Pretraga

[INFOGRAFIKA] U prosincu obujam građevinskih radova na zgradama za 60 posto veći nego 2015.

A- A+

Prema najnovijim statistikama, obujam građevinskih radova u prosincu 2021. u odnosu na prosinac 2020. veći je za 7,7%. U omjeru iz mjeseca u mjesec, obujam građevinskih radova u prosincu 2021. u odnosu na studeni 2021. veći je za 2,2%. 

Obujam građevinskih radova, prosinac 2021. | DZS

Kao i u proteklih šest godina, nastavlja se trend povećanja obujma građevinskih radova i u prosincu prošle godine. U odnosu na 2015. godinu, obujam građevinskih radova se povećao za preko 40 posto, a što se tiče izgradnje samo zgrada, obujam radova se povećao za preko 60 posto.

Izdvojeni članak

[Infografika] Rekordni siječanj: cijene građevinskog materijala najviše u posljednjih 7 godina

Iako je proteklih mjeseci obujam stagnirao, točnije, varirao je između 0,1 i -0,2 posto, u prosincu je obujam radova skočio u odnosu na studeni za 2,2 posto. U prosincu je vrhunac obujma građevinskih radova u proteklih sedam godina, ukupno za 40,5 posto, na zgradama za 62,7 posto, a na ostalim građevinama za 16,5 posto.

DZS zgrade definira kao stalne građevine koje imaju krovište i vanjske zidove, sagrađene su kao samostalne uporabne cjeline koje pružaju zaštitu od vremenskih i drugih vanjskih utjecaja, a namijenjene su stanovanju, obavljanju neke djelatnosti ili smještaju i čuvanju životinja, robe, opreme za različite proizvodne i uslužne djelatnosti itd. No, i građevine koje imaju krov, ali ne i sve zidove. Ostale građevine jesu sve građevine koje nisu zgrade, npr. ceste, pruge, cjevovodi, mostovi, brane, sportski tereni itd.

Odrađeni sati na gradilištima su pravedno raspoređeni između radova na zgradama (49,8%) i ostalim građevinama (50,2%). No, prema vrstama građevinskih radova novogradnja ima 59,6% odrađenih sati, a ostali radovi (Rekonstrukcije, popravci i održavanje) ima 40,4 posto od ukupnog broja odrađenih sati.

Odrađeni sati na gradilištima, prosinac 2021. | DZS

Share via
Copy link
Powered by Social Snap