Pretraga

Komarnici: Kakvi sve postoje i koje kupiti?

A- A+

Komarnici su posebne konstrukcije s mrežicama koje se mogu staviti na prozore ili vrata, a sprječavaju ulazak dosadnih komaraca i drugih buba u vaš prostor. Mogu se staviti na prozore zgrada, ali i na prozore i vrata kuća. Jednako tako, postoje oni koji su već ugrađeni kod kupnje prozora, ali i oni koji se kupuju i montiraju zasebno.

Komarnik na prozoru kroz koji se vidi zalazak sunca

Komarnik | foto: Unsplash, Darrin Henein

Iako se nalaze na prozorima, krovnim prozorima i vratima, komarnici omogućavaju da zrak cijelo vrijeme ventilira i da uvijek ima dovoljno svježeg zraka u prostoriji. Vrlo su praktični i diskretni, mreža je sive ili crne boje pa ćete nekada i zaboraviti da ih imate.

Vrste komarnika

Komarnici mogu biti rolo, klizni, fiksni ili plise, a montiraju se ovisno o željama i mogućnostima kupca. Dok su rolo pogodni za prostore gdje se ne koriste tijekom cijele godine, klizni komarnici su idealni za vrata balkona ili terase, a fiksni se mogu u bilo koje doba jednostavno skinuti i ponovno vratiti po potrebi.

Rolo komarnici

Rolo komarnici su najčešća vrsta komarnika koji se jednostavno dižu i spuštaju. Mreža se pomiče po vodilicama i navija se na cijev. Cijev se nalazi sakrivena u posebnoj kutiji na vrhu prozora, u koju dolazi i mrežica kada se komarnik ne koristi. Upravo zato što se ne mora stalno koristit će ova vrsta komarnika i dulje trajati. Neki proizvođači će u svojoj ponudi imati i rolo komarnike koji će se pokretati motorom, a njima će se upravljati daljinskim upravljačem. Ova opcija će, naravno, biti i nešto skuplja.

Mogu biti samostalni ili mogu biti ugrađeni s prozorima i roletama. Odličan su izbor za sve koji na prozorskim klupčicama drže cvijeće jer se za spuštanje komarnika, cvijeće ne mora uklanjati. Klupčice također imaju nekoliko važnih uloga, kao što su dekorativna uloga, ali i funkcionalna kao zaštita od kiše, a detalje smo pisali u ovom tekstu.

Klizni komarnici

Klizni komarnici su idealni za vrata na balkonima ili terasama, Najčešće su napravljeni po mjeri, a izgledaju kao vrata koja imaju aluminijske profile i mrežu. Jednostavno se montiraju, ne zauzimaju puno prostora i uklopit će se u svaka vrata koja se otvaraju u desnu ili lijevu stranu. Jednako tako, mogu biti jednokrilni ili dvokrilni, kako bi zadovoljili sve potrebe kupca.

Fiksni komarnici

Fiksni komarnici su oni kod kojih je mreža pričvršćena u aluminijski okvir, a koji je onda pričvršćen na prozor. Oni se ugrađuju naknadno, nisu povezani s prozorom i mogu se staviti na okvir prozora i po potrebi maknuti. Recimo, mogu se maknuti za vrijeme zimskih mjeseci, kada i nema toliko insekata.

Jednako tako, mogu se napraviti u bilo kojoj dimenziji, dok ih neki izrađuju i sami kod kuće. Oni mogu ići na prozore bilo kakvih oblika jer se stavljaju s unutarnje strane, a pričvršćuju se pločama. Trajniji su jer se ne koriste stalno, ali su zato i najpovoljniji.

Plise komarnici

Ova vrsta komarnika je idealna za balkonska vrata širine do 110 centimetara. Oni se jednostavno pomiču u jednu stranu u obliku harmonike, pri čemu se mreža sakuplja i širi. Na sredini se nalazi uže koje daju čvrstoću mreži. Mogu biti jednokrilni ili dvokrilni, a povlače se laganim potiskom u lijevo ili desno i u bilo kojem trenutku se mogu zaustaviti.

Izdvojeni članak

Prozorske klupčice: Kakve sve postoje i kako odabrati najbolje?

Prednosti i nedostaci komarnika

Komarnici su odličan alat za zaštitu od komaraca i drugih insekata. Ovo je prirodan način sprječavanja njihovog ulaska u prostor, bez ubijanja nametnika. Još jedna prednost je što komarnici dolaze u raznim veličinama i u nekoliko materijala. Jednostavno se čiste i održavaju, točnije potrebno ih je samo povremeno pobrisati mokrom krpicom, bez korištenja ikakvih agresivnih sredstava da se mreža ne uništi.

Jednostavno se i montiraju, pa ćete neke vrste moći montirati i samostalno. Mogu se staviti na sve vrste i veličine prozora, a dobro će se uklopiti u svaki prostor. Najčešće dolaze u tri boje, sivoj, bijeloj i smeđoj, a po potrebi, u dogovoru s proizvođačem se mogu napraviti i u drugim bojama.

Što se tiče nedostataka, komarnici su zapravo tkanina pa će ih s vremenom trebati promijeniti. Mogu se uništiti, pohabati ili razderati pa s njima treba oprezno postupati. Kod rolo komarnika može doći i do kvarenja mehanizma, pri čemu će trebati promijeniti cijeli komarnik, a nekada i kutiju. Njihova garancija je otprilike dvije godine, ali uz pravilno čuvanje mogu trajati i dulje.

Montaža komarnika

Komarnici se mogu montirati samostalno ili se mogu ugraditi u sklopu prozora. Točnije, mogu biti dio roletnih ormarića ili pak mogu biti stavljeni u vanjske žaluzine. Tako na primjer možete sami napraviti fiksni komarnik, pomoću nekoliko materijala i malo truda.

Najvažnije je dobro izmjeriti dimenzije prozora kako bi komarnik ‘legao’ kako treba, ali i dobro zategnuti mrežu. U ovom slučaju ćete za mrežu 1,4 x 1,4 metara i za okvir 10 x 29 metara kvadratnih morati zajedno izdvojiti oko 16 eura. Sve materijale možete kupiti u specijaliziranim trgovinama za građevinske materije. Ipak, uvijek je puno bolje ovaj posao ostaviti profesionalcima.

U videu možete pogledati kako napraviti fiksni komarnik na magnet kojem su za letvice stavljene kanalice za kablove.

Komarnici cijena

Cijena će se razlikovati ovisno o vrsti komarnika, ali i o montaži. Tako ćete za rolo komarnike veličine 125 x 160 centimetara morati izdvojiti oko 44 eura i to bez montaže, dok će plise komarnici dimenzija 160 x 230 cm koštati oko 70 eura ili više, ovisno o uslugama montaže.

Dakle, komarnici će vas zaštiti od komaraca i drugih insekata, a zrak će i dalje neometano cirkulirati. Jednostavno se čiste, a ako ih održavate kako treba, mogu izdržati i dulji niz godina bez ikakvih popravaka. Cijena će im ovisiti o materijalima, vrsti komarnika i o montaži.

Copy link
Powered by Social Snap