Pretraga

Potpuno uređenje kupaonice od nule za 3 tjedna i 4 tisuće eura

A- A+

Sedam kvadrata prostorije s golim betonskim zidovima dva su majstora transformirala u modernu malu kupaonicu koja sadrži sve što jedna obitelj treba. Pothvat je trajao tri tjedna, koštao je 4.000 eura, a obuhvatilo je niz završnih radova u građevini – od keramike i niveliranja poda, do nezgodne ugradnje duplog umivaonika na jednostruki ventil i postavljanja jako zgodnog ogledala iznad njega.

kupaonica od nule

kupaonica od nule | foto: Ivana Solar

Projekt je obuhvatio uređenje kupaonice na prvom katu obiteljske kuće, površine 7 kvadrata u kojoj su prethodno, 10 godina ranije, ugrađene osnovne instalacije s otvorenim izlazima, te su u grubo poravnati zidovi. Previđen budžet iznosio je 3.500 eura, a u konačnici je uređenje koštalo 500 eura više. Za materijal i elemente izdvojeno je 2.600 eura, a za ‘ruke’ majstora 1.400 eura.

Radovi su trebali biti završeni unutar 10 dana, no proces se odužio na tri tjedna zbog zahtjevnije konstrukcije poda od očekivane. Radove su koordinirano obavili vodoinstalater i keramičar, a obuhvatili su: polaganje cijevi, ugradnju sifona i slaganje pada za walk-ih tuš, niveliranje cijele površine poda i stropa, oblaganje poda i zidova u punom profilu keramikom, završne radove na stropu, dogradnju ventila za dvostruki umivaonik, te ugradnju radijatora, wc školjke, staklenog panela za walk-in tuš, dvostrukog umivaonika s pripadajućom rasvjetom, ogledalima i slavinama.

Inicijalni vodoinstalaterski pregled, radovi i zaštita

U prostoriji se nalazila tek priručna wc školjka koja se nije koristila, tako da je prvi korak uređenja bila njena demontaža, te zatvaranje instalacijskog otvora. Potom su privremeno zatvoreni i zaštićeni ostali vodovodni i električni instalacijski otvori kako bi keramičar mogao sigurno raditi. Napravljen je spoj glavnog odvoda s odvodom za walk-in tuš. Ovaj posao je obavio vodoinstalater koji se također bavi montažom sustava plinskog grijanja pa je, prije prepuštanja prostorije keramičaru, također obavio izmjere za radijator i dao preporuku za kupnju odgovarajućeg modela.

Vodoinstalater je obavio i pregled postavljenih osnovnih instalacija. Zaključio je kako su kroz zidove provučene pocinčane cijevi koje će suziti manevarski prostor za ugradnju slavina. Ali, i kako ne postoji prepreka da budu ugrađene već kupljene. No, kako je napomenuo, da se osnovne instalacije rade danas preporuka bi bila korištenje PVC cijevi koje su trenutno standard.

Izdvojeni članak

Život na gradilištu, kako zaštiti svoj prostor i bezbolno preživjeti majstore

Također, utvrdio je kako osnovne instalacije ne previđaju mogućnost zatvaranja vode samo u kupaonici u slučaju puknuća cijevi u zidu, već da bi se za takvo što morao koristiti glavni ventil. Ponudio je alternativu – dodatna dva dana rada na razbijanju osnovne konstrukcije i ugradnju odvojenog ventila, no investitori su zaključili kako je to nepotrebno.

Zaključeno je i kako u prostoriji kao osnovna instalacija postoji priprema za samo jedan umivaonik, te da će ju za ugradnju dva umivaonika biti potrebno nadograditi. Uz upozorenje da će to možda značiti gubitak prostora u gornjoj ladici ormarića podno umivaonika.

30 kvadrata keramike

U drugoj fazi radova na scenu je stupio keramičar koji je imao zadatak pločicama jedne vrste obložiti 7 kvadrata poda, te drugom vrstom pločica približno 23 kvadrata zidova u punom profilu. Riječ je o poslu od najviše tri dana sa sušenjem, no kako je prethodno prihvatio i posao pripreme poda za walk-in tuš, te uređenja stropa, najavljeni su radovi u trajanju od 10 dana sa sušenjem.

No, došlo je do poteškoća. Pod je u startu imao nagib prema strani prostorije suprotnoj tušu, odnosno poziciji od koje je trebalo podići nivo poda za 2 posto zbog konstrukcije pada za walk-in tuš. Tako da se cijeli nivo poda najprije trebao izjednačiti, a potom dodatno kreirati pad. Kako su radovi obavljani sredinom srpnja, za vrijeme dnevnih temperatura od 35+ i velike vlage u zraku, sušenje pripremnih radova za postavljanje pločica potrajalo je duže od očekivanog. Što je u konačnici i ukupno produžilo trajanje radova.

