Pretraga

Odobrena obnova dubrovačkog ljetnikovca Gučetić–Lazarević, izdana građevinska dozvola

A- A+

Projekt cjelovite obnovu i revitalizaciju ljetnikovca Gučetić-Lazarević u Rijeci dubrovačkoj dobio je građevinsku dozvolu. Riječ je o jednom od najvrjednijih i najreprezentativnijih kompleksa ladanjske arhitekture iz 16. stoljeća.

Ljetnikovac Gučetić – Lazarević

Ljetnikovac Gučetić – Lazarević | foto: Grad Dubrovnik

Obnovom ljetnikovca Gučetić-Lazarević Grad Dubrovnik želi razviti društveno-kulturni centar za stanovnike Mokošice i posjetitelje Dubrovnika. Projekt vodi Zavod za obnovu Dubrovnika, a planirano je financiranje osigurati kroz europske fondove.

Iz Grada Dubrovnika ističu kako će za realizaciju projekta bit će nužno voditi se konzervatorskim smjernicama i uputama. Tako će se osigurat optimalna valorizacija arhitektonskih, prostornih i kulturno povijesnih vrijednosti.

Koncept ladanjskog sklopa

Sveukupnim uređenjem višestoljetnog zdanja bogate prošlosti, očuvat će se koncept ladanjskog sklopa, kao i njegov kontakt s vrtnim površinama i prostorom u neposrednoj blizini ljetnikovca. Revitalizacijom renesansnog vrta i sanacijom ogradnih zidova ponudit će se sasvim novi reprezentativni ambijent.

U istočnom dijelu sklopa izgradit će se nova građevina koja će služiti kao spremište i formirati parkiralište s deset mjesta kao otvoreni prostor. Ovaj dio biti će povezan s javno-edukacijskim parkom, te će tako biti osigurana cjelovitost posjeda.

Izdvojeni članak

Dubrovnik dobiva novi Dom za starije i nemoćne: Pogledajte kako će izgledati

Višenamjensko korištenje prostora

Sukladno izrađenom glavnom projektu od strane Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Zagreba, predviđena je rekonstrukcija ljetnikovca tako da zgrada, koja je u trenutačno lošem stanju očuvanosti, dobije javnu i društvenu namjenu. Tako će u njoj će biti smješten i budući Memorijalni centar Ruđera Boškovića, slavnog dubrovačkog znanstvenika, te će prostor imati i edukacijsku funkciju, gdje će se građanima i posjetiteljima omogućiti uvid u brojnu znanstvenu, obrazovnu i istraživačku građu.

Istovremeno, revitalizacija biti usmjerena na osiguravanje višenamjenskog korištenja raspoloživih prostora u različite svrhe. Prije svega za uspostavu interaktivnih i inovativnih interpretacijskih sadržaja u svrhu promoviranja vrijednosti ove kulturne baštine – obitelji Gučetić i samog ljetnikovca.

Pogledjate ovdje fotografije prije i poslije uvođenja nove LED rasvjete u Dubrovniku.

Copy link
Powered by Social Snap