Pretraga

Istražili smo sedam čuda suvremene arhitekture: Most veći od Eiffelovog tornja, muzej u obliku ljudskog oka

A- A+

Čudo je teška riječ. Koristimo ju kada se dogodi nešto neočekivano. Nešto što prelazi granice viđenog i normalnog. Bilo da je riječ o izvanrednom uspjehu Vatrenih na Svjetskom prvenstvu 2018. godine ili o Kineskom zidu, kao jednom od sedam svjetskih čuda. Mi ćemo danas tu riječ, promotriti u kontekstu suvremene arhitekture. U nastavku teksta Vam donosimo sedam čuda suvremene arhitekture.

The 8 house | screenshot: YouTube

7. Palmini otoci

Prvo čudo suvremene arhitekture, a sedmo po redu na listi sedam najvećih, nalazi se u Perzijskom Zaljevu na periferiji najpoznatijeg petrodolarskog grada, Dubaija. Palmini otoci su najveći umjetni otoci svijeta, a građeni su u obliku palmine krošnje.

Inicijalna ideja je bila sagraditi tri otoka: Palm Deira, Palm Jebel Ali te Palm Jumeirah.

Na koncu je u potpunosti izgrađen samo jedan – Palm Jumeirah. Dovršetak preostala dva otoka spriječila je svjetska ekonomska kriza.

Palm Jumeirah je građen u razmaku od 2001. do 2007. godine. Nezapamćenoj brzini izgradnje, pripomogli su brojni sateliti uz visoko razvijene sustave globalnog pozicioniranja. Sve je, na zahtjev princa Mohammeda Bin Rashida Al Maktouma, građeno od prirodnih materijala. Za izgradnju je bilo potrebno čak 95 milijuna kubičnih metara pijeska i 7 milijuna tona kamena.

Jaružanje, koje je bilo potrebno da se izgradnja finalizirala, rezultiralo je snažnim utjecajem na valove, temperaturu i obrasce erozije Perzijskog zaljeva. Jaružanje je osim potonje navedenog, uzrokovalo i nestanak četvorne milje koralja.

Palm Jumeirah | foto: screenshot

Iako programeri tvrde da će planirana izgradnja novih grebena, uz pomoć američkih borbenih zrakoplova na dnu zaljeva, generirati više morskog života, ekolozi su i dalje jako skeptični oko svega. Iz Svjetskog fonda za divlje životinje, tvrde da su Ujedinjeni Arapski Emirati pet puta manje ekološki održivi od bilo koje druge države svijeta.

Sagrađen je i lukobran u obliku polumjeseca dužine 11,5 kilometara, kako bi se otoke sačuvalo od visokih valova i vjetrova.

Otok danas spada među najpoznatije turističke atrakcije svijeta, a čemu svjedoče i na tisuće izgrađenih rezidencijalnih vila, luksuznih kuća, apartmana, marina, restorana i svega ostalog što čini ponudu neke turističke atrakcije.

Vrhunac svega je već uvelike opjevani Burj Al Arab. Jedini hotel na svijetu, kategoriziran sa 7 zvjezdica.

Od početka do kraja otoka, možete se voziti Dubai Monorailom, prugom dugom nešto manje od 5 kilometara. Povratna karta koštat će vas 43 kune.

Prekrasne zračne kadrove otoka, pogledajte u videozapisu ispod:

6Niemeyerovo oko

Dvanaest i pol tisuća kilometara zračne udaljenosti od Dubaija, na jugu Brazila u gradu Curitiba, smjestilo se sljedeće čudo suvremene arhitekture. Muzej Oscara Niemeyera, poznatiji kao Niemeyerovo oko, dovršen je 2002. godine. Arhitekt po kojem muzej nosi naziv, u vrijeme završetka radova, na svojim je plećima izbrojao čak 95 godina.

Niemeyerovo oko je samo nastavak na već postojeći dio muzeja izgrađen od strane istog arhitekta još 1967. godine pod nazivom Castelo Branco.

Muzej je inspiriran stablom araukarije. Stilizirano stablo se naslanja na podlogu ukrašenu žutim pločicama u obliku pravokutnika.  Materijali koji su korišteni za izgradnju su beton i staklo.

