Pretraga

Ugradnja walk-in tuša: top savjeti za kupovinu i ugradnju

A- A+

Walk-in tuševi za neke su odabir zbog estetike, dok za druge zbog praktičnosti. U svakom slučaju, iako jednostavno izgledaju njihova ugradnja nije baš mačji kašalj i zahtjeva puno pozornosti u nekoliko segmenata.

ugradnja walk-in tuša

ugradnja walk-in tuša | foto: Ivana Solar

Jednom kada padne odluka da će se u novoj kupaonici, ili prilikom obnove postojeće konstruirati walk-in tuš treba posebnu pažnju obratiti na 3 stvari: izbor staklene stijene odgovarajućih dimenzija, angažiranje keramičara koji zna ‘složiti’ pad i osiguranje kvalitetne hidroizolacije. Ako bilo što od navedenog ne bude top, walk-in tuš iz snova moga bi se pretvoriti u skupu noćnu moru.

1. Mjerenje prostora

Mjerenje prostorije u kojoj će se nalaziti walk-in tuš posebno je važno ako krećete od nule, odnosno ako raspolažete s prostorijom u kojoj su goli zidovi. Situacija je to koja bitno mijenja percepciju prostora, odnosno čini prostor manjim nego što je. Naime, preporuka je da za walk-in tuš odvojite maksimalnu količinu prostora. Posebno ako ste se odlučili za najjednostavniju opciju, bez vrata i ne želite postavljati zastore.

Walk-in tuševi nastali su iz želje da se maksimalno uštedi prostor u kupaonici, te smanje troškovi opremanja kupaonice. Stoga je dugo standardna širina staklene stijene bila 80 centimetara. No, danas to više nije slučaju. Walk-in tuševi uvelike se ugrađuju zbog estetike i jednostavnosti u kupaonicama koje nisu nužno malene zbog čega se preporučuje odabir širih staklenih stijena kada je god to moguće.

Dobro je znati da je ponuda staklenih stijena po pitanju širine odlična u svakoj specijaliziranoj trgovini kupaonskom opremom, te da neke od njih nude i opciju izrade stijene po mjeri. No, kako je to ipak vrlo skupa opcija, treba imati na umu kako nije problem pronaći staklenu stijenu širine od 80, 90, 100 i 120 centimetara. Sve su to danas standardne dimenzije u serijskoj proizvodnji.

Izdvojeni članak

Walk-in tuš: San s Instagrama ili noćna mora?

2. Kosi pad prema sifonu

Majstora koji će konstruirati pad prema sifonu walk-in tuša nikako ne treba angažirati na slijepo, već po preporuci, te nakon što ste svjedočili nekom njegovom prethodnom radu. Jedan krivo postavljen element i mogli bi se naći u situaciji da se za vrijeme tuširanja voda razlijeva pa cijeloj kupaonici. Ili, još gore, da završi u zidovima i propusti na donju etažu.

Zlatno pravilno je da nagib pločica prema sifonu mora iznositi minimalno 2 posto kako bi otjecanje vode bilo učinkovito i pouzdano. Nagib se postiže konstrukcijom podne glazure odgovarajuće debljine, a potom finom ugradnjom keramike duž nagiba. Iako postoje metode kojima se pločice koje će prekrivati pad mogu strojno rezati na kalup za pad, u većini će slučajeva iskusni majstor taj dio posla obaviti sam.

Izdvojeni članak

Savjeti za odabir kupaonske rasvjete: Kako zadovoljiti sigurnost i estetiku

Valja i znati da se sifon za walk-in tuš u nekim slučajevima ne može uopće ugraditi, odnosno da pad nije moguće napraviti. Riječ je najčešće o situacijama u stambenim zgradama kada nema dovoljno prostora između poda kupaonice i stana ispod. Naime, tuš u ravnini poda zahtijeva ugradnju podnog sifona u sam pod za razliku od klasične kabine u kojoj se slivnik nalazi u samoj kadi, a potom se spaja na cijevi u podu. Stoga, ako živite u stanu, prije nego li s majstorom započne priču o padu, zatražite procjenu izvedbenih mogućnosti walk-in tuš projekta.

pad u walk-in tušu

pad u walk-in tušu | foto: Ivana Solar

3. Kvalitetna hidroizolacija

Za izolaciju područja kupaonice na kojemu će se nalaziti walk-in tuš potrebna je dvokomponentna hidroizolacija. Sika i Ceresit komercijalni su proizvođači hidroizolacijskih masa koji predstavljaju top izbor kada je u pitanju omjer cijene i kvalitete. Naravno, postavljanje hidroizolacije prepušta se profesionalcu. No, izbor materijala je nešto na što možete utjecati.

Izdvojeni članak

Ugradnja dodatnog radijatora: Nije svejedno kakav odabrati, a još manje kako i kada ga aktivirati

Specijalizirani hidroizolacijski materijali nanose na zidove i pod walk-in tuša, i to u fazi prije postavljanja keramike, a nakon ugradnje osnovnih instalacijskih komponenti. Ako zid nije savršeno ravan, ugrađuje se i PP mrežicu za armiranje. Dvokomponentna hidroizolacija nanosi se nazubljenim ‘gleterom’ maksimalne debljine 2 milimetra po sloju, a preporuka je postaviti 2 sloja po 2 milimetra.

Razina hidroizolacije walk-in tuša može se dodatno podići i postavljanjem fuga koje se inače koriste prilikom oblaganja bazenskih površina. Za razliku od klasične, cementne smjese, ovaj tip će pružiti puno bolju zaštitu.

Pogledajte ovdje kako je Tea od prostora ispod stepenica napravila luksuzan tuš.

Copy link
Powered by Social Snap