Pretraga

Novi kolektivni ugovor u graditeljstvu: Plaće rastu u dva navrata, do čak 21%

A- A+

Novi kolektivni ugovor za graditeljstvo (KUG) socijalni partneri potpisali su u srpnju, a nove odredbe upravo su objavljene. Dokument je odraz prilagodbe rastu cijena građevinskih materijala i proizvoda, rastu cijena goriva i energenata te ukupnoj inflaciji. Riječ je o stavkama koje su u proteklom razdoblju značajno nepovoljno utjecale u na poslovanje građevinskih poduzeća, a time i na materijalni položaj u njima zaposlenih radnika.

gradilište

Radovi na gradilištu | foto: Unsplash

Izmjenama i dopunama KUG-a ugovorena su povećanja bruto osnovne plaće koje će, ovisno o grupi poslova, od 1. rujna 2023. za prvih deset grupa, rasti između 5 i 15 posto. Dodatno se od 1. ožujka 2024. na osnovnu plaću svake grupe poslova (važeću od 1. rujna 2023.) dodaje iznos od po 40 eura. Uz napomenu kako plaće iz XI. grupe koje obuhvaćaju plaće direktora nisu mijenjane.

Kako ističu iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), u odnosu na prethodne odrednice kolektivnog ugovora, ukupno je ugovoreni rast osnovnih plaća u 2023. i 2024. godini se kreće od 7 do 21 posto, pri čemu su veći postoci povećanja ugovoreni za građevinske radnike koji imaju najniža primanja. Novi kolektivni ugovor obuhvaća i povećanje dodatka za rad nedjeljom na 50% sukladno Zakonu o radu, te dodatka za isplatu regresa koji sada iznosi 300 eura i božićnice koja iznosi 100 eura.

Povećani iznosi dodataka na plaće, ali opseg prava

Novim KUG-om je povećan i minimalni iznos: dnevnica za rad na terenu, naknade za odvojeni život, troškova prijevoza za korištenje osobnog vozila, prehrane, nagrada učenicima na praksi, solidarnih potpora za dugotrajno bolovanje i otpremnina za umirovljenje. Također novi kolektivni ugovor definira i dodatne dane godišnjeg odmora tako da radnik za svake 3 godine radnog staža ima pravo na jedna dodatni dan.

Iz HUP-a dodaju i kako je ugovaranjem novog kolektivnog ugovora osim novčanih povećanja, ugovorena i ovlast Sindikata graditeljstva Hrvatske (SGH) za praćenje primjene KUG-a i pravo na traženje podataka vezanih za osnovne plaće od svih poslodavaca na koje se KUG primjenjuje. Kao i pravo radnika na pisano informiranje o sklapanju kolektivnog ugovora sukladno zakonu. Uz napomenu kako je primjena KUG-a obavezna i za agencijske radnike kad su ustupljeni poslodavcima u građevinarstvu.

Izdvojeni članak

SGH sklopio novi kolektivni u Samoborki: Veće plaće i više godišnjeg, ugovorena i prigodna nagrada

Sprječavanje daljnjeg odlijeva radne snage

Iz Sindikata graditeljstva Hrvatske ističu kako su sve novine u KUG-u usmjerene na poboljšanje položaja zaposlenih u sektoru graditeljstva i sprječavanje daljnjeg odlijeva radne snage. Sve s ciljem unaprjeđenja uvjeta rada i učinkovitosti građevinskog sektora te njegova održivog razvoja.

– Kolektivni ugovor u graditeljstvu se primjenjuje na sve radnike u graditeljstvu u Hrvatskoj, uključujući upućene radnike i agencijske radnike ustupljene poslodavcima u građevinarstvu. SGH će intenzivno kao i dosad nastaviti provoditi kampanju informiranja radnika i poslodavaca o Kolektivnom ugovoru za graditeljstvo te pozivamo radnike da se učlane u SGH kao bismo mogli preventivno djelovati i ubuduće dodatno raditi na poboljšanju uvjeta rada u graditeljstvu, poručuju iz SGH.

Koliko trenutno iznosi prosječna plaća na gradilištima u Hrvatskoj doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap