Pretraga

Razmišljate o crnoj fasadi? Olakšajte si donošenje odluke uz ovih sedam pitanja

A- A+

Postoje neke stvari koje su dosta ekstremne kada je u pitanju uređenje kuće, a jedna od njih je i – crna fasada. Jeste li ikada razmišljali uopće o crnoj fasadi i zašto je odgovor…da? U posljednje vrijeme, sve su popularniji upravo tamni zidovi, pa zašto ne bi bili i vanjski?

Crna kuća, foto: Pexels; Alex Andrews

Kako piše Architectural Digest, s crnom bojom možete postići puno toga. Između ostalog, svakako će biti zanimljivije nego inače, a ako postoje i neki detalji, samo će doći još više do izražaja. Ipak, odlučiti se na crnu fasadu je velik pothvat i nije lagana odluka. Prije nego što odlučite, stručnjaci preporučuju da si postavite sljedećih sedam pitanja.

Kako započeti?

Postoje dvije opcije – možete pobojati sve u crno, ali možete i malo laganije ući u cijelu situaciju. Vizualno su najbitnija vrata i štok, pa ako samo to stavite u crno, imat ćete veliku promjenu. Ostale zidove možete staviti u drugu boju, nešto manje jaku – boju ugljena.

Izdvojeni članak

Pogledajte kako izgleda najveća kružna zgrada na svijetu koja podsjeća na diskove

Jesu li sve crne iste?

Olakšat ćemo vam – nisu. Dolaze u raznim nijansama, pa sve ovisi o tome koji su podtonovi. Ako želite imati toplu crnu, imat ćete crvene podtonove, a za hladnu ćete uzeti plave. Ovisno o tome kako svjetlost pada na vašu kuću, te kakav je okoliš, vaša crna će ispadati na trenutke ljubičasta, smeđa ili siva.

Prije nego što se odlučite za točnu boju, potrudite se provjeriti kako će boja zapravo izgledati na vašoj kući. Pogledajte te uzorke tri puta dnevno – ujutro, u podne i nakon zalaska Sunca. Tako ćete moći odlučiti, otprilike sigurni u to što vas čeka.

Što će misliti susjedi?

Ovdje se zaista trebate samo prepustiti svom osjećaju. Naravno, ne želite unakaziti susjedstvo pa dobro razmislite o tome kako će sve skupa izgledati, ali u principu, odluka je vaša. Ponekad je dobro ubaciti i malo crne u mix.

Može li crna biti dobra sa svakim stilom?

S obzirom na to da je crna neutralna, dobro će funkcionirati sa skoro svakom kućom – možda bi one na moru ipak bilo bolje pustiti u nekoj drugoj boji. Bitnije je dobro odabrati podtonove: hladnije nijanse će se dobro uklopiti u šumu, dok će zasićena crna biti odlična na modernim zgradama. Topla, bogata nijansa crne će biti odlična na tradicionalnijim kućama.

Što s vratima i krovom?

Ovdje se možete odlučiti za akcent boju, s kojom ćete donekle udariti kontru crnoj boji, ili pak možete ostati u crnome. Na kraju krajeva, crna fasada je sama po sebi dovoljno zanimljiva, nema potrebe za dodatnim eksperimentiranjem. Dobra je opcija doduše zadržati vrata prirodne boje drva, ili se odlučiti za tamno zelenu boju.

Kada je u pitanju krov, ne morate brinuti oko podizanja temperature zbog crne boje – slobodno se odlučite staviti crni metal ili crne/tamne šindre.

Kako odabrati majstora?

Vjerojatno ćete se morati malo više potruditi da biste našli majstora koji će vam zaista sve pobojati u crno. Morate se pripremiti i na to da ćete vjerojatno morati platiti nešto više, zato što će se morati koristiti temeljna boja i nekoliko slojeva boje. Uz to, svako popravljanje greški i čišćenje je puno teže negoli s običnim bojama.

Što ako vam se ne svidi?

Iako djeluje kao da će biti nemoguća misija, ustvari i nije toliko teško. Štoviše, nakon četiri-pet godina, boja će već lagano izblijediti u sivu, pa i ako budete željeli imati crne zidove, morat ćete obnavljati ju. Ako niste sigurni u crne zidove, možete krenuti s mješavinom zelene ili smeđe s crnom – pomalo.

Razmišljate o crnoj fasadi? Olakšajte si donošenje odluke uz ovih sedam pitanja
Share via
Copy link
Powered by Social Snap