Pretraga

Isprobajte 5 top aplikacija za uređenje doma koje će vam olakšati život

A- A+

Brojne poslove koji su nekada zahtjevali puno vremena, truda i skupe računalne programe danas su uvelike zamijenile aplikacije. Donosimo vam pregled onih koji mogu odlično poslužiti kao osobni dizajner unutrašnjeg prostora.

apilkacije za uređenje doma

apilkacije za uređenje doma

 

HomeByMe (Online/Web,Android, iOS)

home-by-me-logo

home-by-me-logo

Ova je aplikacija odličan odabir ako nakon dugo vremena započinjete zahvat unutarnjeg preuređenja doma obzirom da pruža mogućnost korištenja alata za uređenje samo jedne prostorije ili cijele stambene površine. Aplikacija nudi mogućnost odabira uređenja između brojnih gotovih uzoraka prostorija, kao i mogućnost da prostorni plan napravite sami jednostavnim premještanjem elemenata kao što su zidovi, prozori i/ili vrata. Također pruža opciju 2D i 3D modeliranja.

Uz jednostavno i intuitivno sučelje, najbolje kod ove aplikacije je katalog s preko 20 tisuća komponenti koje možete uklopiti u shemu svoga dizajna. S time da tu nije riječ o virtualnim elementima nastalim samo za potrebu aplikacije, već o stvarnim komadima namještaja, dekoracijama i tekstilnim dodatcima poznatih imena u industriji uređenja i opremanja doma.

Najveća zamjerka ovoj aplikaciji, ako ju planirate koristiti kao alat za detaljno ili profesionalno uređenje, da vam za taj posao besplatne opcije neće biti dovoljne. No, dobra je vijest da ako se odlučite nadoplatiti za pojedine opcije, dobivate puno.

Ocjena: 4.3 Google Play | 4.4 App Store

Rommle (Online/Web, iOS)

roomle-logo

roomle-logo

Rommle je jednostavna aplikacija koje je osmišljena imajući da mu da korisnik nije profesionalac u uređenju prostora, te da postoji mogućnost da pri prvom korištenju zapravo po prvi puta uopće pokušava sam napraviti vizualizaciju unutrašnjeg uređenja svoga doma. Naime, kao podlogu na kojoj se grade dizajnerska rješenja moguće je učitati bilo kakav crtež ili tlocrt prostorije ili stambene površine. Ne morate se zamarati sa samostalnim ‘crtanjem’ osnovnih kontura što početniku može uzeti puno vremena. Uz to, prema unesenom crtežu ili planu sustav automatski nudi izračunavanje površine.

Alati za vizualizaciju izgleda svake pojedine prostorije nude odličan izbor detalja. Tako, primjerice, imate izbor zidove obložiti s materijalom po izboru. Isto vrijedi i za uređivanje podova. Dakle ova aplikacija vam nudi puno više od manipulacije s razmještanjem namještaja ili isprobavanjem različitih koloritnih kombinacija. Aplikacija ima 3D opciju, a u njoj i zanimljiv dodatak – mogućnost ubacivanja u shemu čovječuljka koji se kreće prostorom.

Negativna strana aplikacije je daleko lošija kvaliteta vizualizacije u odnosu na ostale, pa se stoga preporučuje kao amaterski alat. Kao i činjenica da se ne može koristiti offline.

Ocjena: 4.2 App Store

Houzz (Online/Web-based, Android, iOS)

houzz-logo

houzz-logo

Posve suprotno od aplikacije Rommle, Houzz je moćan alat koji je za potrebe procesa stvaranja podloge uređenja prostora dostatan čak i profesionalcima, odnos kreiran je tako da profesionalce oduševljava. Houzz prati osnovnu ideju korisnika i za vrijeme rada samostalno nudi srodne dodatne opcije. Osjećaj je kao da posao ne radite sami! A kao da to nije dovoljno, treba spomenuti da u svome katalogu ima preko 9 milijuna fotografija koje mogu poslužiti kao podloga za uređivanje, te ih je lako pretraživati. Tu je katalog namještaja i dekoracija sa stvarnim proizvodima, te njihovim maloprodajnim cijenama.