Osim po dizajnu u obliku oka, muzej je prepoznatljiv i po vijugavim pješačkim rampama. Muzej suprotstavlja arhitektonske stilove dvaju razdoblja: modernog i suvremenog.

Arhitektov specifičan stil većinski je uvjetovan njegovom suradnjom s poznatim francuskim arhitektom, Le Corbusierom.

Vrijedi napomenuti i to, da je Oscar Niemeyer zajedno s Luciom Costom, konstruirao glavni grad svoje države, prekrasnu Brasiliju. 

Danas muzej, zbog svog avangardnog dizajna i širokog asortimana umjetnina spada među najvažnije kulturne objekte najveće južnoameričke države.

5. 8 House

Južni dio predgrađa Ørestad u glavnom gradu Danske, Kopenhagenu, krije sljedeće čudo suvremene arhitekture.

Veliki stambeni kompleks mješovite namjene u obliku broja osam ili u obliku mašne, ovisno o tome na što vas izgled kompleksa snažnije asocira, izgrađen je 2006. godine. Sa svojih 10.000 kvadrata maloprodajnih i uredskih objekata čini najveći razvoj privatnih kapaciteta ikad stvoren u Danskoj.

Zgrada je podijeljena na više horizontalnih etaža, pa su u prizemlju smješteni poslovni prostori, jer im to omogućuje direktan susret s ulicom i ljudima koji tamo prolaze. Stambene zgrade su na vrhu, ponajviše zbog toga da beneficiraju lijepi pogled, sunce i svježi zrak.

Šetnice i biciklističke staze koje vode sve do desetog kata, stvaraju urbano susjedstvo koje objedinjuje posao i stanovanje. 

Oazu zelenila unutar zgrade, da se slikovito izrazimo, možete potražiti unutar dva kruga broja osam. Svaki od krugova je ujedno i dvorište s oko 500 kvadrata. Unutar kompleksa se također nalazi i prolaz s istoka na zapad zgrade, odnosno od parka do vodenih kanala.

4. Millauski vijadukt

Probajte si vizualizirati visinu Eiffelovog tornja. Jako je visoko, zar ne? E sad, probajte si vizualizirati most, koji je viši čak i od Eiffelovog tornja. Ako ste sve navedeno uspješno obavili, vjerojatno ste si vizualizirali nešto nalik na Millauski vijadukt. Sljedeći na popisu čuda suvremena arhitekture.

Vijadukt Millau izgrađen je iznad doline rijeke Tarn 2004. godine u blizini grada po kojem nosi ime.

Plan o izgradnji mosta aktivan je još od 1987. godine, a odluka o izgradnji je donesena u listopadu 1991. godine. Uzrok izgradnji bile su velike gužve uslijed blagdana na relaciji Pariz – Španjolska. Gužve su većinom nastajale upravo u dolini rijeke Tarn, na ruti N9 u blizini grada Millau.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li da postoji trosmjerni most u SAD-u?

Graditi se počelo koncem 2001. godine. Izgradnja je zbog zahtjevne konstrukcije mosta predstavljala izuzetan izazov. Bilo je potrebno izgraditi sedam stupova, od kojih je svaki težio čak 700 tona. Za izgradnju stupova bilo im je potrebno 23 mjeseca rada. Most je konačno završen 14. prosinca 2004. godine, točno devet godina od potpisivanja Dejtonskog sporazuma. Troškovi izgradnje iznosili su 394 milijuna eura.

Most je, ako se gleda strukturalna visina, koja podrazumijeva maksimalnu vertikalnu udaljenost od najviše do najniže vidljive točke mosta, najveći na svijetu. Strukturalna visina mu je 343 metra, što je za 19. metara više od Eiffelovog tornja.

Ako se pak gleda visina cestovne platforme, onda je vijadukt Millau tek na 15. mjestu svjetske ljestvice, dok je na europskoj i dalje prvi.

Most je zbog svoje visine i predivnog izgleda skoro postao turistička atrakcija. Čak je i ograničenje brzine sa 130 smanjeno na 110 kmh, a ponajviše zbog zaintrigiranih turista, koji se na vijaduktu zaustavljaju zbog fotografiranja.

