Pretraga

Uljepšajte svoje prozore: Pet jednostavnih ideja za velike promjene

A- A+

Kada je u pitanju uređenje doma, često razmišljamo o svemu, osim o prozorima. Eventualno se sjetimo razmisliti o tome kakve ćemo zavjese staviti, no ništa više od toga. Ipak, veliki prozori, pogotovo oni s ‘klupicama’, imaju ogroman potencijal za postati vaša mala oaza.

Ilustracija, foto: Unsplash; Rob Wingate

Bez obzira na to želite li ovaj dio svoje sobe učiniti funkcionalnijim ili samo želite čistu ploču za svoje pragove, ovih pet jednostavnih koraka odvest će vašu prozorsku dasku od dosadnih i nedovoljno korištenih do izražajnih površina s kojih nikada nećete htjeti odvratiti pogled, piše Architectural Digest.

Odlučite što želite postići

Velika stvar kod prozorskih klupica je što vam daju puno kreativne slobode. Bit ćete mnogo učinkovitiji ako unaprijed znate što želite ili barem imate neku osnovnu ideju. Za projekt koji ne bi zahtijevao velike strukturne promjene, možete promijeniti boju ili cjelokupni izgled praga bojom ili samoljepljivim papirom.

Alternativno, mogli biste biti pri ruci i izgraditi dodatke koji dodaju dubinu ili duljinu prostoru, čak i nešto što mijenja svrhu pragova. Moguće je pretvoriti ih u kutke za čitanje i/ili stol. Samo budite sigurni da znate kamo idete prije nego što krenete na svoj projekt.

Izdvojeni članak

Samo za one iskusne: Šest ozbiljnijih DIY projekata koje i dalje možete sami realizirati

Popravite nedostatke, pripremite površinu

Poput izgradnje kuće, htjet ćete započeti s temeljima. Vaša prozorska daska možda nije tako velik pothvat, ali njezin temeljni sloj i dalje zaslužuje istu brigu i pažnju. Započnite popunjavanjem svih rupa koje su se mogle pojaviti tijekom godina. Obično, jednostavno punilo za drvo ili kit će biti dovoljno. Ne samo da će to odmah podići površinu, već će vam također dati glatku završnu obradu za sve što ste odlučili učiniti dalje.

Nakon što se to potpuno osuši – provjerite upute na pakiranju, ali to obično traje 1-2 sata – dobro očistite svoje pragove. Malo vruće vode, sapuna i četka bi trebalo biti dovoljno da sve bude kako treba. Ovisno o željenom projektu, možda ćete htjeti izbrusiti i površinu. To je osobito važno ako planirate obojiti pragove. Općenito, ovaj korak tek pomaže pripremiti površinu za sljedeći korak.

Pripremite sve dodatke

Ako ne planirate produljiti, proširiti ili na neki drugi način promijeniti strukturu prozorske daske, možete preskočiti ovaj korak. Iako će sve ovisiti o prostoriji, također je moguće povećati površinu prozorske klupice, dajući vam više površine za uređenje ili stiliziranje.

Nakon što izrežete drvo na željenu veličinu – i oslikate ili farbate po želji – uvijte ga u prag i zid. Ako želite da je prag duži, možete izrezati drvo oko ugla gdje se prag susreće s prozorom i produžiti izbočinu uz zid. Ovisno o tome koliko ga dodajete, možda bi bilo vrijedno dodati i pojačanja na dnu.

Boja

Ako ne planirate dodavati bilo kakve dodatke, nakon čišćenja i pripreme praga, jednostavna boja ili kontaktni papir mogu promijeniti situaciju. Opcije su mramor, platno ili nešto teksturirano za potencijalne uzorke. Samo provjerite jeste li temeljito očistili kako ne bi bilo neravnina ispod površine. Želite da izgleda što je moguće stvarnije.

Boja je još jedna opcija i otvara mnogo mogućnosti da se prag učini jedinstvenim. Ako volite neutralniji ili skromniji izgled, pripazite na usklađivanje boje sa zidom. U suprotnom, možete dodati kontrast boje kako biste privukli pažnju.

Ukrašavanje

Vjerojatno je najzabavniji dio procesa kada je vrijeme za ukrašavanje. Biljke i cvijeće dobar su izbor, ali svoje prozore također možete ukrasiti slikama, knjigama, svijećama ili malim posuđem. Možete gledati na prozorske klupice kao na svojevrstan pomoć stolić. Često ćete tu naći i posudu za ključeve, podmetače za piće i, naravno, posuđe za sušenje. Ipak, trebalo bi biti što više dekorativno, a ne samo ‘popunjeno’ nečime.

Copy link
Powered by Social Snap