Pretraga

Kupaonsko ogledalo – Funkcionalni i estetski element koji mijenja sve

A- A+

Kupaonica je sigurno jedina prostorija u domu koja je nazmisliva bez ogledala i zato nije ni malo lak zadatak izabrati idealan komad. Iako osobni ukus igra veliku ulogu kod odabira ogledala, važno je znati nekoliko važnih stavki koji će odrediti njegovu dugoročnu funkcionalnost.

kupaonsko ogledalo

kupaonsko ogledalo | foto: Freepik

Kada se planira konstrukcija nove kupaonice ili renovacija stare u prvom su planu obično su keramika, tuševi, skladišni prostor. Malo tko puno razmišlja o izboru kupaonskog ogledala iako, mora se priznati, jednom kada radovi završe upravo ogledalo određuje izgled prostorije. Nekoliko je razloga za to. Prije svega tu je refleksija ogledala koja uvelike mijenja percepciju, a potom valja u obzir uzeti funkcionalnost i estetiku prostora.

Pozicija, forma i dimenzije

Pri izboru ogledala za kupaonicu, prije odlaska u kupovinu najprije treba dobro razmisliti o njegovu položaju u odnosu na funkcionalnost, te da li će biti dio kupaonskog bloka ili samostojeće. Jednom kada znate gdje bi se ogledalo trebalo nalaziti i formu u kojoj će biti, potrebno je izmjeriti površinu koju će zauzimati.

Tradicionalno, ogledalo u kupaonici se postavlja iznad umivaonika. Ako je riječ o kupaonskom bloku, nema puno razmišljanja. Potrebno je izmjeriti zid na kojemu je će blok nalaziti od poda do stropa i jednostavno potražiti konstrukciju s ogledalom koja odgovara dimenzijama. Pri tomu se treba voditi računa najviše o visini umivaonika u odnosu na ogledalo, a koju određuje visina osoba koje će kupaonicu koristiti.

Kada je pak riječ o samostojećem ogledalu, treba se odlučiti da li želite da ono bude postavljeno u ravnini lica korisnika ili punom profilu. U svakom slučaju u ovoj opciji morate prije kupovine ogledala već imati odabrano postolje umivaonika obzirom da ono određuje njegovu dimenziju. Manje samostojeće ogledalo postavlja se na centralnu poziciju, bez obzira na širinu/promjer, i tu nije toliko važna širina postolja umivaonika. Dok je estetska preporuka da veće ogledalo bude postavljeno od ruba umivaonika prema gore, te da širinom/promjerom, prati širinu postolja.

kupaonsko ogledalo

kupaonsko ogledalo | foto: Arova

Električne instalacije za kupaonsko ogledalo

Ogledalo u kupaonici, posebno u slučaju da kupaonica nema prozor, mora imati prateći rasvjetni element inače uvelike gubi svoju funkciju. U ovome segmentu treba znati da se može birati između ogledala u koje je već ugrađena rasvjeta i ogledala za koje je potrebno kupiti dodatnu svjetiljku. U svakom slučaju treba obratiti pažnju da za rasvjetu ogledala postoji pripremna električna instalacija, a u slučaju da ogledalo nema ugrađeno svjetlo da električna instalacija koja je pripremljena za ogledalo ima odgovarajući prekidač za aktivaciju.

Naime, u šumi rasvjetnih tijela pogodnih za ogledala koja se mogu pronaći u specijaliziranim trgovinama postoje ona za koje je previđeno da se nikada ne gase, koliko god da to neobično zvučalo. Riječ je manjim, dekorativnim rasvjetnim tijelima koja se ugrađuju, primjerice, povrh umjetničkih slika ili u hodnicima bez prozora, a koja se često vizualno čine kao odličan izbor za kupaonsko ogledalo. Takva svjetla treba izbjegavati jer jednom kada se spoje na osnovnu instalaciju, ako instalacija nije kroz zid spojena s aktivizacijskim prekidačem, nikada se neće moći ugasiti. Više o rasvjeti u kupaonici potražite ovdje.

Na poziciji uz ogledalo električar treba na odgovarajućoj poziciji postaviti set utičnica. Kako ovaj posao pripada u pripremne radove, važno je već u toj ranoj fazi uređenja kupaonice, znati koju će ogledalo poziciju zauzeti. Ukoliko je riječ o samostojećem ogledalu koje treba pratiti rub umivaonika onda je jako važno da se utičnice nalaze izvan površine koju će zauzimati. U suprotnom, na kraju bi mogli imati ili kupaonicu bez utičnice uz ogledalo što je jako nepraktično, ili kupovati novo ogledalo.

Izdvojeni članak

Kupaonica kao oaza luksuza: Ovi modeli kada, tuševa i umivaonika su trenutačno apsolutni hit

Estetika kupaonskog ogledala

Dobro odabrano ogledalo može učiniti čudo za uređenje svake kupaonice, posebno ako je riječ o manjoj prostoriji koja na prvi pogled djeluje skučeno. Poznato je da ogledalo daje dubinu zidu prema kojemu je okrenuto. Zato, nije na odmet ovaj podatak imati na umu kada razmišljate što će se preko puta njega nalaziti. Idealno je ako to područje može ostati ne pokriveno namještajem. Refleksija ogledala na pločice značajno će promijeniti percepciju prostorije.

Ako su pločice, sanitarije i kupaonski namještaj svijetlih neutralnih tona, ogledalo, odnosno njegov oblik i okvir mogu u potpunosti odrediti smjer uređenja kupaonice, te u konačnici cjelokupni dojam kupaonice. Okviri jarkih boja, okviri načinjeni od mozaika ili ukrašeni uzorcima, koje će tonski pratiti kupaonski tekstil i dekoracije može svaku dosadnu ili sterilnu kupaonicu učiniti zanimljivom.

S druge strane ako ste se pri uređenju kupaonice odlučili izaći iz okvira pri izboru keramike, te ste odabrali tamne tonove i živim uzorcima, ili pak crne sanitarije, ogledalo bi trebalo imati minimalistički dizajn, te idealno biti neuokvireno. U suprotnom prostorija bi mogla djelovati ‘ugašeno’, odnosno, prenatrpano.

kupaonsko ogledalo

kupaonsko ogledalo | foto: Freepik

Pogledajte ovdje najnovije trendovi u svijetu kuhinja i kupaonica koji su obilježili 2023. godinu.

Copy link
Powered by Social Snap