Pretraga

Galerija: Kreće izgradnja luksuznog kompleksa Marina Dorćol na beogradskoj obali Dunava

A- A+

Na obali Dunava u Beogradu odvijat će se jedan od najuzbudljivijih infrastrukturnih projekata kojeg lokalci nazivaju ‘drugi Beograd na vodi.’ Radi se o ambicioznom projektu izgradnje Marine Dorćol koja će transformirati obalu rijeke i donijeti dašak modernog luksuza u srce srpske prijestolnice te postati simbol suvremenog urbanog života. Izgradnja bi trebala započeti u siječnju sljedeće godine, a cijelo naselje sastojat će se od 15 modernih objekata. Investitor je češka tvrtka Sebre, a radovi su povjereni poduzeću Exing B&P iz Beograda. Arhitektonsko rješenje potpisuju Stanislav Fiala i Jelena Kuzmanović.

Budući izgled kompleksa Marina Dorćol

Budući izgled kompleksa Marina Dorćol | Foto: Gradnja.rs

U novom luksuznom kompleksu Marine Dorćol, predviđeno je građenje 15 objekata koje će okruživati čak 36.000 kvadrata zelenih površina. U prvoj fazi gradnje, planira se šest stambenih zgrada s ukupno 200 stanova. Ishođene su potrebne lokacijske, a uskoro se očekuju i građevinske dozvole kako bi u siječnju 2024. godine gradnja mogla početi. U toj će fazi stanovi u Marini Dorćol imati u prosjeku nešto više stanova po stambenoj zgradi od Beograda na vodi.

Zgrade su zamišljene tako da na vrhovima imaju velike vrtove koji će upotpuniti ionako već zelenu vizuru marine, a stanarima će ti prostori služiti za odmor i relaksaciju. Stambeni objekti bit će zaobljeni kako bi osim bolje vizure omogućili i bolju osunčanost. Karakterizirat će ih kontinuirane zajedničke terase koje će opasati zgrade cijelom vanjskom ivicom na samom vrhu. Privatne terase na nižim katovima također će sadržavati uređene zelene površine i tako činiti vertikalne fasadne vrtove. Njihovo održavanje obavljat će se s vanjske strane objekta, piše Gradnja.rs.

Interijere zgrada karakterizirat će staklena fasada od poda do stropa. Visina stropa bit će 2,9 metara, a stanovi će imati centralno grijanje i hlađenje, sustave za pročišćenje zraka i kupaonice obložene pravim kamenom. Garaže će biti dimenzija 2,9 x 5,5 metara. Raspon kvadrature stanova kretat će se od 44 do 320 metara kvadratnih, u što su pri većoj kvadraturi uračunati privatni prostrani vrtovi na krovu.

Prostori u prizemlju bit će rezervirani za komercijalne sadržaje, a prevladavat će maloprodajni i uslužni objekti. U zgradama koje će biti najbliže obali Dunava, smjestit će se restorani, kafići i slični sadržaji. To će pridonijeti većoj atraktivnosti riječnog šetališta i otvorenosti prostora. Vodena površina unutar naselja trenutno služi kao improvizirana marina, a postat će uređeno šetalište s manjim brojem vezova, samo za jedrilice i čamce bez motora.

Izdvojeni članak

Češka tvrtka gradi impresivan stambeno-poslovni kompleks na Dunavu

S obzirom da je improvizirana marina prije služila kao pristanište za opskrbljivanje nekadašnje elektrane, potrebno je provesti temeljito čišćenje i ekološku revitalizaciju. Planirana je rekonstrukcija i zaštita 140 metara visokog krana elektrane ‘Snaga i svetlost’ koji će kao vrijedno nasljeđe i lokalna atrakcija ostati u marini. Ispod njega će se protezati veliki park od 7.000 kvadratnih metara.

O projektu izgradnje Marine Dorćol pisali smo i ranije.

Copy link
Powered by Social Snap