Pretraga

Boja za zidove koju je moguće prati i s nje brisati prljavštinu, koliko je stvarno učinkovita?

A- A+

Mnogi od nas su si pomislili kako bi bilo dobro da ne moram ponovno krečiti cijeli zid, nego samo dio koji se isprljao. Za one koje ne znaju, postoje boje za zidove koje imaju mogućnost prebrisavanja i pranja kao da je zid neka podloga kojoj se to svakodnevno radi. U tekstu ćemo detaljnije proći funkcije tih boja te u razgovoru sa strukom otkriti koliko su funkcionalne.

Krečenje | Unsplash

U svakom kućanstvu postoji jedan zid kojem se igrom slučaja prlja samo jedan dio. Bio to zid uz štednjak, donji dio zida u dječjoj sobi kada flomasteri postanu kist, a zid platno, bio to zid uz kojeg je krevet vašeg kućnog ljubimca, zid uz neki kućanski aparat ili dio namještaja koji je podložan pomicanju i struganju svoje boje na zid, itd. Svaki od navedenih slučajeva prljaju samo jedan dio zida, a ako je trend prljanja učestol, nema smisla svako malo krečiti cijeli zid. Ako se pokreči samo zaprljani dio, vidjet će se razlika u npr. bijeloj boji koja je friško pokrečena i one stare nekoliko mjeseci. Ako se pokreči cijeli zid, a ostali u prostoriji ne, može se vidjeti razlika u svježini i nedavnosti krečenja tog zida u odnosu na ostale. No, ni često krečenje cijele prostorije nema smisla. Zato su izmišljene boje s premazima koje imaju mogućnost prebrisavanja i pranja zidova nakon krečenja. Razradit ćemo funkcionalnosti i isplativost tih boja i iz perspektive soboslikarske struke. Boje ćemo podijeliti na akrilne (disperzivne ili lateks), vodoperivi lak, silikonske i epoksidne.

Akrilne (disperzivne ili lateks) vodoperive boje koje se mogu prati sadrže smole što ovaj premaz čini vrlo fleksibilnim. To dozvoljava nanošenje boje na zid koji ima sitne nepravilnosti i pukotine pa i na drugim površinama na koje se može nanositi boja, poput drva koje je podležno ekspanzijama i skrućivanju zbog utjecaja temperature. Za ovu boju potrebno je mokro čišćenje i ne možete očekivati dugotrajnost, ako se nekoliko puta čisti isto mjesto, boje više neće biti. Akrilna boja se preporučuje u vrtićima i domovima s malom djecom, gdje crtanje po zidovima nije strana aktivnost, jer je ekološki prihvatljiva i nema neugodnog mirisa niti emitira toksične hlapljive spojeve. Čišćenje se preporučuje blagim sredstvima za čišćenje u kombinaciji s krpom ili spužvom.

Izdvojeni članak

Što je bolje postaviti na krov, crijep ili lim?

Vodoperivi bezbojni lak za ipak malo agresivnije metode čišćenja i izlaganjima prljavštini i oštećivanju vanjskim utjecajima. Najčešća uporaba je za pranje u javnim zgradama kao bolnicama i školama, a u tim zgradama sanitarni standardi nalažu česta čišćenja. U takvim su zgradama zidovi često izloženi prljanju, bilo u bolnicama gdje se kolica sudaraju u zidove ili u školama gdje su crteži po zidovima i slične stvari svakodnevica. U domovima se koristi najčešće u kuhinjama gdje su zidovi svakodnevno izloženi masnoći i parama kuhanja i pranja posuđa. Omogućava čišćenje i četkama koje nisu pretvrde, a ne samo krpama i spužvama. Nije kao akrilna boja, da ima poroznu strukturu, već je vodonepropusna te se preporučuje u prostorijama s visokom vlagom, baš kao kuhinje i kupaonice. Omogućuje višestruko pranje ja istim mjestima bez ikakvih oštećenja boje.

Silikonske boje su paropropusne i hidrofobne. Odlikuje ih velika otpornost i dugotrajnost te se najčešće primjenjuju pri krečenju fasada ili u prostorima gdje je velika izloženost tekućinama, fizičkim i kemijskim oštećenjima. Nanose se valjkom kao i sve ostale boje, ali ima mogućnost ispiranja direktno vodom.

Epoksidne boje su u potpunosti zaštita od jačih fizičkih i kemijskih procesa te se najčešće koristi kao podloga za podove u industrijskim pogonima. Sloj boje je jak i stabilan te se za razliku od ostalih navedenih boje preporučuje jedno nanošenje. U kućanstvima se može koristiti u nekim primjenjivijim dijelovima, poput bazena.

Izdvojeni članak

Imate li azbesta u kući? Doznajte sve o ovom vrlo opasnom materijalu

– Proces nanošenja vodoperivih boja na zidove je isti kao i nanošenje običnih boja. Miješaju se s vodom u omjerima koje preporučuje proizvođač na pakiranju, dok se ne dobije homogena smjesa koja se zatim nanosi na zid u minimalno dvije ruke, rekao nam je iskusni soboslikar Dominik Modrić.

Prosječne cijene za akrilne vodootporne boje su oko 50 kuna po litri, vodootporni lak je oko 100 kuna po litri, a silikonske boje su oko 60 kuna po litri. Epoksidne boje se ne preporučuju za nanošenje na zidove, već za podove a cijena je oko 500 kuna za 15 metara kvadratnih.

– Jedina razlika u poslu je pri cijeni, materijal za nanošenje vodoperivih boja je skuplji, a i proces, koji je isti kao i s klasičnim bojama, ipak traje dulje jer se mola sporije i duže nanositi na zid, zaključio je soboslikar Modrić.

Ovisno o tome za koje vam prostorije treba, koja je izloženost oštećenjima i koliko često imate na umu čistiti zidove, odaberite boju za vaše kućanstvo. Za povremena brisanja s malim štetama su najbolje akrilne, za češća pranja s četkama se preporučuju lakovi, a za fasade se preporučuju silikonske. Epoksidne se ne preporučujuu kućanstvima već najčešće u industrijskim pogonima i slično.

Copy link
Powered by Social Snap