Pretraga

Ponovno možete pogledati izložbu prestižnih i nagrađivanih arhitekata – Ivanišin i Kabashi

A- A+

Ako ste propustili pogledati izložbu Arhitektonskog projektnog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI pod nazivom Nekonceptualnim skupom slika i stvari, koja je bila premijerno predstavljena u Oris kući arhitekture od 12. srpnja do 31. srpnja ove godine, izložba je ponovno otvorena za javnost na istom mjestu i to u razdoblju od 23. kolovoza do 11. rujna ove godine. Naime, izložba predstavlja neka od nedavnih ostvarenja arhitekata Krunoslava Ivanišina i Lulzima Kabashija, među kojima je i tzv. Villa u pogledu u Dubrovniku, za koju su 2020. godine osvojili prestižnu arhitektonsku nagradu. Donosimo vam i video spomenutih arhitekata gdje su u sklopu prve izložbe razgovarali s Miom Roth Čerinom.

crvena kuća u Opatiji

Spoj na uglu – crvena kuća u zelenom mediteranskom vrtu, Opatija, 2020. | foto: ORIS

Arhitektonski projektni ured IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI osnovali su arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi u Dubrovniku i Zagrebu još 2003. godine. Spomenuti arhitekti pobijedili su na više natječaja u Hrvatskoj i inozemstvu, a osim toga, projektirali su i sagradili građevine različitih mjerila i namjena za privatne i javne naručitelje.

Štoviše, njihova ostvarenja stambene arhitekture bila su čak pet puta nominirana za nagradu za stambenu arhitekturu pod nazivom Drago Galić koju provodi Udruženje hrvatskih arhitekata, a za tzv. Villu u pogledu u Dubrovniku nagradu su dobili 2020. godine. Osim toga, predavali su i izlagali na brojnim hrvatskim i međunarodnim institucijama, uključujući Međunarodnu izložbu arhitekture na Venecijanskom bijenalu 2010. godine. S Ivanišinom i Kabashijem danas projektiraju i grade arhitekti Iva Ivas, Nika Bralić, Jelena Burnić, Rudolf Raspudić i Ivan Mostahinić. Štoviše, Krunoslav Ivanišin je izvanredni profesor arhitektonskog projektiranja na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Izdvojeni članak

Hrvatska arhitektonska firma iz New Yorka dobila nagradu za održivi dizajn u 2021. godini

Izložba IVANIŠIN. KABASHI ARHITEKTI: Projekti i stvari

Najnovija izložba Arhitektonskog projektnog ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI pod nazivom Nekonceptualnim skupom slika i stvari moguće je pogledati od 23. kolovoza do 11. rujna 2021. godine u Oris kući arhitekture, a pokrovitelji izložbe je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Grad Zagreb.

Naime, izložba predstavlja njihova nedavna ostvarenja, a riječ je o crvenoj stambenoj zgradi u Opatiji, potom obiteljskoj kući na Jabukovcu u Zagrebu, kao i postavu izložbe o arhitektu Vladimiru Turini u Muzeju grada Zagreba te tzv. Villi u pogledu u Svetom Jakovu u Dubrovniku, koju je stručni žiri Udruženja hrvatskih arhitekata prepoznao kao najbolje ostvarenje stambene arhitekture u Hrvatskoj u prošloj godini.

Nakon toga slijedi projekt u izvedbi luksuznog hotela u Praškoj ulici u najstrožem centru Zagreba te projekt stambenog naselja na Pločama u Dubrovniku s pogledom na otvoreno more i Grad u zidinama. Svi projekti su predstavljeni fotografijama, skicama, nacrtima i maketama, a projekt hotela i uzorcima umjetničkih radova velikih dimenzija slikarice Katarine Ivanišin Kardum, koji će biti važan dio interijera.

Neobične stvari koje izravno i neizravno objašnjavaju ne samo izložene projekte, nego i način gledanja na stvari, način crtanja i način građenja arhitekture ureda IVANIŠIN. KABASHI. ARHITEKTI smještene su u plavom tunelu. Zapravo, riječ je o paviljonu s nedavne izložbe u Muzeju grada Zagreba, koji je u Oris kući arhitekture za ovu prigodu rekonstruiran. Također, uz izložbu izlazi istoimena knjiga koju je grafički oblikovao Zvonimir Prusina.

Arhitektura usidrena i svijet stvari

– I u današnjem svijetu neprekidnog događaja arhitektura ostaje konačno prostorno iskustvo. Ona zahtijeva bliski kontakt, moramo ju osjetiti i dotaknuti bez ikakvog posrednog filtera. Kao takva, arhitektura ne može biti proizvedena u praznini niti podučavana iz daljine. Arhitektura je suštinski stvarovita, čak i naši (digitalni) crteži su na svoj način stvaroviti. Čvrsto usidreno u svijetu stvari, stvar po sebi napravljena od stvari, svako djelo arhitekture je u suprotnosti sa svijetom događaja koji raste pred nama, izjavili su arhitekti Krunoslav Ivanišin i Lulzim Kabashi.

Ponovno možete pogledati izložbu prestižnih i nagrađivanih arhitekata – Ivanišin i Kabashi
Share via
Copy link
Powered by Social Snap