Pretraga

U bivšu vojarnu Čerkezovac stiže 685 blokova radioaktivnog otpada iz Krškog

A- A+

Fond za financiranje razgradnje NEK radi na pripremi Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori pokraj Dvora. Hrvatska će ondje 2024. skladištiti ‘hrvatsku’ polovicu nisko i srednje radioaktivnog otpada iz postojećeg bloka Krškog.

Elektrana Krško | Foto: Google

Preciznije, iz Krškog stiže otpad pakiran u 685 betonskih blokova. Više se nikad neće moći otvoriti, a u dvama skladištima stajat će 30 do 40 godina, piše Večernji list.

Voditelj Fondova Odjela Goran Kukmanović rekao je kako će porta Centra biti 500-tinjak metara udaljena od sadašnjeg ulaza u tu bivšu vojarnu. Razlog tome je stvaranje dodatne tampon-zone između naselja i centra. Od 35 objekata vojarne za uspostavu Centra bit će iskorištena samo dva ukopana skladišta, a gradit će i druge objekte.

Jedno skladište imat će funkciju prijema otpada gdje će se provjeravati jesu li njegova radiološka i ostala svojstva točno deklarirana. Kad se potvrdi da je paket prikladan za skladištenje onda će se prenijeti u drugu zgradu za skladištenje.

Trenutačno se na lokaciju budućeg Centra i oko njega provodi određivanje nultog radiološkog stanja, što znači da se mjeri radioaktivnost iz kiše, tla, biljaka, životinja…

Izdvojeni članak

Bečka spalionica otpada već 50 godina izgara za čišći planet

 

Share via
Copy link
Powered by Social Snap