Kod ove je aplikacije sjajna stvar i to što pruža visoku mogućnost interaktivnosti. Kada svoj rad završite možete se njime pohvaliti na društvenim mrežama ili ga proslijediti nekome do čijeg vam je mišljenja stalo. Također, sustav pruža i mogućnost da vam automatski preporučuje dizajnere, arhitekte i izvođače radove koji najbolje odgovaraju profilu kreiranog prostora, te pruža automatsku mogućnost povezivanja s njima.

Iako je riječ o vrhunskoj aplikaciji, koja se nama najviše svidjela i kojoj je teško naći zamjerku, treba istaknuti i kako ona nije najbolji izbor za osobu koja radi svoju prvu ikada vizualizaciju prostora.

Ocjena: 4.7 Google Play | 4.8 App Store

Room Planer by IKEA (Android, iOS, Windows, macOS) 

room-planner-logo

room-planner-logo

Ovaj popis ne bi bio potpun bez aplikacije za uređenje prostora koji je lansirala IKEA u čiji su namještaj Hrvati jednostavno zaljubljeni. Ako ste i vi jedan od njih, preuzmite ju bez razmišljanja jer omogućuje da bilo koju prostoriju u stan od poda do stropa opremite IKEA funkcionalnim rješenjima, namještajem i dodatcima. Nakon što zaključite da ste gotovi s planiranjem uređenja doslovno ćete imati osjećaj da je jedno što vam nedostaje švedski slatkiš.

No, ako se stavi na stranu osjećaj prepoznatljivost koji pruža sigurnost pri donošenju odluka, Room Planer by IKEA aplikacija ima i dodatne bonuse. To su jednostavni i brzi alati uz pomoć kojih se mogu izraditi planovi prostorija u 2D i 3D modulima. Također, u ponudi se nalazi katalog s mnoštvom unaprijed osmišljenih obrazaca koji su podložni promjenama. S ovom aplikacijom možete iskušati sve opcije kada je u pitanju promjena teksture ili boje bilo čega!

Svakako je suvišno spomenuti kako je katalog namještaja, tekstila i dekoracija definiran isključivo IKEA proizvodima. No, riječ o aplikaciji napravljenoj za one kojima to ne smeta, već upravo suprotno.

Ocjena: 4.4 Google Play | 4.6 App Store

Flor Planer Creator (Online/Web-based, Android)

floor-plan-creator-logo

floor-plan-creator-logo

Za razliku od ostalih aplikacija na ovoj listi, Floor Plan Creator aplikacija je više fokusirana na to da korisniku zamijeni skupu uslugu arhitekta, barem kada je riječ o savjetovanju, a manje kada je riječ samo o unutrašnjem uređenju prostora.

Uz pomoć ovog alata možete samostalno isprobati više opcije za promjenu razmještaja prostorija u vašem domu ili pokušati složiti svoj dom iz snova poštujući osnova pravila struke. Bez obzira koliko katova imate na umu ili koliko je čudnog oblika neka od prostorija koju morate uklopiti u plan, zanima li vas 2D ili 3D vizualizacija –  ovo je aplikacija za vas.

Nakon što uz pomoć Floor Planer Creatora napravite plan prostora koji vas zadovoljava, možete upotrijebiti i dodatne opcije kao što je postavljanje električnih instalacija na pravo mjesto i/ili instalaciju prozora/vrata. Posebna pogodnost nakon što završite svoj projekt je da ga možete eksportirati u PDF, DXF i SVG formatu, te čak i ispisati u omjeru koji vam odgovara.

Loša vijest je tek da ovu aplikaciju možete koristiti besplatno samo za jedan projekt. No, mora se priznati 4,95 eura za jednu godinu korištenja zaista nije puno novca.

Ocjena: 4.1 Google Play

Uz pomoć aplikacije danas možete pratiti potrošnju i proizvodnju kućnih solarnih elektrana, pogledajte!

Copy link
Powered by Social Snap