrlo sličan, a također često pretraživan projekt, s 459.000.000 rezultata na Google tražilici su uradi sam police (‘DIY shelf’). Riječ je o projektu u kojeg se mogu uputiti i apsolutni početnici. Uz prethodno spomenute osnovne alate, za obradu drva morat ćete imati i ručnu pilu za drvo. Osim drveta, pile obrađuju i plastiku, metal i slične materijale, stoga su nezaobilazan alat kojem ćete se vraćati.

Čest kućni projekt, s 1.320.000 rezultata na tražilici tiče se uradi sam presvlaka (‘DIY reupholster’). Presvlake najčešće želimo zamijeniti na dotrajalim stolcima i foteljama, a projekt nije toliko zahtjevan koliko se na prvu možda čini. Kupite li snažnu ručnu klamericu, izbjeći ćete šivanje tkanine. Klamerice se koriste za pričvršćivanje različitih materijala na drvene podloge, a korisne su u različitim kreativnim projektima i manjim popravcima po kući.

osnovni alati

Set nasadnih ključeva (lijevo) i brusilica za obradu drva (desno) | Foto: Pevex

Pripremite se za kvarove svih kućnih uređaja

Na kućne se uređaje, kao što su hladnjak, perilica rublja ili suđa, a u ljetnim mjesecima i klima, oslanjamo svakodnevno. Iako su pouzdani, učestalost njihova korištenja znači da će se prije ili kasnije pojaviti problem koji će zahtijevati našu pažnju. To pokazuju i rezultati pretraživanja na Google tražilici. Primjerice, Internet pretraga uputa za popravak klime na engleskom nudi čak 40.600.000 rezultata, a na hrvatskom jeziku 417.000.

Neovisno o tome o kojem se uređaju radi, bez seta nasadnih ključeva nećete moći niti započeti popravak. Nasadni ključevi služe za zatezanje i otpuštanje matica i vijaka. Budući da oni dolaze u svim veličinama, najsigurnija je kupnja cijelog seta nasadnih ključeva u kojem ćete dobiti nastavke za sve veličine. Kvalitetni setovi dolaze s ergonomskom drškom i zaštitom protiv klizanja, stoga na to obratite pozornost prilikom kupnje. Osim kućanskih uređaja, bez njih neće proći niti popravci automobila, bicikala, kao niti sastavljanje namještaja.

U Pevexu ćete pronaći alat za sve kućne projekte, neovisno o razini vašeg iskustva i zahtjevnosti zadatka. U aktualnom katalogu, koji vrijedi od 22. travnja do 16. svibnja, pronađite sezonsku ponudu po akcijskim cijenama.
_________________________________________________________

Tekst je nastao u suradnji Native studija portala bauštela.hr i Pevexa.

Copy link
Powered by Social Snap