Pretraga

Imate drvene podove? Ovih šest savjeta će vam pomoći pri održavanju

A- A+

Koliko god nam je lijepo vidjeti da je sve čisto i uredno, toliko nam je mrsko čistiti. Postoje trenutci u kojima je čak i sam proces čišćenja nešto u čemu uživamo, ali češće je to nešto što samo želimo ‘obaviti’. Kako to što efikasnije napraviti kada su u pitanju drveni podovi?

Foto: Unsplash

Iako su drveni podovi definitivno lijepi za vidjeti, toliko su i teški za održavanje. Osim što postoje one situacije u kojima to održavanje postane zaista velik problem, nisu ni toliko jednostavni ni inače. Dok s pločicama ne morate previše mozgati, s drvenim podovima je ipak nešto drugačija situacija. Ipak oni ‘imaju dušu’.

Zato je bitno redovito ih održavati i o njima brinuti, kako bi uvijek bili sjajni i predivni kao i prvog dana. Architectural Digest je zato razgovarao sa stručnjakom, a kako bi vam olakšali život, donosimo detaljne upute.

Redovito usisavajte

Ne treba posebno naglašavati zašto je potrebno redovito usisavati. Ne samo zato što ne želite da vam nešto bude po podu, već zato što i te mrvice mogu oštetiti pod. Iako djeluje nevjerojatno, čak i dlake od kućnih ljubimaca mogu naštetiti drvenim podovima – govorimo o toj razini osjetljivosti.

Idealna bi situacija bila ona u kojoj biste barem prebrisali podove na dnevnoj bazi, a trebalo bi se toga pridržavati barem na onim mjestima na kojima ima ‘puno prometa’ – hodnici i ulazi. Također, pripazite da s usisavačem ne oštetite podove, uvijek ‘uključite’ nastavak koji sprječava grebanje.

Izdvojeni članak

Ovo želite pogledati: Kako u samo par minuta riješiti problem škripavog parketa

Koristite ispravne proizvode

Koliko bi god bilo lijepo kada bi postojao jedan proizvod koji bi magično mogao očistiti sve drvene podove, nažalost život nije tako jednostavan. Najbolje bi bilo da koristite proizvode koje preporučuje proizvođač vaših podova (ako postoji takva preporuka), ali u svakom slučaju postoje neke smjernice.

Svakako je potrebno izbjegavati sve one proizvode koji tvrde da će ‘ispolirati, dati sjaj ili obnoviti podove’. Ironično, upravo su to proizvodi koje želite izbjegavati. To će možda privremeno pomoći da podovi izgledaju bolje, ali na duge staze će samo pogoršati.

Kada ne znate što biste koristili, najbolje je da se vratite osnovama – pomiješajte toplu vodu s nekoliko kapi blagog sapuna. Nije loša opcija ni pomiješati bijeli ocat s vodom.

Održavajte podove suhima

Iako je potrebno očistiti podove s vodom, nemojte otići u pogrešnu krajnost i podove natapati vodom. To će dovesti do toga da će podovi ‘nabubriti’ i usmrdjeti se. Kako biste to izbjegli, umjesto pamučne krpe, koristite onu od mikrofibre.

One manje upijaju vodu, čak do dvadeset puta manje. Uz to, bilo bi pametno izbjegavati čistače na paru. Iako će na prvu izgledati da je to dobra ideja, para može dospjeti u male pukotine i tako napraviti još veću štetu.

Prepoznajte probleme

Osim što morate brinuti o tome što stavljate na drvene podove, morate brinuti i o tome u kakvoj se okolini nalaze podovi. Drvo ima dosta dramatičnu reakciju na promjenu temperature i vlažnosti, pa je potrebno voditi računa o tome, čak i onda kada ne možete pretjerano utjecati na to, nažalost.

Brinite o ogrebotinama

Koliko god je bolno vidjeti da je došlo do ogrebotina na podu, to je sasvim normalno. Sve što trebate jest riješiti taj problem čim ga vidite s jednim od markera za drvo, a kako biste to izbjegli, možete koristiti tepihe. Tako ćete unijeti i više osobnosti u prostor.

Stavite novi sloj laka

Kada primijetite da drvo više ne izgleda najbolje, vrijeme je za staviti novi sloj završnog laka. Za to nije potrebno brusiti pod, što znači da nećete morati imati preveliki problem da biste uspjeli obnoviti podove. Jednostavno nanosite dodatan sloj zaštite.

Copy link
Powered by Social Snap