Pretraga

Bečka spalionica otpada već 50 godina izgara za čišći planet

A- A+

Spalionica otpada Spittelau, koja ove godine slavi pedesetu godišnjicu postojanja, opskrbljuje trećinu stanovnika Beča toplinskom energijom. Osim toga, poznata je i po svojem izgledu, za koji je zaslužan umjetnik Friedensreich Hundertwasser.

Za otvaranje spalionice otpada Spittelau zaslužno je bečko energetsko poduzeće „Wien Energie“. Spalionica godišnje preradi i do 250 tisuća tona otpada, zbog čega i može opskrbiti 60 tisuća kućanstva ekološki prihvatljivim grijanjem i oko 50.000 kućanstava strujom.  Uz to, postavljeni su i novi standardi u očuvanju okoliša: najmodernija tehnologija čišćenja dimnih plinova na svijetu pomoću kojih obrađuje otpad na najvišoj razini ekološke prihvatljivosti – godišnji prosjek emisija ugljičnog dioksida je gotovo 90% ispod graničnih vrijednosti.

Upravo je i umjetnik Friedensreich Hundertwasser, koji je oslikao fasadu toplane, intistirao na tome da bude sve ekološki prihvatljivo. Na molbu tadašnjeg bečkog gradonačelnika, Helmuta Zilka, pristao je oslikati toplanu prepoznatljivim šarenim strukturama. Upravo je jedan od uvjeta za suradnju bilo opremanje najmodernijom tehnologijom čišćenja dimnih plinova.

Hundertwasser se čak i odrekao svojeg honorara, a njegova vizija je bila harmonična simbioza tehnologije, ekologije i umjetnosti. Spalionica je 1992. godine postala jedan od prepoznatljivih znamenitosti grada, a jedna je i od najčešće fotografiranih – upravo zbog mozaične fasade, zlatne kugle na dimnjaku, valovitih linija i zelenog krova.

Izdvojeni članak

Austrijanci grade mali grad unutar Beča: Projekt košta oko 6 milijardi dolara

Centrala daljinskog hlađenja,  kojom gradsko energetsko poduzeće opskrbljuje stanovnike Beča, se od 2009. godine nalazi u neposrednoj blizini spalionice – ima snagu postrojenja od čak 17 megavata, što otprilike odgovara 4860 klima-uređaja. Trenutno je i u izgradnji novo postrojenje, koje će višak električne energije pretvarati u toplinu, zahvaljujući ‘power to heat’ tehnologiji. Postrojenje bi trebalo biti u pogonu u proljeće 2022. godine, a plan je ukrasiti fasadu mozaicima koji podsjećaju na Hundertwasserov stil.

Copy link
Powered by Social Snap