Pretraga

Mladenački stan koji je minimalizam pretvorio u oazu eklektičnih detalja

A- A+

Minimalistički dizajn interijera danas se smatra jednim od najboljih stilova u uređenju domova. Ipak, ljubitelji šarenila i eklektike bijele zidove i namještaj neutralnih boja itekako izbjegavaju u svojim interijerima. Kako sitnicama u potpunosti pomaknuti granice minimalizma pokazuje nam priča o mladenačkom stanu s neuobičajenim detaljima.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Ovaj mladenački stan prikaz je specifičnog spoja minimalizma i eklektike.

Trosoban mladenački stan površine 75 kvadratnih metara dokaz je da mašta stvarno može svašta. Stan, koji je primarno uređen u minimalističkom stilu, dobio je potpuno novi izgled zahvaljujući detaljima koje su vlasnici pomno birali u svakoj prostoriji.

Iako u stanu dominiraju bijela, siva i zelena boja, specifičnost svake prostorije naglasila se predmetima koji su za nju karakteristični, ali i s karakterom.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Svaki predmet ima svoju priču

Bijeli zidovi stana i neutralne boje namještaja u ovom su stanu pali u drugi plan. Priča ovog stana ispričana je detaljima.

Dnevni boravak, koji je poveznica svih prostorija u stanu, naglašen je odabirom namještaja raznih tekstura i boja. Od sofe smaragdno zeleno boje, preko stolića za kavu boje trešnje, do neobrađenog drva komode za televizor. Svaki komad priča svoju priču, koja zajedno tvori atmosferu ovog stana.

Kako neutralne boje u dnevnom boravku ne bi izgledale dosadno dodani su raznoliki detalji. Šareni jastuci na sofi, ratan fotelja, sjenilo za lampu visokog crnog sjaja, ‘kaotična’ slika. Sve se međusobno nadopunjava, a točku na i stavljaju biljke, obavezne u svakom interijeru.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Sklad nespojivih materijala

Nekoliko koraka od prostora dnevnog boravka ulazimo u kuhinju. Elementi bijele boje, bijeli hladnjak i sive podne obloge, koje su protežu kroz cijeli stan, ponovno su nadopunjene detaljima koje bi neki smatrali nespojivima, ali u ovoj priči funkcioniraju.

Velike sobne biljke dijele blagovaonicu i kuhinju od dnevnog boravka, ali one nisu ono što prvo primijetite. Naglasak u kuhinji stavljen je na staklene rasvjetne elemente različitih veličina koji su istovremeno i funkcionalni i estetski privlačni.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Izbor materijala u svim prostorijama ovog stana budi dodatnu pažnju. Unutar svake prostorije nalaze se isključivo funkcionalni komadi namještaja, ali svaki od njih posebnog je karaktera. Od metalne komode za knjige i piće, preko crnih starinskih stolaca, do dvobojnog tepiha koji blagovaonicu odvaja od bijele kuhinje.

Ali, ne smiju se zanemariti ni sitnice koje ne mogu proći neopaženo. Igračka majmun u kuhinji, stara staklena boca iskorištena za vazu, limenka koja je postala teglica za biljke. Neki će detalje ovog tipa smatrati nepotrebnima, ali u ovom prostoru oni kreiraju atmosferu kao bijeg od minimalizma.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Svaki poster nosi poruku

Kada zavirimo u spavaće sobe, njih ukupno tri, primijetit ćemo da se kroz sve provlači isti detalj kojim se u svakoj od njih postiže drugačiji ugođaj – posteri. Minimalistički, dizajnerski, s porukom, crteži, skice, poznata umjetnička djela… Mnoštvo toga stavljeno je na zidove svake sobe.

Kroz cijeli stan ponavlja se jednostavna dizajnerska formula, jednostavan namještaj neutralnih boja i bijeli zidovi mogu pričati svoju priču ako im se to dopusti. Sitnice s putovanja, biljke, neonski znakovi i knjige, svakodnevni predmeti prostoriji će dati ‘ono nešto’.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

No, iako svi detalji u ovom stanu igraju svoju ulogu u priči o dizajnu uvijek je važno pripaziti kako se gomilanjem predmeta ne bi stvorio suprotan učinak kaotičnosti. Stoga, detalje koje odlučite izložiti birajte pažljivo, neka svaki od njih bude poseban i unikatan.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Posebno pripazite kada je u pitanju uređivanje manjih prostora, poput spavaćih soba. Pratite primjer ovog mladenačkog stana u kojem su u svakoj sobi birane određene boje kojima se naglasak stavlja na atmosferu koja se u njoj želi postići. Neka odabrani detalji budu približno ujednačenih tonova, a prostor upotpunite biljkama kojima se ne može pogriješiti.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Novi život odbačenih predmeta

Često se pri uređivanju prostora moramo oslanjati na ograničeni budžet. Zato ponekad padaju teške odluke što odabrati, a što ostaviti za neko novo uređenje. No, ne mora uvijek biti tako. Odbačeni i starinski predmeti, koji se mogu pronaći na buvljacima, u interijer se uklapaju neovisno o stilu. Dokazuje nam to i primjer uređenja ulaznog hodnika ovog mladenačkog stana u kojem prikupljeni detalji stvaraju dojam eklektike.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

A eklektika se nastavlja i u kupaoni u kojoj se korištenjem jarkih boja i predmeta raznih tekstura stavlja točka na i u uređenju cijelog stana.

Predmeti s putovanja, predmeti koje svakodnevno koristimo, knjige, komadi namještaja koji su neophodni, detalji, teksuture, materijali… U ovom mladenačkom stanu sve se je kreiralo priču koja temelj uređenja ovog stana, minimalizam, podiže na posebnu razinu kreirajući dojam eklektike i šarenila koje nije napadno i pretjerano.

Mladenački stan | foto: BOSTHLM

Copy link
Powered by Social Snap