Pretraga

Prozorske klupčice: Kakve sve postoje i kako odabrati najbolje?

A- A+

Prozorske klupčice su, kao što i samo ime kaže, klupčice koje dolaze ispod prozora. Mogu se nalaziti s vanjske strane prozora ili s unutarnje, a dolaze i u različitim materijalima i bojama. Kod kupnje treba obratiti pozornost na to da su vodootporne, ali i da su otporne na sve vremenske uvjete. Bitno je pripaziti i na to da se boja slaže s izgledom fasade ili s unutarnjim uređenjem.

prozor s bijelom prozorskom klupčicom na kojoj su dvije bijele tegle s cvijećem i porculanski čajnik u sredini

Prozorska klupčica | foto: Unsplash, Nathan Fertig

Prozorske klupčice mogu biti od aluminija, granita, mramora, plastike ili iverice. Važno je znati koji su materijali najbolji za vanjske klupčice, a koji za unutarnje. Možete ih postavljati sami ili ih može postaviti montažer, što ćete i dodatno platiti.

Što su prozorske klupčice?

Prozorske klupčice su dodatak koji se nastavlja na prozor pa je kod ugradnje prozora važno osigurati mjesto na koje će one doći. Izgledom podsjećaju na policu koja se nalazi ispod prozora, ali ujedno su dio prozora.

Klupčice su važan dio prozora, pogotovo one vanjske jer bi bez njih kiša padala po zidu, što bi dovelo do velikih problema. One štite zid i unutrašnjost od prodora vode, ali i fasadu od prašine. Jednostavno se održavaju, a unutarnje klupčice mogu poslužiti i za držanje biljaka. U ovom tekstu možete vidjeti kako uljepšati već postojeće klupčice.

Kako odabrati klupčice?

Vanjske i unutarnje klupčice mogu biti istog materijala i izgleda, ali mogu biti i različite. Tako kod odabira vanjskih gledajte da su dobro izolirane i da su izdržljivijeg i otpornijeg materijala, dok unutarnje možete prilagoditi uređenju prostora. Unutarnje prozorske klupčice služe kao dekor interijeru.

Vanjske klupčice moraju biti na krajevima zaobljene kako se voda ne bi zadržavala na njima nego bi curila prema podu, a neke će imati posebnu kanalicu za odvod vode. Potrebno je paziti i da su materijali izdržljiviji s obzirom na to da su pod utjecajem raznih vanjskih uvjeta. Unutarnje klupčice mogu biti dekorativnih materijala kako bi se bolje uklopile u izgled doma, ali i ovdje treba paziti da su otporne na svjetlost i habanje, a trebale bi imati i dobre izolacijske karakteristike. One su dekorativan i funkcionalan element svakog doma.

Izdvojeni članak

Uljepšajte svoje prozore: Pet jednostavnih ideja za velike promjene

Materijali prozorskih klupčica

Postoje razni materijali, teksture i boje u kojima dolaze klupčice. Neki od materijala su izdržljiviji, dok su drugi pak izgledom privlačniji. Kod kupovine treba obratiti pažnju kupujete li unutarnje ili vanjske klupčice i prema tome odabrati materijal.

PVC klupčice

PVC klupčice se proizvode od kvalitetnog PVC materijala, a mogu biti presvučene dodatnim folijama koje su otporne na oštećenja i sredstva za čišćenje i kao takve su idealne za postavljanje s unutarnje strane prozora. Neke od njih će biti napravljene i od tvrde plastike pa će imati i dobru toplinsku izolaciju, ali će i trajati dulje. Mogu izgledati i kao imitacija nekog drugog materijala pa se na prvu neće ni primijetiti kako se radi o PVC-u. Ovaj materijal se preporučuje isključivo za unutarnje prostore.

Aluminij

Aluminij je materijal koji je otporan na vremenske uvjete i kao takav je odličan za vanjske klupčice. Čvrst je i izdržljiv materijal, a ovisno o proizvođačima, dolazi u raznim bojama. Poseban je i po tome što će dugo trajati, a jednostavno se čisti.

Granit

Granitne klupčice, baš kao i druge kamene klupčice, se mogu staviti s unutarnje i vanjske strane prozora, ali je važno da imaju poliranu površinu. Uz to su jako izdržljive i dugotrajne i bit će odličan izbor za vaš dom.

Posebno je popularan izbor mramora za unutarnje klupčice, dok ovo nije toliko dobar izbor za vanjske klupčice jer nije toliko izdržljiv. Kod mramora treba paziti s teglama za biljke jer kod izlijevanja vode mogu ostati otisci. Postoji i umjetni kamen koji je također odličan za unutarnje, ali i za vanjske klupčice jer je otporan na vlagu, ali i na UV zrake i sve vremenske uvjete. pOvršina mu je sjajna pa se lako i održava.

Drvo

Također, još jedan popularan materijal je i drvo, točnije iverica, koje se koristi za unutarnje klupčice. Ovaj materijal je dobar izolator, otporan je na vlagu, jednostavno se održava i dobro će se uklopiti uz drvene prozore pri čemu se mogu uzeti ista vrsta i izgled drva kako bi sve izgledalo još ljepše.

Za unutarnje klupčice se posebno može kupiti i izolacija koja se stavlja ispod klupčice. Ona je izrađena od polistirena koji služi za toplinsku izolaciju i omogućava brže zagrijavanje prostora, a može se staviti ispod svake klupčice.

Kako se postavljaju klupčice?

Prije kupnje klupčice je najvažnije uzeti dobre mjere. Vanjska klupčica bi trebala biti četiri centimetara napuštena preko fasade, a debljina je najčešće dva do tri centimetara. Ako želite, uvijek imate opciju plaćanja montaže klupčice, a oni hrabriji to mogu napraviti i sami.

Glavni alat koji vam treba je silikon, pur pjena ili montažno lijepilo koji će zalijepiti klupčicu za podlogu. Prije svega, prislonite naručenu klupčicu i olovkom ucrtajte visinu klupčice. Potom, po potrebi, rašpom izbrusite zid kako bi klupčica sjela kako treba i ako postoje, uklonite neravnine na podlozi. Podlogu na koju dolazi klupčica premažite silikonom, ljepilom ili pur pjenom, a potom stavite klupčicu. Rubove također dobro zapunite silikonom, a onda samo potegnite prstom. Ne zaboravite silikonom popuniti i prostor ispod klupčice.

Kako točno izgleda ugradnja klupčice možete vidjeti i u videu:

Cijena klupčica

Cijena će ovisiti o materijalu, a razlikovat će se od trgovine do trgovine. Tako ćete za metar granitne ploče trebati izdvojiti oko 20 eura, aluminijska klupčica će koštati oko 25 eura po metru, dok će PVC klupčica biti nešto jeftinija i cijena će joj biti oko 15 eura po metru. Mramorne klupčice će koštati između 15 i 30 eura, a one od umjetnog kamena između 15 i 50 eura. Ipak na ovu cijenu treba još uračunati i cijenu montaže, u slučaju da klupčice ne stavljate sami.

Copy link
Powered by Social Snap