Pretraga

Walk-in tuš: san s Instagrama ili noćna mora?

A- A+

Svi smo vidjeli brojene Instagram postove na kojima se nalaze prekrasni walk-in tuševi koji oduzimaju dah na prvi pogled, no jesu li oni zaista hit rješenje u uređenju doma ili je priča ipak nešto kompleksnija?

walk-in tuš | izvor: unsplashed.com

Društvene mreže zadnjih su godina preplavile slike dizajnerski uređenih kupaonica s tuševima u razini poda ili tako zvanim “walk-in” tuševima. Pravim “walk-in” tušem  se smatra tuš u kojeg ulazite bez dizanja noge, a jedna od glavnih odlika mu je i ta da u pravilu ulaz nije ograđen zidom ili vratima za razliku od klasičnih tuš kabina, već mu je bar jedna strana u potpunosti otvorena. No, za potrebe teksta definiciju “walk-in” tuša proširili smo na sve vrste tuševa u razini poda ili s minimalnim uzdignućem jer su oni uvelike rasprostranjeniji od koncepta tuša bez vrata koji se uglavnom viđa u hotelima ili na instagramu.

Što je zapravo “walk-in” tuš?

Pod “walk-in” tuša najčešće čine pločice s ugrađenim kanalicama uz korištenje tzv. podnog slivnika. Uz visoku cijenu, glavni problem takvih tuševa često je i sama izvedba. Uz određene predispozicije koji prostor mora ispunjavati kako bi ugradnja uopće bila moguća, postavljanje samog tuša je kompleksiniji proces koji zahtjeva vještog i iskusnog majstora jer u protivnom posljedice mogu biti katastrofalne, a dodatni troškovi i šteta višestruko veći od same ugradnje.

Izdvojeni članak

Od prostora ispod stepenica Tea napravila luksuzan tuš! Kad uđete u dom ove influencerice tu ćete poželjeti ostati

Kako bi “walk-in” tuš koji je u potpunosti u ravnini poda mogli ugraditi kao prvo bitno je da je pod dovoljne debljine. Dok to u kućama ili prizemnim stanovima uglavnom nije problem, postoji mogućnost da ako se stan nalazi na višem katu ugradnja jednostavno neće biti moguća zbog nedovoljnog prostora između poda kupaonice i stana ispod. Tuš u ravnini poda zahtjeva ugradnju podnog slivnika u sam pod za razliku od klasičnog poda tuš kabine u kojoj se slivnik nalazi u samoj kad, a potom se spaja na cijevi u podu.

Pri ugradnji izrazito je bitno dobro nanjeti hidroizolaciju te koristiti specijalne fuge, slične onima koje se koriste za izradu bazena. Osim dobre izolacije, presudan je i dobro izveden nagib, koji osigurava da vode pravilno otječe i ne zadržava se u tušu ili još gore curi tamo gdje ne bi trebala. Ovaj korak ugradnje zahtjeva najviše vještine i pažnje, jer ako se krivo izvede prepravljanje zahtjeva velike i skupe preinake, a osim toga pogrešno otjecanje vode može rezultirati velikom štetom na kupaonici ili curenjem u stan ispod čime se troškovi sanacije drastično povećavaju. Iz tog razloga bitno je odabrati kvalitetne i pouzdane izvođače radova, što često i nije baš lako.

pod u tušu | unsplash

Iako je moguće ugraditi samo podni slivnik i napraviti takav nagib da sva voda otječe u njega, često se koriste i drenažne kanalice koje osiguravaju da višak vode neće završiti van tuša. Drenažne kanalice manje su verzije kanalica koje možemo vidjeti na rubovima bazena, a iako su u prosjeku nešto skuplje (iznad 1.000kn) moguće je naći i jeftinije varijante. Bitno je da kanalica ima preljevni sistem kako bi se osiguralo da nema povrata neugodnih mirisa, a očistiti ju možete podizanjem metalne ili keramičke rešetke. Kako bi kanalica bila funkcionalna, obavezno mora biti u ravnini ostatka tuša na što je također potrebno pripaziti pri ugradnji.

walk-in tuš | izvor: unsplash

Ako pak imate prostora i novaca ugraditi podno grijanje u pod tuša, iskustvo tuširanja podići će se na novu razinu. No, ako su Vam financije ograničene ili jednostavno ne želite eksperimentirati s podnim slivnicima i drenažnim kanalicama postoje jednostavnije i često financijski prihvatljivije opcije s vrlo sličnim efektima.

Ugradbene tuš kade dostupne su u raznim materijalima, a njihova debljina često je toliko mala da je gotovo zanemariva. Prednosti takvih kada su te da se u njima nalazi sifon i ne zahtjevaju dodatne kanalice, već su nakon relativno jednostavne ugradnje spremne za uporabu. Osim postavljanja na pod, tuš kade tankog profila moguće je ugraditi i u pod, čime se dobiva efekt jednak onome kod pravih walk-in tuševa, uz izbjegavanje potencijalnih komplikacija pri ugradnji kao što su kanalice ili loše izveden nagib poda.

Izdvojeni članak

Koji materijal tuš kade odabrati?

Podžukni ili nadžbukni tuš i mješalica?

Još jedna odluka s kojom se morate suočiti pri uređivanju tuša je i smještanje glave tuša i mješalice. Podžbukna opcija estetski je primamljivija i vizualno više odgovara minimalističkom konceptu walk-in tuša, ali ni klasične nadžbukne varijante nisu bez svojih prednosti.

podžbukni tuš | izvor: unsplash

Kao što je to slučaj kod svih podžbuknih opcija ugradnje, bilo da se radi o vodokotliću ili tušu, naknadni servis ili otklanjanje potencijalnih kvarova u pravilu su teži i zahtjevaju veće intervencije nego u slučaju nadžbukne ugradnje. Kod tuševa to često zna predstavljati problem jer nije rijetkost da na spojevima cijevi procuri voda ili da dođe do puknuća. Kao i kod ugradnje WC školjke i kotlića, preporuča se uzeti pokoju pločicu više, kako bi u slučaju potrebe imali pri ruci pločice koje vizualno ne odskaču od ostatka kupaonice.

Izdvojeni članak

Ugradbena ili obična wc školjka?

U konačnici, za koju god se opciju odlučili tuš-kada nikako ne mora biti dosadna opcija, već nudi veliki prostor za rješenje koje će biti kreativno, estetski privlačno i funkcionalno. Prvi korak svakako je pronaći pouzdanog majstora te se s njime konzultirati oko svih mogućnosti realizacije projekta, a ako ste u potrazi za zanimljivim primjerima, možete ih pronaći pregršt na Instagramu ili Pinterestu.

Više informacija o tipovima i materijalima tuš kada možete pronaći na linku.

Walk-in tuš: san s Instagrama ili noćna mora?
Share via
Copy link
Powered by Social Snap