Pretraga

Manje je više ili kako funkcionalno urediti kupaonicu

A- A+

Šest europskih arhitekata dizajniralo je kupaonice veličine 6 metara kvadratnih u sklopu međunarodnog Geberit natječaja. Pobijedila je danska arhitektonska tvrtka Bjerg Arkitektur sa svojim radom „Serenity“. Tom su prigodom iz Geberita izdvojili nekoliko bitnih točaka koje treba slijediti ukoliko želite projektirati modernu i funkcionalnu kupaonicu. To je najintimnija prostorija u svačijem domu i trebala bi odisati opuštenošću, a to će se najbolje postići funkcionalnim dizajnom.

Serenity kupaonica

Serenity kupaonica | Foto: Pexels.com

Prije nego što krenete u bilo kakvu realizaciju s projektiranjem kupaonice, najprije popišite i odredite prioritete. Često se dogodi, a pogotovo kod neiskusnih dizajnera, da želje premašuju gabarite prostora kojeg imate na raspolaganju. O uređenju kupaonice već smo ranije pisali, a ovdje pogledajte kako to učiniti za samo tri tjedna.

Izdvojeni članak

Potpuno uređenje kupaonice od nule za 3 tjedna i 4 tisuće eura

Stručni dizajneri veliku pažnju u kupaonici daju prostoru za pohranu stvari. Tvrde da kada uđete u prostoriju, ne biste trebali primijetiti stvari koje spremate u kupaonicu. Umjesto toga, potrebno je sakriti svakodnevne kupaonske predmete. Dobra polazna točka za to je umivaonik koji nudi najviše prostora za pohranu stvari u raspoloživom prostoru. Ovisno o željama korisnika i građevinskim mogućnostima, mogu se ugraditi i baze za umivaonike koje sadrže više ladica. Na taj način skladišni prostor daje mjesta za predmete koji su redovito potrebni, a da pritom ne narušava sklad kupaonice.

Zahtjevi za prostorom i pohranjivanjem u kupaonici s vremenom se mijenjaju pa bi sustav pohranjivanja i rasporeda trebao bi biti što je moguće fleksibilniji. Isto tako, predlaže se korištenje svijetlih materijala i integriranih svjetla u zrcalu, što prostor čini prostranijim. Nije poželjno u prostoriju samo nabacati predmete koji vizualno lijepo izgledaju, oni moraju imati i praktičnu funkciju. Mogućnost jednostavnog čišćenja površina u kupaonici ide u prilog dobrom dizajnu.

Neizbježan element u kupaonici je već spomenuto zrcalo koje nudi tri funkcije, prostor za pohranu, rasvjetu i funkciju samog zrcala. Zadovoljavajući dizajn kupaonice podrazumijeva pristup svim područjima unutar prostorije bez nailaženja na bilo kakve prepreke. Tuš kojem je površina u ravnini s podom izgleda moderno, a istovremeno se maksimalno koristi prostor.

Copy link
Powered by Social Snap