Pretraga

U bivšu vojarnu Čerkezovac stiže 685 blokova radioaktivnog otpada iz Krškog

A- A+

Fond za financiranje razgradnje NEK radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora. Hrvatska će ondje 2024. skladištiti ‘hrvatsku’ polovicu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka Krškog.

Elektrana Krško | Foto: Google

Preciznije, iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova. Više se nikad neće moći otvoriti, a u dvama skladištima stajat će 30 do 40 godina, piše Večernji list.

Voditelj Fondova Odjela Goran Kukmanović rekao je kako će porta Centra biti 500-tinjak metara udaljena od sadašnjeg ulaza u tu bivšu vojarnu. Razlog tome je stvaranje dodatne tampon-zone između naselja i centra. Od 35 objekata vojarne za uspostavu Centra bit će iskorištena samo dva ukopana skladišta, a gradit će i druge objekte.

Jedno skladište imat će funkciju prijema otpada gdje će se provjeravati jesu li njegova radiološka i ostala svojstva točno deklarirana. Kad se potvrdi da je paket prikladan za skladištenje onda će se prenijeti u drugu zgradu za skladištenje.

Trenutačno se na lokaciju budućeg Centra i oko njega provodi određivanje nultog radiološkog stanja, što znači da se mjeri radioaktivnost iz kiše, tla, biljaka, životinja…

Izdvojeni članak

Bečka spalionica otpada već 50 godina izgara za čišći planet

 

U bivšu vojarnu Čerkezovac stiže 685 blokova radioaktivnog otpada iz Krškog
Share via
Copy link
Powered by Social Snap