Pretraga

Samo najbolje za vaše prozore: Rolete, škure ili žaluzine?

A- A+

Rolete su jeftinija opcija, lagana za održavanje, škure pružaju odličnu zaštitu od sunca i kiše, a žaluzine su estetski ugodnije i više nisu rezervirane samo za urede. S obzirom na to da svaka opcija ima svoje prednosti teško je odlučiti se, ali ne i nemoguće.

Prozori s dvostrukim i trostrukim oknom, ilustracija | foto: Unsplash

Vječna dilema nakon odabira i postavljanja prozora za vlasnika je kakvu zaštitu od sunca, buke i pogleda izabrati za svoju kuću ili stan. Najpopularniji izbori su rolete zbog cijene, škure, a po novom i žaluzine koje nisu više rezervirane samo za poslovne prostore.

Rolete

Rolete su već nekoliko desetljeća omiljeni izbor Hrvata kada se radi o zaštiti na prozorima, a pogotovo PVC rolete. Njihova najveća prednost je što su jeftinije i lagano se čiste, ali estetski nisu najbolji izbor. Dolaze s komarnicima ili bez njih, a može se njima upravljati ručno ili električno. Od PVC roleta bolje su one od aluminija koje su trajnije, ali i pružaju bolju izolaciju. Rolete se najčešće koriste kod masovne gradnje i za jeftinije građevine, dok se za estetski zahtjevnije građevine koriste aluminijske rolete, vanjske žaluzine ili fasadne tende.

Rolete ispred prozora ugrađuju se na vanjski dio okvira prozora zbog čega se mogu instalirati nakon ugradnje prozora. Pogodne su za nove zgrade kao i za obnovu starijih zgrada. Ugradnja roleta je brza i jednostavna.

Rolete sa kutijom za ugradnju koristite ako želite zasjeniti prostor roletama tako da umanjite vanjski izgled zgrade. Rolete se na prozore postavljaju nakon ugradnje prozora i prije izrade fasade, tako da je ova vrsta roleta pogodnija za novu gradnju, jer je potrebno prethodno planiranje.

Nadprozorske rolete prikladne su za novogradnju i za zamjenu prozora. Rolo vrata su skrivena ispod žbuke, a rolete se postavljaju iznad prozora i uvijek se postavljaju u zidni otvor istodobno s prozorom.

Rolete

Rolete na prozorima | Foto: Unsplash

Škure

Škure su tradicija u Dalmaciji gdje su često obojene u plavo i izgledaju jako dobro estetski u kontrastu s bijelim kamenom. Štite jednako od sunca koliko i od snijega jer je drvo odličan izolator, a pružaju i zaštitu privatnosti. Kvalitetno dugo također i dugo traje, dok neki drugi materijali vrlo brzo izgube estetsku ljepotu s vremenom. Dobar proizvođač sve drvene dijelove škura zaštiti utapanjem u fungicidni i insekticidni zaštitni impregnirajući lak koji osigurava nepromijenjeni izgled. Grilje su vrlo slične škurama, razlika je samo u tome što su škure fiksne i ne propuštaju svjetlost. Grilje se mogu pomicati i na taj način kontrolirate koliko svjetlosti želite pustiti u prostoriju.

Na lijevoj fotografiji nalaze se škure, a na desnoj grilje | Foto: Unsplash

Žaluzine

Novi trendovi su pokazali da žaluzine nisu rezervirane isključivo za poslovne prostore, a postoje unutarnje i vanjske. Jako su praktične i uz pomoć njih može se lako dozirati količina svjetlosti koja ulazi u prostoriju zbog čega se i temperatura lakše kontrolira. Također, one uveliko olakšavaju prozračivanje. Unutarnje žaluzine mogu biti drvene ili aluminijske, dok su vanjske aluminijske.

Neki se boje da su žaluzine loše u zadržavanju topline, ali to nije istina. U ljetnim mjesecima skoro pa i ne trebate koristiti klima uređaj, dok u zimskim mjesecima spuštena žaluzina smanjuje toplinske gubitke na staklenim prozorima u postotku ovisnom o kvaliteti izvedbe staklenih ploha, što kod standardnih prozora može iznositi i do 30%.

Unutarnje žaluzine | Foto: Unsplash

Samo najbolje za vaše prozore: Rolete, škure ili žaluzine?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap