Pretraga

Izmuljivanje trakošćanskog jezera nastavlja varaždinska tvrtka Hidroing

A- A+

Nakon što su Hrvatske vode raskinule ugovor s tvrtkom Bagerkop Roberto zaduženom za izmuljivanje trakošćanskog jezera, posao će nastaviti varaždinska tvrtka Hidroing. Najavljuju da bi radovi trebali završiti do 1. srpnja 2024. godine.

Pogled na isušeno trakošćansko jezero

Pogled na isušeno trakošćansko jezero | Foto: eVaraždin screenshot

U jezeru se nalazi još otprilike 200 tisuća kubnih metara sedimenta koji treba biti izvađen, a direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Hrvatskih voda Milan Rezo za HRT je otkrio da je došlo do znatnih pomaka u vađenju i odvodnji sedimenta te da u tom procesu sudjeluje veća količina mehanizacije.

– Po obećanju izvođača radova, očekujemo u skoro vrijeme znatniji angažman što se tiče građevinskih strojeva. Otprilike 7-10 kamiona, 2-3 bagera i jedan buldožer, rekao je Rezo.

Za dovršavanje radova na jezeru potrebno je 100 sušnih dana. U donjem dijelu trakošćanskog jezera očekuju se zahtjevniji radovi, dok se 70% izvan tog dijela radi o prosušenom dijelu jezera i tu građevinski strojevi bez većih problema mogu ući u prostor jezera i nastaviti iskop i odvoz tog materijala.

Iz tvrtke Bagerkop Roberto, bivšeg izvođača radova, tvrde da su Hrvatske vode ugovor raskinule jednostrano. U znak protesta strojevima su zapriječili ulaz u jezero i tako spriječili novog izvođača da što prije nastavi s radovima. Poručuju da im Hrvatske vode duguju 400 tisuća eura te da je o svemu obaviješten sud. O incidentu blokiranja ulaska u jezero pisali smo ranije.

Izdvojeni članak

Eskalirao spor oko izumljivanja jezera podno Trakošćana, bivši izvođač blokirao cestu

Godišnje Trakošćan posjeti više od 50 tisuća turista, a dvorac je nedavno dobio nagradu internetskog pretraživača kao jedno od najbolje ocijenjenih turističkih mjesta u Hrvatskoj. Međutim, mnogi se i dalje pitaju, kada će se jezero vratiti?

Ovdje pogledajte još zanimljivih informacija o dvorcu Trakošćan.

Copy link
Powered by Social Snap