Pretraga

[ANKETA] Oglasili se iz Glasa poduzetnika o Kolektivnom ugovoru: Mali građevinski poduzetnici su pod napadom

A- A+

Udruga Glas poduzetnika se oglasila povodom početka primjene novog Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Smatraju problematičnim stavku grupe XI., koja propisuje da minimalna plaća za direktora mora iznositi 15 tisuća kuna. Očekuju da će doći do preseljenja malih poduzetnika u druge EU države.

Ilustracija, foto: Unsplash; Romain Dancre

Novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo je stupio na snagu 1. studenog 2022. godine. Sklopili su ga HUP – udruga poslodavaca graditeljstva i Sindikat graditeljstva Hrvatske 15. rujna, a novi iznosi osnovnih plaća su raspodijeljeni u 13 različitih kategorija. Najniža plaća tako sada iznosi 5.100 kn, sa satnicom od 29,31 kn. Više o svim razradama plaća pročitajte ovdje.

Iz udruge Glas poduzetnika, smatraju da novi Kolektivni ugovor nije najbolje rješenje, a posebno upozoravaju na promjenu za grupi XI., koju sačinjavaju Član Uprave, direktor, vlasnik obrta i druge osobe ovlaštene za zastupanje gospodarskog subjekta, a čija minimalna osnovna bruto plaća od 01.11.2022. mora iznositi 15.000,00 kn (86,21 kn/sat). Smatraju da se time radi kontra produktivnosti i konkurentnosti, ali i da će utjecati na višu cijenu gradnje i obnove.

– U svim sektorima, pa tako i u sektoru građevine plaće se moraju definiraju na tržištu, naročito kada se suočavamo s manjkom radne snage, a samim time i rastom. Tko danas hoće raditi u građevinskoj industriji ima puno bolje uvjete nego što ih je imao prije nekoliko godina, te će svaki direktor, ako dobro i odgovorno radi svoj posao, zasigurno zaraditi dobru plaću kod svog poslodavca i dobiti normalnu (dobru, tržišnu) plaću za svoj rad na tržištu, rekli su iz Glasa poduzetnika.

Izdvojeni članak

Uskoro stupa na snagu novi Kolektivni ugovor za graditeljstvo: Rastu plaće, pogledajte kategorije

Također su napomenuli da smatraju da direktor koji je ujedno i vlasnik svoje tvrtke ima pravo isplatiti si plaću na temelju svojih mogućnosti i prihoda, a ne zato što mu određeni zakon/ugovor to određuje. Rekli su kako je sva ta regulacija, pa i ova o minimalnoj direktorskoj plaći, teroriziranje poduzetnika, slobodnog tržišta, te konkurentnosti i produktivnosti ekonomije.

Mali poduzetnici pod napadom

Smatraju da se ovakvim ugovorima ide na ruku velikim građevinskim tvrtkama, dok će imati negativan utjecaj na male poduzetnike, koji će se teško nositi s tako visokim izdatcima. Zapitali su se i i je li moguće da netko namjerno istiskuje male poduzetnik s tržišta, jer smatraju da je mali broj onih koji će to moći izdržati i preživjeti.

– Osim minimalnih plaća za direktore, Kolektivnim ugovorom definirane su minimalne plaće za cijeli niz drugih radnih mjesta kao što su samostalni projektant ili voditelj gradilišta. Smatramo da je to besmislica jer se te plaće moraju definirati na tržištu i da svatko mora svoju plaću zaraditi, a ne da samom definicijom radnog mjesta radnik ima pravo na relativno visoku minimalnu plaću. Očekujemo da će ovakav kolektivni ugovor utjecati na to da će se mali poduzetnici preseliti u neku drugu zemlju EU, čime će Hrvatska izgubiti prihod od poreza, ali i radnu snagu u građevinskom sektoru koji je trenutno pod pritiskom zbog manjka radne snage, kaže Hrvoje Kvasnička, član Odbora za graditeljstvo i arhitekturu UGP-a.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap