Pretraga

Ne znate kako odabrati neutralnu boju za vaše zidove? Donosimo pet koraka koji će vam pomoći u tome

A- A+

Ako mislite da su neutralne boje dosadne, razmislite ponovno. Upravo zidna boja je temelj prostorije, koja učvršćuje sve ostale elemente dizajna. Iako neutralne boje djeluju poznato i ‘dosadno’, podtonovi su oni s kojima možete naglasiti sve ostale stvari u prostoriji.

Ilustracija, foto: Unsplash; Katsia Jazwinska

Raspon neutralnih nijansi je beskonačan: krem vanilija  će imati drugačiji učinak od čiste bjelokosti, dok će prelazak na ledeno sivu potpuno promijeniti raspoloženje. Bitno je pripaziti na nekoliko stvari kako biste odabrali točnu boju, stoga donosimo pet savjeta o odabiru neutralne palete, koje je detaljno opisao Architectural Digest.

Upoznajte svoje boje

Neutralna nijansa ne znači jednoznačno bež, siva ili bijela – iako su, naravno, svi dio obitelji. Pokazalo se da neutralna paleta obuhvaća širok raspon boja kako bi nadopunila mnoge stilove interijera i dekoracije. Umjesto prljavo blijede, često se koriste svijetlo roze nijanse ili blijede i svijetle plave. Upravo takve nijanse mogu biti vrlo raznovrsne i laskave.

Izdvojeni članak

Boja za zidove koju je moguće prati i s nje brisati prljavštinu, koliko je stvarno učinkovita?

Uzmite u obzir svjetlost

Osvjetljenje, bilo prirodno ili umjetno, ključno je kada je u pitanju odabir idealne neutralne boje. Količina svjetlosti koja je prisutna u sobi utjecat će na to kako se određena nijansa pojavljuje u tom prostoru. Svijetla, prirodna sunčeva svjetlost izbjeljuje boju, a tamna soba će, s druge strane, zasititi nijansu. Također ćete morati obratiti pažnju na to kako se prirodno svjetlo kreće po prostoriji tijekom dana.

Kako biste u potpunosti shvatili zagonetna svojstva ovih boja, obojite dio zida i živite s njim nekoliko dana. Poigrajte se i sa svojim rasvjetnim tijelima. Gornja svjetiljka i podna svjetiljka bacit će različite sjene i iskriviti izgled boje.

– Važno je razumjeti da će neutralan sivi podton izgledati vrlo drugačije u prostoriji koja dobiva prirodno svjetlo u odnosu na sobu koja dobiva minimalno svjetlo, istaknula je Fanny Abbes, kreativna direktorica New Design Projecta u New Yorku.

Grupirajte boje

Neutralna boja može zasjati u živopisno uređenim sobama, kao i onima koje naginju minimalizmu – zamislite nordijski dizajn sa svijetlim drvetom i modernim namještajem. Kako biste uklopili boje zidova i namještaja, držite se sličnih temperatura boja – tople ili hladne – kako biste izbjegli oštre prijelaze.

Ako niste sigurni jesu li topli ili hladni tonovi najbolji za vaš prostor, pogledajte postojeće okruženje. Ako vaš dom ima uglavnom plave i sive boje, željeli biste hladnu neutralnu; ako se vaš dom sastoji od toplijih tonova, poput gline i smeđe boje, možda ćete težiti toplijim nijansama.

Promatranje nijansi boje je od vitalnog značaja, kažu dizajneri. Kako biste identificirali podtonove, usporedite uzorak uz komad bijelog papira za printer na dnevnom svjetlu, da vidite je li komadić boje iskrivljen crvenom, plavom, žutom ili ljubičastom. Želite biti sigurni da sve nijanse u sobi – namještaj, prozori, tepisi, čak i podovi – nadopunjuju podton boje. Podton je poveznica koja povezuje nijanse.

Koristite teksturu i uzorak za poboljšanje palete

Odaberite tekstil koji nadopunjuje neutralnu boju zida. Igranje s različitim dizajnom i oblicima, kao što su tkani komadi namještaja, može stvoriti kontrast u cijeloj sobi bez odstupanja od vašeg neutralnog dizajna. Možete oplemeniti okolinu teksturiranim dodacima u obliku prostirki od vune, kao i zidnim oblogama od travnate tkanine. Kada soba ima hrabre uzorke ili boje, u tekstilu i namještaju, važno je stvoriti ravnotežu s neutralnim zidovima.

Obratite pažnju na završnu obradu boje

Za knjižnicu ili blagovaonicu je bolje koristiti visoki sjaj kako bi se dodao taj dodatni utisak i udar, ali za obiteljsku sobu obično se rade mat zidove sa satenskim obrubom. Upravo sjajni premaz donosi svjetlost u tamniji prostor. Sjajna boja na niskom stropu posebno pomaže odbijanju svjetlosti prema dolje, stvarajući ‘neočekivano kazališni i luksuzni osjećaj’. S druge strane, kredasta, mat završnica ima ‘neobičnu privlačnost’ i tiho stvara osjećaj prostora i vremena u pozadini.

Ne znate kako odabrati neutralnu boju za vaše zidove? Donosimo pet koraka koji će vam pomoći u tome
Share via
Copy link
Powered by Social Snap