Pretraga

Savjeti za odabir kupaonske rasvjete: Kako zadovoljiti sigurnost i estetiku

A- A+

Rasvjetna tijela u kupaonici moraju biti ugrađena u odgovarajuće sigurnosne zone, a prilikom kupovine treba obratiti pažnju na puno više faktora od oblika i uzoraka. Izgled je važan, ali i sigurnost, te funkcionalnost.

kupaonska rasvjeta

kupaonska rasvjeta | foto: Pexel

Prilikom uređenja stare kupaonice ili prilikom konstrukcije potpuno nove u najvećem je fokusu obično izbor keramike i ugradnja toaleta, kade ili tuša s obzirom na to da ovi elementi uvelike određuju ukupan izgled prostorije. No, nikako ne treba zanemariti ni odabir rasvjetnih tijela o kojima ovisi sigurnost korištenja kupaonice.

Naime, voda izvrsno provodi električnu energiju i stoga je neophodno da se svi električni uređaji u kupaonici, pa tako i rasvjetna tijela, zaštitite od dodira s vodom. Zato kupaonska rasvjeta u specijaliziranim trgovinama ima posebnu policu na kojoj se nalaze samo ona rasvjetna tijela koja odgovaraju strogim pravilima i normama.

No, prije nego li se krene u kupovinu, treba dobro proučiti plan uređenja kupaonice i identificirati koji će se dio prostorije za što koristiti, gdje je potrebno ugraditi rasvjetu, te kojim sigurnosnim zonama te lokacije pripadaju. Naime, dijelovi kupaonice su podijeljeni u sigurnosne zone u rasponu od 0 do 3.

Sigurnosne zone koje određuje poziciju rasvjetnih tijela

U nultu zonu pripada unutarnji prostor kade ili tuša, te ona označava prostor u kojemu se ne smiju nalaziti nikakvi prekidači ni utičnice. Zona ‘1’ obuhvaća pak prostor od ruba kade ili tuša do visine od 2,25 metara mjereno od poda. Tu se mogu nalaziti samo uređaji s malim naponom čiji izvor napajanja mora biti izvan prve tri zone.

Druga zona nalazi se na udaljenosti od 0,6 metara od kade ili tuša, te 2,25 metara iznad poda. U ovoj zoni se mogu nalaziti jedinice za napajanje aparata za brijanje, prekidači i utičnice malog napona. Uz napomenu da i njihov izvor napajanja mora biti izvan prve tri zone. Treća zona podrazumijeva sav ostali  prostor izvan prve tri zone, te se njoj se mogu nalaziti sve vrste kupaonskih svjetiljki.

Izdvojeni članak

Kupaonica kao oaza luksuza: Ovi modeli kada, tuševa i umivaonika su trenutačno apsolutni hit

IP stupanj zaštite i prekidači

Kada je plan ugradnje rasvjete u kupaonici napravljen sukladno sa sigurnosnim zonama, vrijeme je za kupnju rasvjetnih tijela. Iako je to dio koji većinu najviše veseli, treba reći da kod odabira odgovarajućih svjetiljki potrebno obratiti pažnju i na druge stavke osim uzroka i oblika. Na ambalaži proizvoda potrebno je provjerite IP stupanj zaštite.

Oznaka za IP stupanj zaštite nalazi se u djelu s tehničkim specifikacijama. Koliki stupanj zaštite od vode ima rasvjetno tijelo određeno je drugim brojem uz oznaku ‘IP’. Na primjer, ako oznaka kaže IP-x0, to znači da svjetiljka nema nikakvu zaštitu od vode. Dok što je veći broju na mjestu nule znači da je zaštita veća.

Također, treba spomenuti i da je kod kupovine zidnog rasvjetnog tijela (kakvo se obično postavlja povrh umivaonika i ogledala) jako važno znati hoće li ono biti spojeno na izvor povezan s prekidačem na zidu ili ne. U slučaju da te poveznice neće biti, valja kupiti svjetlo koje na vlastitoj konstrukciji ima prekidač. Naime, takav prekidač nemaju sva zidna svjetla, pa možete upasti u zamku da se jednom kada svjetlo ugradite ono ne može više ugasiti.

kupaonska IP oznaka

kupaonska IP oznaka | foto: Unitrg

Modeli svjetiljki i ugradnja

Svaka kupaonica ima više od jednog rasvjetnog tijela, a obavezno centralnu svjetiljku koja se nalazi na stropu. Najčešće je to zatvorena plafonjera ili set rasvjetnih tijela ugrađenih u strop, ovisno o budžetu koji je previđen za rasvjetu.

Svakako ugradbena rasvjetna tijela bolja su opcija, no s obzirom na to da ona podrazumijevaju spuštanje stropa, postavljanje knaufa i veći angažman električara, kada se želi uštedjeti pristojna plafonjera je top odabir. Naime, plafonjeru može montirati svatko iole vičan radu s bušilicom i osnovnim znanje o sigurnost prilikom rada sa strujom.

Uz stropu rasvjetu, svaka kupaonica obično ima svjetiljku iznad ogledala, samostojeću ili kao dio kupaonskog bloka. Kada je svjetiljka dio kupaonskog bloka, ugradnja je poprilično jednostavna, kao i u slučaju ugradnje plafonjere. No, kada se ugrađuje samostojeća svjetiljka, treba puno više stavki uzeti u obzir. Uz dodatni oprez, tu je i preciznost pozicioniranja u odnosu na ogledalo i kupaonski ormarić.

zidna kupaonska svjetiljka

zidna kupaonska svjetiljka | foto: Alibaba

Estetiku određuje odnos keramike i jačine svjetlosti

Na efekt rasvjete utječe boja postavljene keramike. Treba znati da se svjetlost manje održava kada su zidovi prekriveni tamnim pločicama u odnosu na svijetle. Tako, ako želite u kupaonici više svjetlosti radije birajte keramiku neutralnih, svijetlih tonama.

Kada je u pitanju estetika, treba obratiti pozornost i na boju žarulja. Topla bijela žarulja dobar je odabir ako kupaonica za korisnika predstavlja zonu opuštanja. Nježna retro žuta nijansa je na raspolaganju bez obzira koji tip žarulja odaberete.

Druga opcija su žarulje hladne bijele boje. Svjetlost ovog tipa puno je jasnija s natruhom plavkaste nijanse. Njezina je prednost to što puno manje umara oči od tople svjetlosti, te se preporučuje ako vam je preciznost prilikom uređivanja u kupaonici važna.

U izboru je i dnevna bijela svjetlost, odnosno neutralna bijela boja žarulje. Ove žarulje imaju bijelu boju hladnijeg tona, a najčešće se ugrađuju u sanitarnim čvorovima koji imaju javnu namjenu.

Želite da vaša kupaonica izgleda poput one s Pinteresta? Pogledajte ovdje zašto to nije uvijek moguće

Copy link
Powered by Social Snap