Pretraga

Gotovo zaboravljeni zanat cementnih pločica

A- A+

Proizvodnja cementnih pločica postoji od sredine 1800-ih godina, nakon što je cement otkriven kao jeftin i efikasan građevni materijal. Proizvodnja cementnih pločica prvo se javlja u zemljama poput Engleske i Francuske, a vrhunac slave postiže u Belgiji nakon Prvog svjetskog rata.

Bojane cementne pločice su poznate i kao enkaustične cementne pločice, jer su podsjećale na popularne enkaustične glinene pločice tog razdoblja. Cementne pločice nije potrebno peći, a za izradu koristi se samo prosijani cement, pijesak i pigmenti. Odlikuje ih iznimna tvrdoća, što znači da ne pucaju. Cjenovno su prihvatljivija opcija od običnih keramičkih pločica, ako uzmemo u obzir njihovu iznimnu dugotrajnost, otpornost na mehanička oštećenja i jedinstven dizajn.

Cementne pločice sredinom 20. stoljeća gube na važnosti nakon masovnog širenja industrijskog porculana i keramičkih pločica. Srećom porastom popularnosti zanata ručne izrade i unikatnim proizvodima koja nude, ove pločice se vraćaju u „modu“ početkom ovog stoljeća. Cementne pločice sada imaju popularnost koja se može mjeriti popularnošću craft piva među hipsterima.

Niže pogledajte video Business Insidera koji je intervjuirao Saied Hussain, jednog od zadnjih osoba u Egiptu koje se bave ovim zanatom. Saied Hussain, egipatski obrtnik koji posljednjih 50 godina izrađuje cementne pločice u boji prema tradicionalnoj metodi koju ga je naučio njegov otac.

Copy link
Powered by Social Snap