Pretraga

Počelo je Europsko prvenstvo u košarci: Pogledajte gdje će se igrati

A- A+

Europsko prvenstvo u košarci počelo je 1. rujna, a naša reprezentacija je jedna od prvih momčadi koja se kvalificirala. Prvenstvo se održava u četiri države i pet dvorana, od kojih donosimo pregled.

O2 Arena, Prag | O2 Arena

Za domaćina Europskog prvenstva u košarci kandidiralo se sedam država, a njih četiri dobilo je čast biti domaćinom. Domaćini ovog prvenstva su Češka (Prag), Gruzija (Tbilisi), Njemačka ( Köln i Berlin) i Italija (Milan), a Slovenija, Mađarska i Estonija nisu prošli na natječaju. Prvenstvo će se igrati od 1. do 18. rujna i na njemu sudjeluju 24 reprezentacije. U svakoj grupi, u grupnoj fazi natjecanja, nalazi se jedan od domaćina i sve utakmice te grupe igrat će se u njihovoj dvorani.

Olympic Palace, Tbilisi – Grupa A

Gruzijska najbolja dvorana otvorena je 2015. godine kada je bila domaćin Europskih ljetnih olimpijskih igara za mlade 2015. godine. Kompleks je proširen s novom arenom za košarku s 10.000 sjedećih mjesta na tribinama. Dodatno je izgrađena baš za EuroBasket 2022. godine. Kompleks je do sada ugostio Judo Grand Prix tri uzastopne godine, kvalifikacije za Europsko prvenstvo u Futsalu, Europsko prvenstvo u Kung Fu-u i Juniorsko Svjetsko rukometno prvenstvo 2017. godine.

Olympic Palace, Tbilisi | EuroBasket 2022.

Lanxess Arena, Köln- Grupa B

Prva njemačka dvorana u kojoj će se igrati EuroBasket 2022. godine. Cologne je grad u zapadnoj njemačkoj pokrajini North Rhine-Westphalia. Lanxess Arena (nekada Kölnarena) dom je tri sportska kluba, rukometnog Vfl Gummersbach, košarkaškog Köln RheinStars i hokejaškog Kölner Haie. Arena je visine 76 metara i može primiti 19.500 gledatelja na košarkaške utakmice. U areni su odigrana brojna natjecanja od početka tisućljeća do danas. Izgradnja arene 1996. godine koštala je 153 milijuna eura i gradila se dvije godine.

Lanxess Arena, Köln | Screenshot/YouTube

Mediolanum Forum, Milano – Grupa C

talijanska dvorana tri kilometra od Milana, u gradiću Assago, ugostit će sve utakmice grupe C. Kapaciteta od 12.700 sjedećih mjesta, dom je talijanskih košarkaških, hokejaških i tenis klubova. Najpoznatiji sportski klub koji igra domaće utakmice u ovoj areni je AX Armani Exchange Milan. Izgrađena je 1990. godine, a posljednji put je renovirana prije pet godina. Projektirali su ju Giuseppe i Luca Cabassi, a vlasnik dvorane je ForumNet Group. Od devedesetih godina u njoj se održao velik broj prvenstava, natjecanja i koncerata. U njoj će grupnu fazu EuroBasketa 2022. igrati hrvatska reprezentacija.

Mediolanum Forum, Milano | Mediolanum Forum

O2 Arena, Prag – Grupa D

Češka arena druga je najveća hokej arena u Europi i dom je hokejaškog kluba HC Sparta Prag. Ugostila je dva Svjetska hokejaška prvenstva, velika natjecanja u atletici, finale Davis kupa i mnoga natjecanja. Otvorena je 2004. godine, a njezina izgradnja koštala je 630 milijuna eura. Projektirali su ju Vladimir Vokaty, Martin Vokaty i Jiri Vit. Na ovakvu investiciju Česi su se odlučili nakon tri uzastopna hokejaška zlata sa Svjetskih prvenstava i zlatne medalje na Olimpijskim igrama. Arena ima kapacitet od 17.000 sjedećih mjesta.

O2 Arena, Prag | O2 Arena

Mercedes-Benz Arena, Berlin – Knockout faza

U berlinskoj areni odigrat će se sve utakmice knockout faze pa tako i finale EuroBasketa 2022. godine. Arena se otvorila 2008. godine i koštala je 165 milijuna eura. Kapacitet za košarkaške utakmice joj je 14.500 sjedećih mjesta. Ime Mercedesa će nositi do 2035. godine nakon što je 2015. potpisan dvadesetogodišnji ugovor. Zanimljivo je da se do 2015. godine zvala O2 World, po istoj kompaniji kao i praška arena. Dvorana je bila domaćin mnoštva velikih europskih i svjetskih natjecanja, a posljednje je bilo najveće natjecanje u pikadu. Također, dom je klubova Alba Berlin i Eisbären Berlin.

Mercedes-Benz Arena, Berlin | Berlin

Copy link
Powered by Social Snap