Pretraga

[VIDEO] Pogledajte kako je nastajao mural kojim se u jednom zagrebačkom kvartu oživjelo more

A- A+

Na gradskom asfaltu, u kvartu u kojem su ulice nazvane po otocima, niknuo je veliki mural kojim umjetnik Boris Bare u jednom zagrebačkom kvartu oživljava more. Mural, nastao u suradnji s World Wide Fund-om Adria, poseban je zbog minimalno dva važna razloga.

mural

Mural pod nazivom „Daj ribi šansu“ | foto: WWF Adria

Za animaciju morskog murala zaslužni su Mate Žaja i Duje Stojak.

Na Svjetski dan oceana, zagrebački kvart Sigečica, u kojem su ulice nazvane po jadranskim otocima, dobio je ono što je nedostajalo – more! Mural pod nazivom „Daj ribi šansu“ poseban je zbog bar dva važna razloga, a jedan od njih je proširena stvarnost kojom ovaj morski mural oživljava.

Mural će oživjeti pred očima svakog onog tko prošeta do Rapske 26b, u zagrebačkoj Sigečici, i skenira mural aplikacijom Artivive.

Prvi živi mural u Hrvatskoj

Mural „Daj ribi šansu“ prvi je ‘oživljavajući’ u Hrvatskoj, a društvo će mu uskoro raditi i jedan u Splitu. No, to nije jedina posebnost ovog murala. Kako navode iz WWF-a, druga su boje kojima je oslikan, a koje eliminiraju glavne onečišćujuće tvari prisutne u zraku, uključujući dušikove okside štetne za ljudsko zdravlje, te sprječavaju rast bakterija, plijesni i spora.

– Proizvođač navodi da površina od 100 metara kvadratnih ove boje djeluje kao i šuma iste površine. Sigurno ne postoji boja koja može zamijeniti usluge i blagodati stabala, ali u gradu koji ima vrlo malo zelenila po glavi stanovnika, ne može odmoći, dodaju iz WWF-a.

Izdvojeni članak

[FOTO] Znate li koji je hrvatski grad luka umjetnosti?

Mural, kojeg je oslikao poznati umjetnik Boris Bare, nastao je u sklopu paneuropskog projekta Fish Forward u svrhu podizanja svijesti o društvenim i ekološkim utjecajima konzumacije proizvoda iz ribarstva.

More hrani veliki dio svjetskog stanovništva, a većina ribljih stokova je izlovljena. Svakodnevne promjene ne zbivaju se samo u dalekim svjetskim morima, one su vidljive i u Jadranu, što potvrđuje i skupina međunarodnih znanstvenika koji su na otoku Molatu u potrazi za sklatom sivcem.

– Uslijed intenzivnog ribolova ovu smo vrstu doveli gotovo do istrebljenja. Nedavno je jedan mladi primjerak uhvaćen kao slučajni ulov i vraćen u more zahvaljujući savjesnom ribaru i pulskom akvariju. Važno je znati da su mnoge vrste pred sličnom sudbinom što će utjecati i na sigurnost opskrbe hranom. Zaštita i oporavak mogući su uvođenjem mjera kao što su zone bez ribolova, navodi Patrik Krstinić iz WWF Adria.

[VIDEO] Pogledajte kako je nastajao mural kojim se u jednom zagrebačkom kvartu oživjelo more
Share via
Copy link
Powered by Social Snap