Pretraga

Od 1. travnja značajno rastu plaće bauštelaca, ali više nema ‘na ruke’

A- A+

Potpisane su sedme izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo kojim se od 1. travnja građevinskim radnicima u Hrvatskoj osigurava rast plaća između 9 i 10 posto. Također, utvrđen je i učinkovitiji sustav nadzora nad poslodavcima kako bi se konačno stalo na kraj plaćanju ‘na ruke’ i izbjegavanju plaćanja doprinosa.

novac

novac | foto: Freepik

Udruga poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca i Sindikat graditeljstva Hrvatske potpisali su sedme izmjene i dopune Kolektivnog ugovora za graditeljstvo. Ovim dokumentom uvjeti rada građevinaca prilagođeni su uvjetima gospodarenja. Ugovorene su 9 do 10 posto više osnovne plaće po svim grupama složenosti poslova efektivno od 1. travnja ove godine.

Uz rast osnovnih plaće ovim utvrđen je i učinkovitiji nadzor obračuna i isplate bruto plaća radnicima u građevinskom sektoru prema ugovorenim grupama složenosti poslova. Kako za domaće radnike tako i strance, uključujući i radnike upućene na rad u Republiku Hrvatsku.

Izdvojeni članak

Anketa: Čak 28% radnika dio plaće dobiva na crno, prosječne plaće u građevini samo privid

– Takva kontrola je potrebna u svim fazama poslovanja gospodarskih subjekata, od postupka javne nabave i tijekom izvođenja radova. Time bi se spriječila nelojalna konkurencija i sve njezine negativne posljedice na radnike, poslodavce i državni proračun, kao i osigurale zakonite uplate poreza i doprinosa koje će se pozitivno odraziti na punjenje državnog proračuna te na sadašnji i budući materijalni položaj radnika, ističu iz Sindikata graditeljstva, te dodaju kako će se radnici na ovaj način zaštiti od društveno neodgovornih poslodavaca koji isplaćuju niže plaće isplatama ‘na ruke’ ili izbjegavaju uplatu poreza i doprinosa.

Nedostatak radnika

Iz Sindikata ističu kako je njihova osnovna pozicija za pregovore bila činjenica da u Hrvatskoj kronično manjka radnika u građevini. Kao i da su im plaće u prosjeku za 24% niže od prosječne.

– U ovim okolnostima nedostatka radnika, posebno domaćih radnika u građevinskom sektoru, još uvijek znatno nižih plaća od prosjeka RH, kao predstavnici radnika imamo malo bolju poziciju u pregovorima, intenzivnije se pregovara i u vremenskom pogledu i u pogledu opsega i visine  prava. No, kao i uvijek uspješni pregovori, znače postizanje kompromisnih rješenja, zaključuju iz Sindikata.

Novi pregovori u studenom

Također, istaknuto i kako došlo do pomaka kada je riječ o usuglašenju zajedničkih stajališta vezanih za poziciju i ulogu  sindikata u praćenju primjene KUG-a. To je, kaže predsjednica SGH, Jasenka Vukšić, dobra osnova za daljnje pregovore sa Vladom o efikasnijem inspekcijskom nadzoru, ali i  davanju javnih ovlasti sindikata za praćenje primjene Kolektivnog ugovora u postupcima javne nabave.

Vukušić je najavila i da će do kraja studenoga 2024. započeti pregovori s poslodavcima u građevinarstvu oko plaća i uvjeti rada u građevini za iduću godinu. Dodala je i da u hrvatskom graditeljstvu ima puno nelojalne konkurencije. Riječ o stranim tvrtkama koje djeluju u Hrvatskoj, ali zaobilaze standarde.

Početkom godine potpisan je i novi kolektivni ugovor u domaćoj industriji cementa, doznajte ovdje za koliko rastu plaće i bonusi.

Copy link
Powered by Social Snap