Pretraga

Otvorena je izložba koja predstavlja najvažnije spomenike s područja Jugoslavije

A- A+

Svi zainteresirani posjetitelji će u razdoblju od 26. kolovoza do 17. rujna 2021. godine u Galeriji Miroslava Kraljevića u Zagrebu moći pogledati izložbu pod nazivom Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. – Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945.-1991. Naime, izložba prikazuje neke od najpoznatijih spomenika s područja Jugoslavije, a njihovi autori su umjesto režimske simbolike u svojim autonomnim ostvarenjima isprepleli suvremenost i prošlost, mističnost i geometriju, arhetipske simbole i nove materijale, arhitekturu i krajobraznu poetiku, historijsku auru mjesta i nove oblike komunikacije s posjetiteljem.

Iložba jugoslavenskih spomenika

U Galeriji Miroslava Kraljevića u Zagrebu moguće je pogledati neke od najvažnijih jugoslavenskih spomenika | foto: GMK

Jučer je u Galeriji Miroslava Kraljevića u Zagrebu otvorena izložba pod nazivom Arhitektura. Skulptura. Sjećanje. – Umjetnost spomenika Jugoslavije 1945.-1991., a za sve zainteresirane posjetitelje bit će otvorena do 17. rujna 2021. godine. Ovu izložbu podržava Ured za kulturu grada Zagreba, Ministarstvo kulture i medija Republike.

Naime, u arhitekturi i umjetnosti svih kulturnih prostora nekadašnje Jugoslavije itekako se ističu bezvremenski spomenici žrtvama narodnooslobodilačke borbe. Njihovi su autori bili neki od najpoznatiji jugoslavenski arhitekta, urbanista i kipara poput Bogdana Bogdanovića, Edvarda Ravnikara, Vojina Bakića, Dušana Džamonje, Zdenka Kolacija i mnogih drugih.

Spomenička skulptura Jugoslavije

Naime, ti su autori umjesto režimske simbolike u svojim autonomnim ostvarenjima isprepleli su suvremenost i prošlost, mističnost i geometriju, arhetipske simbole i nove materijale, arhitekturu i krajobraznu poetiku, historijsku auru mjesta i nove oblike komunikacije s posjetiteljem. Štoviše, iz perspektive spomeničke skulpture nakon Drugog svjetskog rata, upravo su jugoslavenski spomenici jedan od najdojmljivijih monumentalnih ostvarenja.

Spomenuta izložba je prvo predstavljena u Ljubljani u Galeriji Dessa 2020. godine te prikazuje 33 spomenika i/ili memorijalnih kompleksa iz svih republika i autonomnih pokrajina Jugoslavije. Spomenici su odabrani na temelju visoke arhitektonske i umjetničke vrijednosti objekata te iznimne kontemplacije krajobraznog prostora.

Izložba u Muzeju Lapidarium koji se nalazi u Novigradu prethodila je zagrebačkoj izložbi, a na njoj su po prvi puta prezentirana još tri spomenička kompleksa. Riječ je o Spomeniku kosturnica Vladimira Gortana (Pod Beram), Spomeniku rudaru borcu (Labin) i Spomen-parku Dotrščina (Zagreb), a time je dopunjen korpus memorijale spomeničke baštine. Osnovne su značajke tog korpusa visoki umjetnički doseg i međuodnos konstruktivnih elemenata spomenika te ujedno i njegov suodnosa spram prirodnoga krajolika.

Izložba jugoslavenskih spomenika

Radi se o spomenicima visoke arhitektonske i umjetničke vrijednosti te iznimne kontemplacije krajobraznog prostora | foto: GMK

U sklopu zagrebačke izložbe i posebna publikacija

Osim toga, u sklopu izložbe bit će predstavljena i posebna publikacija Arhitektura. Skulptura. Spomin. Umetnost spomenikov Jugoslavije 1945–1991. / Architecture. Sculpture. Remembrance. The Art of Monuments of Yugoslavia 1945–1991, izdavača Galerije Dessa i revije AB – Arhitektov bilten / Architect’s Bulletin, Ljubljana, 2020.

Kustosi izložbe su Boštjan Bugarič, Kristina Dešman, Maja Ivanič, Špela Kuhar, Eva Mavsar, Špela Nardoni Kovač, Damjana Zaviršek Hudnik. Za produkciju je zadužena Galerija DESSA, za organizaciju Galerija DESSA, ab_Arhitektov bilten, DAL, Arhitectuul, a produkcija i kustoska podrška za GMK pripada Maji Pavlinić.

Izložba jugoslavenskih spomenika
Share via
Copy link
Powered by Social Snap