Nakon što je priča s padom poda završena keramičar je površine koje okružuju budući walk-in tuš impregnirao hidroizolacijom. Koristio je Sika dvokomponentnu smjesu koja se preporučuje kao broj jedan za ovu svrhu. Potom je krenuo s postavljanjem pločica, ukupne površine od gotovo 30 kvadrata. Koristio Murexin fleksibilno ljepilo za keramiku, na spojevima PVC križiće, a za popunjavanje procjepa Ceresit bijelu fug masu.

Izbor pločica odredio je uvelike budžet pa se išlo na jednostavnu i povoljnu opciju koja je vlasnike koštala 12 eura po kvadratu, odnosno 384 eura ukupno. Kupljena su 32 kvadrata pločica, oko 2,5 kvadrata više ‘za svaki slučaj’. Što se pokazalo odličnim potezom s obzirom na to da se nekoliko pločica oštetilo u transportu, a u trenutku početka radova više nisu bile dostupne za kupnju. Na što sve treba obratiti pažnju kod odabira keramike za kupaonicu doznajte ovdje.

kupaonica od nule

kupaonica od nule | foto: Ivana Solar

Ugradnja elemenata

Kada je keramičar s poslom završio u prostoriju se vratio vodoinstalater i ugradio sve elemente. Započeo je s ugradnjom radijatora koje je potom napunio vodom, ‘ozračio’ i testirao u radu. Napomenuo je kako je ovaj posao bio lak s obzirom na to da je priprema bila dobro izvedena, ali i zbog činjenice da je upitan za preporuku kod odabira modela. Naime, u ovoj prostoriji priprema je bila napravljena centralno na komadu zida uz vrata širine 60 centimetara, pa je prostoriji odgovarala ugradnja samo jednog, točno određenog modela. Doznajte ovdje sve u odabiru i ugradnji radijatora.

Nakon radijatora ugrađeni su wc školjka, slavina i stakleni panel za walk-in tuš, bez ikakvih poteškoća. Vodoinstalater je u ovoj fazi provjerio funkcionalnost pada i dao mu odličnu ocjenu. Na stakleni panel ugrađena je i pripadajuća polica, odličan dodatak kao alternativa bušenju pločica za ugradnju police na zid. Sve što trebate znati prije nego se odlučite za ugradnju walk-in tuša potražite ovdje. Kada je u pitanju wc školjka u setu koji je kupljen tako da sadrži ‘sve’ ipak nije bilo zaštitnih ‘rozeta’ za veliku spojnu cijev i dva ventila što se moralo naknadno kupiti i ugraditi.

Najteži zadatak bio je ugraditi dvostruki umivaonik s obzirom na to da je trebalo prethodno preraditi osnovnu instalaciju za prihvat dva seta dovoda/miješalica za toplu i hladnu vodu. No jednom kada su dodatni dvostruki ventili bili pričvršćeni sve je išlo glatko. Pokrovni umivaonik elegantno je ‘sjeo’ na pripadajući ormarić koji je, na sreću, već imao skraćenu prvu ladicu pa nije bilo potrebe za preinakom namještaja.

kupaonica od nule

kupaonica od nule | foto: Ivana Solar

Ogledalo, rasvjeta i kupaonska galanterija

Za kraj su postavljeni ogledalo i rasvjeta. Oba su elementa kupljena tako da dimenzijama odgovaraju ormariću umivaonika. Rasvjetno tijelo koje je postavljeno iznad umivaonika kupljeno je pak bez prekidača s obzirom na to da je električna instalacija bila provedena kroz zidne varijante. Savjete za kupovinu kupaonske rasvjete potražiti ovdje.

Kada je u pitanju ogledalo ono je pomno odabrano tako da širinom ne smeta jedinoj utičnici u prostoriji i instalaciji za rasvjetno tijelo. Kao i da pokrije maksimalnu moguću površinu s ciljem stvaranja vizualnog osjećaja dubine. Iako pri ugradnji ogledala nije bilo većih poteškoća, majstor je na odlasku upozorio da ogledalo fiksno drže samo donji nosači, te da treba biti oprezan pri čišćenju. Sve o odabiru ogledala za kupaonicu potražite ovdje.

Uz sve već spomenuto u ovu su kupaonicu ugrađeni i držač za ručnik, malo ogledalo ‘na šakre’ i rukohvat u walk-in tušu. Također, kupaonica je opremljena s po jednim jednostrukim i dvostrukim kupaonskim ormarićem. Ormarići nisu fiksirani u zid, iako je majstor ponudio tu opciju. Zaključeno je da su dovoljno stabilni i bez tog potez. Kada to nije slučaj, posebno kod namještaja koji se sastavlja u DIY aranžmanu, pričvršćivanje kupaonskih ormarića u zid pametan je potez.

Copy link
Powered by Social Snap