Pretraga

Vodič: Kako odabrati dugoročno idealne pločice za kupaonicu

A- A+

Odabir kupaonskih pločica ovisi o ukusu, formi prostora koji imate na raspolaganju i budžetu. No, bez obzira na ove parametre koje uvelike određuju izbor keramike za kupaonicu, postoji nekoliko ključnih smjernica koje vam mogu pomoći suziti pretragu i pomoći da dobijete prostor kojim ćete dugoročno biti zadovoljni.

kupaonske pločice

kupaonske pločice | foto: Freepik

Budući da se kupaonica koristi svakodnevno, te da je prostorija koja se rijetko renovira, osnovna preporuka je njen izgled pojednostaviti. No, to ne znači da u uređenje ove prostorije ne možete unijeti malo osobnosti.

Praktično planiranje

Kada se planira postavljanje nove keramike u kupaonici, treba u obzir uzeti ukupnu upotrebu prostorije i tko je koristi. Primjerice, ako kupaonicu koriste osobe treće životne dobi ili obitelj s malom djecom, preporuka je ugradnja podnih pločica otpornih na klizanje. Ova preporuka vrijedi i u slučaju da kupaonica sadrži walk-in tuš. Iako je, je u ovom situaciji protuklizne pločice dovoljno ugraditi duž poda u tušu.

Treba razmisliti i o pokrivenosti zidova, odnosno trebate li uistinu pločice postavljati na svim zidovima od poda do stropa ili samo u određenim zonama prskanja. Ako nema potrebe za potpunom pokrivenosti prostorije pločicama, na raspolaganju ostaje nekoliko opcija za privlačno uređenje. Primjerice, ako keramiku postavljate samo do pola zida, pločice mogu biti živih boja i efektnih uzoraka kada zid obojite u neutralne tonove. Vrijedi i obrnuto.

Iako se u velikom broju slučajeva kućevlasnici odlučuju za bijele fuge između kupaonskih pločica, ipak se preporučuje tamnija crta fugiranja koja pomaže sakriti ostatke sapuna puno bolje nego svijetla ili potpuno bijela fuga. Dodatno, kada je u pitanju fugiranje, treba spomenuti kako će odgovarajuće silikonsko brtvilo pružiti profesionalnu završnu obradu.

Izdvojeni članak

Najnoviji trendovi u svijetu kuhinja i kupaonica: Ove će stvari obilježiti 2023. godinu

Povoljne ponude

Kad za uređenje kupaonice imate ograničen budžet, onda odabir pločica može biti zastrašujući. No, uz nekoliko trikova u procesu u rezultatu i dalje možete uživati.

Fokusirajte se na ono što je vama najvažnije. Ako vam je važna prije svega kvaliteta, morat ćete se njoj u korist odreći jarkih uzoraka, mozaika i pločica većih dimenzija. Ako vam je ipak estetika važnija treba znati da čak i s pločicama prosječne cijene, uz dobrog keramičara, možete postići dugoročno prihvatljiv rezultat.

No, ako ne želite raditi kompromise planirajte kupovinu unaprijed i pratite akcije. Specijalizirane trgovine građevnim materijalom svaki tjedna imaju akcije na keramiku. Trebate biti samo strpljivi dok ono što se baš vama sviđa ne bude u ponudi po povoljnoj cijeni.

pločice

Pločice u kupaonici | foto: Pexels

Razmišljanje izvan okvira

Ponekad je teško zamisliti kako će gotova soba izgledati kada gledate jednu pločicu, zato je važno koristiti dostupnu tehnologiju za pomoć u vizualizaciji vašeg prostora. Danas je dostupno puno aplikacija za uređenje doma koje možete iskoristiti. Potražite ovdje neke od njih koje će vam dati odgovor na pitanje kako se određeni tip keramike uklapa u novu kupaonicu i bez da ste ustali iz naslonjača.

No, ako ste tradicionalist i ne možete zamisliti kupovinu pločica koje niste vidjeli uživo, također postoji rješenje. U trgovinama koje prodaju pločice obično imaju uzroke koje možete ponijeti kući kako bi ih kombinirali u prostoru u kojemu ih želite postaviti. Iskoristite tu mogućnost.

Recite ne trendovima

Nije mudro ulagati u nešto samo zato što je trenutno ‘in’. Čak i ako se ne osjećate sigurni u svoje vještine dizajna interijera, praćenje gomile donosi zadovoljstvo samo ako doista volite sam trend. Pametna je odluka trendovima se samo inspirirati po pitanju boja, tekstura i oblika, ali zatim usmjeriti fokus na stvaranje ultimativne kombinacije koju volite i koja odgovara vašem prostoru.

Postoje klasici po pitanju boja, tekstura, uzoraka i načina postavljanja koji su u svijetu keramike opće prihvaćeni. Možete ih pronaći u izložbenom prostoru svake trgovine kupaonskom opremom. Prije nego se okrenete nekom trendu, uzmite i njih u obzir, te se zapitajte kako klasični stil može postati vaš. Neka je dovoljno tek efektno ogledalo i kupaonski tekstil upadljive boje da, primjerice, kupaonica u sivim tonovima o stropa do poda dobije ‘wow’ efekt.

klasične kupaonske pločice

klasične kupaonske pločice | foto: Freepik

Pogledajte ovdje kako pametno odabrati rasvjetu za kupaonicu.

Copy link
Powered by Social Snap