Pretraga

Pogledajte kako izgleda najveća kružna zgrada na svijetu koja podsjeća na diskove

A- A+

Guangzhou Circle je najveća kružna zgrada na svijetu visoka čak 138 metara, koja u sredini ima veliku rupu i zapravo podsjeća na dva spojena diska. Cijela zgrada je ostakljena, a u pozadini se krije zanimljiva priča o dizajnu koji se temelji na orijentalnoj psihologiji i ideji kvadrature kruga.

Guangzhou Circle

Guangzhou Circle je najveća zgrada kružnog oblika na svijetu | foto: YouTube: Roshan Patil

Guangzhou Circle je vrlo neobična zgrada locirana u gradu Guangzhou, koji pripada kineskoj provinciji Guangdong. Zgrada okruglog oblika je sjedište Hongda Xingye Group i novo sjedište Guangdong Plastic Exchange (GDPE), najvećeg trgovačkog središta plastike na svijetu s više od 25 bilijuna eura godišnjeg prometa za 2012. godinu.

Najveća kružna zgrada na svijetu

Okruglu staklenu zgradu, u kojoj se nalaze uredi spomenutih tvrtki, dizajnirao je talijanski arhitekt Joseph di Pasquale. Naime, zgrada je visoka 138 metara s ukupnom površinom od 85.000 četvornih metara. Zapravo, riječ je o najvećoj kružnoj zgradi na svijetu, koja je široka skoro 55 metara, a vrijednost ove zadivljujuće investicije iznosi 150 milijuna dolara.

Zanimljiva građevina je smještena na jugozapadnom ulazu u grad, preciznije na obali rijeke Pearl River. Javni dijelovi zgrade još uvijek nisu otvoreni, dok je dio ispred zgrade dostupan javnosti. Štoviše, u blizini zgrade prolazi željeznička pruga s brzim vlakovima.

Guangzhou Circle

U zgradi su smješteni poslovni uredi | foto: YouTube, Roshan Patil

Dizajn baziran na orijentalnoj psihologiji

Guangzhou Circle je jako slična jednoj drugoj okrugloj zgradi u gradu Shenyang – Fang Yuan Building. Međutim, za razliku od nje, središnji dio zgrade koju je dizajnirao Joseph di Pasquale ipak je otvoren, odnosno u sredini ima veliku rupu.

Arhitekt zgrade je istaknuo da se dizajn temelji na orijentalnoj psihologiji i percepciji, a u kineskoj upotrebi logografskih simbola pronašao je sinogram za inspiraciju. Štoviše, zgrada se čak zove „urbani ideogram”.

Osim toga, brojna druga značenja se povezuju s tom zgradom, primjerice, diskovi od žada i numerolška tradicija Fengshuija. Dvostruki disk od žada (bi-disk) je antički simbol kineske dinastije koja je na tom području vladala prije 2.000 godina, a dizajn okrugle zgrade upravo podsjeća na takve diskove. Također, današnja refleksija zgrade u rijeci kreira istu sliku dvostrukog diska. Taj objekt također ima poveznicu s brojem 8 i beskonačnim simbolom, koji pak imaju vrlo veliku vrijednost u kineskoj kulturi.

Ideja kvadrature kruga

Kineska se zgrada, osim toga, temelji na ideji talijanske renesanse tzv. kvadratura kruga. Naime, dva kružna objekta tvore i podupiru skupine katova, koji pak „kvadratiraju” savršen opseg fasada, čineći unutrašnjost prostora ortogonalnom i funkcionalnom.

CNN je još 2014. godine Guangzhou Circle proglasio jednom od 10 najinteresantnijih zgrada na svijetu. S druge strane, kritičari smatraju da se radi o jednoj od najbizarnijih zgrada u Kini. Kružna staklena zgrada je ipak identificirana kao jedna od najpoznatijih građevina u gradu Guangzhou, a njezina slika se koristi u brojnim marketinškim kampanjama. Na vama je da prosudite radi li se o interesantnoj ili pak bizarnoj građevini.

Pogledajte kako izgleda najveća kružna zgrada na svijetu koja podsjeća na diskove
Share via
Copy link
Powered by Social Snap