Pretraga

Priča o crkvi u Kini koja je izgrađena u obliku violine

A- A+

O djelovanju kršćanskih Crkava postoje razna, često protuslovna mišljenja. Možete ih simpatizirati, ali i ne morate, imate argumente za oba stava, na vama je da odlučite. Ipak, oko njenih građevina, često nastaju jednoznačna mišljenja. Tako je u Hrvatskoj primjerice, prisutno manje više jedinstveno pozitivno mišljenje o ljepoti đakovačke katedrale. O izgledu sljedeće crkve nastali su dijametralno suprotni stavovi. Neki su ju uvrstili među najružnije građevine Kine, dok ju drugi, baš zbog atipičnog dizajna, posebno simpatiziraju. U nastavku vam donosimo priču o izgradnji crkve u obliku violine.

Violinska crkva | screenshot

Priču u nastavku prenosimo s portala China Christian Daily.

Kršćanstvo se na područje Foshana pojavilo tek koncem 19. stoljeća. Od tada pa sve do 60-ih godina 20. stoljeća, pokoju crkvu i kapelicu, izgradili su Baptisti, Adventisti te članovi Kristove kineske Crkve. Represija nad vjernicima za vrijeme vladavine autokrata Mao Zedonga, nije zaobišla ni lokalitet Foshana te su stoga su uslijed ’60-ih obredi u crkvi Yanbu bili obustavljeni sve do 1996-e godine.

Petnaest godina nakon, na područje crkve Yanbu, dolazi mladi Wang Liqun. Friško je magistrirao teologiju u Singapuru, a u Foshan je stigao služiti kao propovjednik. Tamo su ga dočekali nezadovoljni vjernici. Već 8 godina, očekuju novu crkvu. Stara im je nedostatna i unutar svojih zidova može primiti tek nešto više od 100 vjernika.

Wang je definitivno odlučio: Nova crkva se mora izgraditi.

Izdvojeni članak

[FOTO] Možete li prepoznati gdje se nalazi ova crkva?

U susret mu izlazi vlada okruga Nanhai, koja crkvi u svrhu promoviranja kvalitetnijeg upravljanja lokalnim kršćanstvom, dodjeljuje zemljište od 3916 kvadrata. Za izgradnju nove crkve, to je bilo i više nego dostatno. Pogotovo ako se usporedi sa zemljištem veličine 200 kvadrata na koliko je bila smještena prethodna crkva.

Iako ogromne površine, ostatak čimbenika, zemljište je činilo sve manje pompoznim. Kako je i sam propovjednik izjavio, bilo je to nalik smetlištu. Prekriveno otpadom i nepreglednim električnim žicama, koje podsjećaju na paukovu mrežu. Na prvu je izgradnja crkve na takvom zemljištu izgledala kao neostvariv pothvat.

No, Wang ipak nije odustao, vjerovao je kako je to Božji poziv i da to mjesto, iako na prvu ne izgleda obećavajuće, može poslužiti, kako on kaže, Bogu na slavu. Izazov je bio veći u tome što su suradnici i vjernici, koji su trebali izgraditi novo mjesto služenja, bili redom nisko obrazovani migranti s budžetom od oko milijun juana, što je ekvivalent iznosu od 140.000 eura. 

Crkva s nisko obrazovanim radnicima i lošim ekonomskim stanjem, tada se vjerojatno nije ni u snu nadala, da će njihov novi vjerski objekt, postati predmet pisanja, evo čak i u Hrvatskoj. Upravo zbog toga, svi su očekivano, s čuđenjem reagirali na Wangovu ideju o violinskoj crkvi.

Na ideju je Wang došao potaknut raznim iskustvima iz vremena studiranja u Singapuru. Tamo je svjedočio brojnim crkvama koje su svojim eksterijerom izražavali različita Božja otkrivenja. Inicijalna ideja mu je bila izgraditi objekt u obliku klavira, ali je uslijed računanja troškova, odustao. Na koncu se odlučio za violinski dizajn.

– Kad pogledaju violinu, prva asocijacija ljudima je glazba. A glazba je stvorena da slavi Krista, izjavio je Wang za portal China Christian Daily.

Violinska crkva | screenshot

Brojni su smatrali kako je dizajn previše kičast i neostvariv čak i uz 20 milijuna juana. Predlagali su izgradnju jednostavnijeg i klasičnijeg objekta, koji će riješiti pitanje tekućih problema uzrokovanih nedostatnom veličinom prethodne crkve.

Iako je bilo protivljenja izgradnji takve građevine, Wang je čvrsto ostao dosljedan svom dizajnu. Sporazum o izgradnji je donesen 2013-e, a konačno je odobren koncem 2015-e godine.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li kakvim je kamenjem građena najstarija crkva u Draguću?

Projekt je na koncu uspješno realiziran uz iznenađujuće nizak trošak od 2,8 milijuna juana (392.000 eura). Velečasni Yu Qing izgled crkve je za China Christian Daily, opisao kroz tri elementa.

– Kao prvo, violina je težak solo instrument koji zahtjeva iznimno umijeće sviranja. Ona je poput procesa izgradnje crkve, koji zahtjeva neumorno vježbanje i učenje, koje na koncu rezultira njenom izgradnjom. Kršćanin bi se također trebao zapitati; ‘Mogu li ja biti solo instrument, koji će svirati prekrasnu melodiju vjere u svojoj crkvi?’. Druga stvar, violina je također i važan stup moderne simfonije. Kakav će ona biti stup u Yanbu, Foshanu pa čak i u Guangdongu? Treće, u violini postoji 70 dionica. A broj sedam za kršćane, simbolizira potpunost. Na glavi crkve je postavljen križ, što govori da, iako je glavna konstrukcija zgrade violina, crkva u Foshanu treba podići duh Kristove ljubavi, slaviti Boga i izgrađivati ljude.

Violinska crkva | screenshot

Crkva osim estetske ljepote, prema riječima Wanga, ima i dublju teološku vrijednost. Kaže, kako se nada da će vjernik, promatrajući crkvu, ući u duboku kontemplaciju o važnosti vjere. Nadalje, govori, kako se vjeruje da će novi vjerski objekt poslužiti predanijem bogoslužju te da će privući nove vjernike.

– Želimo biti vjerni i mudri sluge te izgraditi crkvu violina u udaljenoj zemlji, kako bismo proslavili Božje ime.

Vanjski dio crkve ukrašen je natpisom ‘God, Bon’, a na zidovima se nalaze obrisi praznog Kristova groba i Davidove zvijezde, koji simboliziraju Novi i Stari zavjet. Crkva je svečano otvorena i posvećena 2. siječnja 2016. godine, čemu je prisustvovalo oko tisuću ljudskih duša.

Copy link
Powered by Social Snap