Pretraga

Sjećate se stadiona na kojem su Vatreni razmontirali Kamerun? Danas zjapi prazan

A- A+

Arena da Amazônia građena je u razdoblju između 2010. i 2014. godine. Locirana je u Manausu, gradu koji je okružen prašumom. Do glavnog grada najveće federalne države Amazonas može se doći isključivo morskim i zračnim prijevozom. Stadion s preko 40 tisuća sjedećih mjesta, podignut je zbog održavanja dvadesetog po redu, svjetskog nogometnog prvenstva. Iako je za izgradnju potrošeno između 220 i 300 milijuna dolara, na njemu se za vrijeme Svjetskog prvenstva odigralo tek četiri utakmice, od kojih jedna između Hrvatske i Kameruna.

Arena da Amazônia | screenshot: YouTube

Brazil je za potrebe Svjetskog prvenstva izgradio 12 novih stadiona. Cijeli taj proces renovacije i priprema za SP, koštao ih je oko 11 milijardi dolara. 

Izgradnja stadiona u Manausu

Proces izgradnje je, s obzirom na spomenutu nepristupačnost lokacije, bio otežan. Dijelovi za stadion naručivani isključivo iz Portugala, prenošeni su preko Amazone, a putovanje je trajalo i do tri tjedna. Sve je naravno, kumovalo povećanju troškova. Dizajnirali su ga njemački arhitekti, a izgradili brazilski inženjeri. Konstrukcija stadiona motive je tražila u amazonskoj prašumi, a svojim dizajnom, podsjeća na tradicionalne košare od slame karakteristične za taj dio Brazila. Zbog izuzetno nepodnošljive klime, stadion sadrži ventilacijske otvore i sustav koji mu omogućuje smanjenje temperature. Krovni dijelovi su premazani tako da odbijaju toplinsko zračenje i djeluju rashladno.

Arena de Amazonia zbog ekonomičnije potrošnje vode, implementira sustave za recikliranje kišnice i pročišćavanje otpadnih voda, a u svrhu dodatne uštede koristi i prirodnu ventilaciju. Uz sve navedeno, kao i svaki suvremeni sportski objekt, sadrži ugostiteljsku ponudu: od restorana do luksuznih apartmana. Nažalost, proces izgradnje bio je koban za tri radnika, koji su radeći na izgradnji Arene, izgubili svoje živote. 

Što nakon izgradnje?

Za vrijeme Svjetskog prvenstva 2014. godine, odigrane su tek četiri utakmice. Vatreno krštenje imali su Engleska i Italija 14. lipnja, da bi četiri dana nakon, tamo igrala i Hrvatska pobijedivši Kamerun pred 39, 982 gledatelja rezultatom 4:0. Tadašnji dvostruki strijelac Mario Mandžukić, uvjete je komentirao kao nenormalne. Preostala dva susreta odigrana su između SAD-a i Portugala te Švicarske i Hondurasa.

Nakon završetka Svjetskog prvenstva, na njemu je dva puta kvalifikacijske susrete igrala reprezentacija Brazila te je održano nekoliko utakmica povodom Olimpijskih igara 2016. godine. Danas je Arena domaćin trećeligaškom klubu, Manausu. Posjetitelja na utakmicama bude većinom manje od tisuću. Osim zbog slabe privlačnosti trećeligaškog nogometa, na utakmice ne dolaze i zbog toga što si ne mogu priuštiti cijenu karte. 

Izdvojeni članak

Stadion na kojem će Vatreni otvoriti protiv Maroka: Na njemu i Katar otvara prvenstvo

Uz svu silnu štednju i sofisticirane sustave, stadion danas ima iznimne probleme. Kako prenosi Al Jazeera, Arena de Amazonia je u prosincu prošle godine, usporedno s troškovima održavanja od 73 tisuće dolara, zaradila tek polovicu od navedenog iznosa. Insider također prenosi kako je u prvom kvartalu 2016. godine u odnosu na trošak od 560 tisuća dolara, zarađeno tek 180 tisuća.

Koliko je situacija u Manausu kritična i koliko nepotrebna je bila izgradnja stadiona, komentira za Al Jazeeru, zastupnik Radničke stranke Jose Ricardo.

– U Manausu se gotovo ništa nije promijenilo. Radovi na gradskom prijevozu nisu ni počeli, javna sigurnost nije poboljšana, a bolnice nisu proširene ni renovirane. U nekoliko sektora, računajući i turizam, nema nikakvog napretka. To je frustrirajuće.

U Manausu, prema pisanju The World Bank portala iz 2015. godine, živi čak četvrtina ekstremno siromašne populacije, dok je više od 48% njih egzistencijalno ugroženo.

 

Copy link
Powered by Social Snap