Pretraga

[VIDEO] Veličanstvene zelene zgrade u Singapuru: Arhitektura budućnosti u najboljem izdanju

A- A+

Arhitektura kakvu pronalazimo u Singapuru jedan je od najboljih načina prezentiranja onoga što ona mora biti kako bi što je više moguće bila u skladu s načelima održive gradnje kao načina očuvanja okoliša, a time i usporavanja klimatskih promjena. Zelena arhitektura Singapura prezentirana je u dvije zgrade koje svojim dizajnom i ekološkim elementima imaju perspektivu utabati put svim budućim podvizima održive arhitekture budućnosti i za budućnost.

Robinson Tower | foto: Vimeo KPF

Dvije zelene singapurske zgrade projektirane su za dva u potpunosti različita tipa namjene, unatoč tome njihova se gradnja temeljila na istim načelima održivosti i kreiranja spone među prirodom i arhitekturom.

Fascinantna, zanimljiva, veličanstvena, futuristička… Arhitektura Singapura s razlogom nosi brojne atribute, no jedan od njih često se sasvim neočekivano zaboravlja iako bi trebao biti na prvom mjestu – održiva. Ovaj otočni grad-država smješten u jugoistočnoj Aziji svojim futurističkim i velebnim zdanjima itekako dodaje element održivosti te pritom, što je više moguće, stavlja naglasak na povezivanje eksterijera s interijerom, povezujući arhitekturu s hortikulturom kreirajući tako neraskidivu vezu gradnje i ekologije.

Dvije zelene singapurske zgrade primjer su kako se u projektima izgradnje neovisno o namjeni budućeg objekta mogu unijeti elementi održive gradnje koji će zgradu učiniti kako spektakularnom, tako i održivom.

Robinson Tower | foto: KPF

18 Robinson

Robinson Tower otvoren je 2019. godine, a njegova je primarna namjena poslovno-trgovinska. Zgrada je nastala prema vizionarskom projektu Kohn Pedersen Fox Associates-a.

Službenog naziva ‘18 Robinson‘ ovu se zgradu smatra novim draguljem u arhitektonskoj kruni Singapura i to posebno s obzirom na činjenicu da zgrada zadovoljava izrazito stroge singapurske zakone prema kojima novi projekti moraju uključivati zelene površine jednake onima koje su uklonjene kako bi se zgrada mogla izgraditi.

Robinson Tower | foto: KPF

– Dizajn ’18 Robinson-a’ obuhvaća jedinstvene uvjete koji definiraju urbani, okolišni i kulturni kontekst suvremenog Singapura, objašnjavaju iz Kohn Pedersen Fox Associates-a.

Izdvojeni članak

[FOTO] Gradski vrtovi koji podsjećaju na scene iz SF filmova

Projekt su kreirali na križanju dvije prometne ulice i to u obliku slova ‘V’ koji je u tlocrtu zgrade u potpunosti iskorišten kako bi se kreirala dva prostora – lebdeći kristalni uredski toranj i maloprodajni podij. Vizual ove zgrade temelji se i na velikim površinama staza za pogodnim za vegetaciju, a zatvoreni vrt smješten na vrhu zgrade otvoren je za javnost. 

Prostor se proteže na 20 katova koji su primarno poslovne namjene iz kojih se pruža pogled na poznatu singapursku marinu.

Robinson Tower from Kohn Pedersen Fox (KPF) on Vimeo.

Izdvojeni članak

[VIDEO] Vertikalna šuma u centru grada: Neboderi koji se mijenjaju s godišnjim dobima

PARKROYAL Collection Pickering

Singapurski Parkroyal osmišljen je 2007., a realiziran 2013. godine. Projekt su kreirali arhitekti ureda WOHA Architects, a glavna namjena zgrade je hotelska.

Projekt je, kao što prvi pogled odaje, nadahnut prirodom Singapura koju itekako reproducira u svim mogućim oblicima te na sve moguće načine. Dizajn se pretežno temelji na kreiranju stepenaste vizure lokalnih rižinih polja s naglaskom na tropske vrtove smještene na samom vrhu objekta.

PARKROYAL | foto: Unsplash

Arhitekti WOHA-e u svoj su projekt kreirali kao maksimalnu odu vegetaciji Singapura uključujući u objekt zelenilo svih forma i veličina te slapove koji su u potpunosti samoodrživi s obzirom na to da se oslanjaju na česte tropske kiše koje hotelsku vegetaciju navodnjavaju kroz sustav melioracije tipa kap na kap.

PARKROYAL | foto: WOHA

Dizajniran kao hotel i ured u vrtu, projekt u ulici Upper Pickering je ujedno i proučavanje kako ne samo sačuvati naše zelenilo u središtu grada, već ga umnožiti na način koji je arhitektonski upečatljiv, integriran i održiv, navode iz WOHA Architects-a. 

Copy link
Powered by Social Snap