Pretraga

Novi kolektivni ugovor u domaćoj industriji cementa, rastu plaće i bonusi

A- A+

Nezavisni sindikat Dalmacijacementa i Cemex Hrvatska potpisali su novi Kolektivni ugovor čije će se odredbe primjenjivati do kraja 2025. godine. Plaće rastu za minimalno 6%, a podignuta je i osnovica za godišnji bonus. Definirani su i svi ostali dodatci na plaće, a novost je mogućnost korištenja neplaćenog dopusta.

Foto: Pexels

Novi Kolektivni ugovor predviđa povećanje plaća od 6% fiksno, dok povećanje varijabilnog dijela varira između 4 i 6 posto, ovisno o platnom razredu i visini plaće, izvještavaju potpisnici. Logika takvog pristupa je, kako se navodi, snažnije povećati najniže plaće kako bi se umanjio utjecaj inflacije i poskupljenja na životni standard radnika i radnica.

Iz Cemexa poručuju da božićnice, regres, dopunsko osiguranje, naknade za troškove prehrane, jubilarne nagrade itd., ostaju dio Kolektivnog ugorova. Dok su iznosi su usklađeni s trenutno važećim najvišim propisanim neoporezivim iznosima. Kolektivnim ugovorom se podiže i osnovica za godišnji bonus za rezultate rada u protekloj godini.

Izdvojeni članak

Novi kolektivni ugovor u graditeljstvu: Plaće rastu u dva navrata, do čak 21%

Novost je i uvođenje mogućnosti korištenja neplaćenog dopusta za zaposlenike. Dopust je može odobriti radi njege člana uže obitelji, njege invalida, gradnje ili popravka kuće ili stana, liječenja na vlastiti trošak, obrazovanja te u drugim opravdanim slučajevima.

– Plaće i povlastice koje radnici Cemexa ovim Kolektivnim ugovorom ostvaruju rezultat su dobre suradnje s poslodavcem, usmjerene na zajednički rad u osiguranju konkurentnih uvjeta. Dogovoreno povećanje plaća prati tržišna kretanja te osigurava zaštitu radnika od tržišnih nesigurnosti i poskupljenja, izjavio je predsjednik Nezavisnog sindikata Dalmacijacementa Mladen Radić.

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, Alen Voloder, tvrdi kako su im podrška i dijalog sa socijalnim partnerom izuzetno važni za osiguravanje stabilnosti poslovanja. Sve u skladu s motom da su zaposlenici najvažniji resurs svake kompanije.

Doznajte ovdje sve o cementu koji proizvodi električnu energiju!

Copy link
Powered by Social Snap