Pretraga

[FOTO] Pogledajte neobične umjetničke instalacije po Zagrebu: Crveni tepih prema Strossu

A- A+

Ovog tjedna, do ponedjeljka, po Zagrebu su postavljene umjetničke instalacije u sklopu umjetničkog istraživanja grada ‘Okolo’. Nastoji se oživjeti niz javnih prostora te se poziva građane na umjetničko istraživanje šetnjom po gradu.

 

Devet jedinstvenih umjetničkih djela porazbacano je po centru Zagreba te su na rutama svih ljetnih šetnji gradom. Šetnja počinje glavnim trgom grada prema gornjem gradu Zakmardijevim stubama, preko Kamenitih vrata, platoa Gradec natrag do uspinjače i Tomićeve ulice te za kraj na Tuškanac.

1. The All, Obrtnički prolaz

Imaš zlatne ruke odaje počast vrijednim rukama. Tematizira obnovu grada, međuljudsku solidarnost te trud i rad svih onih koji su spremni pomoći u krizi, ali i bilo kojoj drugoj životnoj situaciji. Zlatne ruke aludiraju na sve vrijedne ruke koje poznajemo odmalena, a koje predstavljaju važnost i neizbježnost fizičkog rada kojeg treba iznova cijeniti.

2. Boris Bare, prolaz kod Zakmardijevih stuba

Street art intervencija Crveni tepih iz 2018. doživljava svoju obnovu i u novom ruhu ponovno uljepšava put do Gornjeg grada.

3. Manuela Pauk, Kamenita ulica kod Kamenitih vrata

Civilizacija teži izgradnji umjetnog svijeta, u kojemu je čovjek zaštićen od prirode i njezinih nepredvidivosti. Instalacija Zastor se podiže predstavlja zamišljeni kazališni prizor divljine Gornjega grada u kojemu su protagonisti prijateljske i simpatične životinje – vjeverice i ježevi.

4. Klasja & Zita, plato Gradec

Globalna i ozbiljna pitanja na trenutak zamjenjuju osobna (no ne nužno i manje ozbiljna) pitanja. Kroz odabir vlastita puta, pronađite odgovor na pitanje koje ste postavili na početku, pri samom ulasku u labirint. Zagonetka budućnosti vodi vas u nepredvidljivu budućnost, ali i u prošlost, u neopterećeno djetinjstvo koje rado odgovore traži u igrama i humoru.

5. Matej Vuković, Park Bele IV.

Među oblacima prikazuje oblake koji u različitim oblicima i vlastitom dinamikom pozivaju gledatelja na stalno promatranje i razotkrivanje novih formi. Ovi zadivljujući, gotovo nadrealni, oblaci mijenjaju izraz iz svakog kuta promatranja šireći radost svojim intenzivnim bojama.

6. Helena Ohnjec, Strossmayerovo šetalište – istočni dio

Akrobatkinje predstavljaju seriju keramičkih skulptura akrobatkinja u krošnjama drveća. Stavljene na ljuljačke ili obruče izvode razne vratolomije i pričaju o slobodi i ljepoti pokreta i ljubavi prema sebi.

7. Anja Leko, prolaz kod Tomićevih stuba

Katz Platz se sastoji od serije objekata koji prikazuju mačke u različitim pozama. Zabavna i pomalo banalna banda svjetlećih, simpatično apstrahiranih mačaka u prolazu tu je da vas razveseli i nasmije.

8. Stella Leboš & Iva Peručić, Park šuma Tuškanac uz ulicu Golubovac

Treewatcher je interaktivna mreža za odmor u prirodi koja omogućava da se u prepletenom gnijezdu od konopa uzemljite, prepustite i uživate u zvukovima kretanja drveća. Drvo je univerzalni simbol snage i rasta te predstavlja međusobnu povezanost svega u Svemiru. Simbolizira zajedništvo te služi kao podsjetnik da nikada nismo sami ili izolirani, već da smo povezani sa svime što nas okružuje.

9. Iva Capak, trg bana Jelačića, stube Dolac, stube kralja Leopolda, Skalinska

Neka sjaji je serija sjajnih minijatura koje krase desetak minijaturnih lokacija i najbolje svijetle u mraku.

Copy link
Powered by Social Snap