Pretraga

Hrvatska arhitektonska firma iz New Yorka dobila nagradu za održivi dizajn u 2021. godini

A- A+

Node Architecture, Engineering and Construction (Node AEC) je hrvatska firma iz New Yorka, vlasnici firme su Jakov Šarić i Radomir Delić kojima je u srpnju dodijeljena nagrada prestižnog američkog arhitektonskog časopisa BUILD Magazine za ‘izvrsnost u izgradnji održive stambene arhitekture’.

New York | Emiliano Bar/Unsplash

Ovo je sedma godina za redom u kojoj Build Magazine dodjeljuje nagrade arhitektskim firmama diljem svijeta za inovativne dizajnove. Kategorija ‘izvrsnost u izgradnji održive stambene arhitekture’ dodjeljuje se firmama koje, s ekološkog aspekta, poboljšavaju kvalitetu života onima koji žive u tim stambenima prostorima pa i onima oko njih. Osim takvog utjecaja, nastoje potaknuti sve ostale novoizgrađene stambene i poslovne prostore da slijede njihove stope u održivoj gradnji.

Najistaknutiji projekti nominirani za nagradu 2021. godini, su projekti ponajprije u New Yorku te Ujedinjenom Kraljevstvu. Node AEC su dizajnirali prvu pasivnu kuću u gusto naseljenim četvrtima New Yorka (Middle Village, Queens).

 

Najimpresivnije je što to nisu stambeni prostori za jednu obitelj, već za puno više. Najbolji je primjer budućeg projekta na kojem rade, riječ je o dvije zgrade (sveukupno 1.672 m2) koje će se izgraditi u Bronxu (NY). Glavni cilj im je dizajnirati održivu građevinu koja će si sama stvarati energiju (električnu, termalnu). Posebno se naglašava spremnik s biootpadom koji će probavljati organske materijale i još više približiti potrošnju zgrada ka nuli.

 

– Vodeća ideja iza Node AEC-a je naći “node” (node, eng. čvor) gdje se dizajn i funkcionalnost vežu te dodati najveću vrijednost. Imaju povezan, raznovrstan tim koji teži kreirati vrijednosti preko znanja i tehnologije, opisao ih je Build Magazine na stranici 14.

Pasivna kuća

Pasivne kuće su naziv za stambene i poslovne prostore koji nastoje imati što učinkovitiju uporabu energije. Takve kuće imaju jako malo potrošene energije jer većinu energije proizvedu same. Bilo to solarnim panelima, hidro električkim generatorima ili vjetrenjačama koje pretvaraju protok zraka u električnu energiju. Pasivne kuće se ne vežu direktno za arhitekturu, već za arhitekturu isprepletenu ekološkom osviještenošću.

Hrvatska arhitektonska firma iz New Yorka dobila nagradu za održivi dizajn u 2021. godini
Share via
Copy link
Powered by Social Snap