Prekrasne kadrove snimljene dronom, pogledajte u videozapisu ispod:

3. Muzej moderne umjetnosti u Kini

Na popisu čuda suvremene arhitekture, u srcu šeste najduže rijeke svijeta između bujnih močvara i sušne pustinje, smjestio se još jedan muzej.

Muzej moderne umjetnosti Yinchuan dovršen je 2015. godine na Žutoj rijeci, koja se ujedno smatra kolijevkom Kine jer se na njoj razvila prva Kineska civilizacija.

Kulturni kompleks je pretežno izgrađen u svrhu infrastrukturalnog napretka lokalne zajednice.

Eksterijer muzeja je motiviran značajkama suvremene umjetnosti.

S obzirom na učestale poplave kroz posljednja tisućljeća karakteristične za to područje, znanstvenici su proveli nekoliko geomorfoloških istraživanja. Otkrivena je promjena prirodnog krajolika, koja nastaje uslijed pukotina tla na dnu rijeke.

Shodno s tim je promijenjen dizajn muzeja, a i fasada je na koncu valovito strukturirana.

Kompleks je podijeljen na tri razine, a unutar muzeja, osim brojnih galerija, možete pronaći ugostiteljske objekte te obrazovne institucije poput knjižnice, radionice i predavaonice.

2. Park royal hotel u Singapuru

Sljedeće čudo suvremene arhitekture je također situirano u Aziji. Iako u državi površinski manjoj od Kine čak 13 tisuća puta.

Pickering Hotel, lociran u Singapuru, osim po svom lijepom futurističkom izgledu, poseban je i u tome što sadrži predivne vrtove smještene na svakom četvrtom bloku hotelske sobe.

Za koncept izgradnje je zaslužan arhitektonski studio WOHA, a ideja svega je bilo projektirati hotel koji će izgledati kao da je građen u visokom vrtu.

-Dizajniran kao hotel i ured u vrtu, projekt u ulici Upper Pickering je ujedno i proučavanje kako ne samo sačuvati naše zelenilo u središtu grada, već ga umnožiti na način koji je arhitektonski upečatljiv, integriran i održiv, navode iz WOHA Architects-a. 

Izdvojeni članak

[VIDEO] Veličanstvene zelene zgrade u Singapuru: Arhitektura budućnosti u najboljem izdanju

Bogatstvo hortikulturalne flore, osim što pridonosi vanjskoj ljepoti hotela, potiče i promovira ekološku osviještenost. Osim poticanja i promoviranja, vrijedi napomenuti, da je hotel također i ekološki održiv.Pickering Hotel solarnim napajanjem crpi električnu energiju, a sustav kojim se koristi je zbog svoje inovativnosti osvojio nagradu “Solar pionir”.

Hotelom, koji raspolaže kapacitetom od 367 soba, prostire se zelenilo površine 15.000 metara kvadratnih. Izgradnja hotela je koštala 350 milijuna dolara.

1. Aerodrom u Južnoj Koreji

Na prvo mjesto ljestvice čuda suvremene arhitekture, smjestio se jedan aerodrom. Lociran je u blizini glavnog grada Južne Koreje.

Otvoren je 2001. godine, preuzevši aerodrom Gimpo u Seulu kao međunarodno čvorište zemlje.

Aerodrom, osim što je najveći i daleko najpoznatiji u Južnoj Koreji, spada i među najprometnije, najbolje i najbrže aerodrome svijeta.

Vrijeme koje provedete na aerodromu, osim čekajući, možete provesti i u kinu, kazalištu te kasinu, a ovisno o preferencama imate priliku zaigrati golf ili otići na masažu u spa centar.

Arhitektonski je izuzetno atraktivan i impozantan pa je aerodrom, često baš zbog toga, sam po sebi atrakcija.

Aerodrom je više puta nadograđivan, a posljednji put 2017. godine. Četvrta faza nadogradnje, koja je trenutno u jeku, trebala bi biti dovršena 2024. godine.

Lista je rađena po uzoru na La Cuisine International.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap