Pretraga

Eskalirao spor oko izumljivanja jezera podno Trakošćana, bivši izvođač blokirao cestu

A- A+

Hrvatske su vode s tvrtkom Bagerkop Roberto nedavno raskinule ugovor o izmuljivanju Trakošćanskog jezera zbog nepoštivanja rokova izvođenja radova. No, umjesto da povuče svoje građevinske strojeve, vlasnik tvrtke, Boris Rauš, njima je blokirao put. Tvrdi, Hrvatske vode mu duguju 400 tisuća eura.

Dvorac Trakošćan, foto: Instagram

Projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera u startu je bio ‘težak’ približno 2 milijuna eura, a radovi su započeli u studenom 2021. godine, te su trebali biti završeni proljetos. No to se nije dogodilo. Hrvatske vode s tvrtkom Bagerkop Roberto raskinule su ugovor, te su za nastavak posla odabrale Hidroing s kojim je potpisan ugovor u iznosu od 2,5 milijuna eura. Ali novi izvođač radova jezeru ne može pristupiti jer su na jednom cestovnom prilazu još uvijek građevinska vozila Bagerkop Roberta.

Oslobađanje puta ili tužba

Milan Rezo iz Hrvatskih voda ističe da je riječ o nasilnom upadu i smetanju posjeda od strane bivšeg izvođača. Na novinarski upit hoće li intervenirati policija, Rezo odgovara da je sve u rukama institucija.

– Posjed na kojemu se trenutno nalaze vozila Bagerkopa Roberto u vlasništvu je Dvora Trakošćan, odnosno Ministarstva kulture, a tim se putem koriste i Hrvatske vode u projektu izmuljivanja. Obavijestit ćemo bivšeg izvođača i zatražiti uklanjanje strojeva, a ako to ne učini slijedi tužba i sudski postupak koji ovdje ide po hitnoj proceduri, rekao je za Rezo za HRT.

Izdvojeni članak

Problemi s izmuljivanjem u Trakošćanskom jezeru: Strojevi zapeli u dubokom mulju

Sedimenta u jezeru puno više od procijenjene količine?

HRT-u se priopćenjem obratio i bivši izvođač Boris Rauš. Tvrdi da nikakve blokade na Trakošćanskom jezeru nema jer primopredaja radova još nije obavljena. Ističe i da su Hrvatske vode njegovoj tvrtki dužne još 400 tisuća eura za obavljene radove, te da 35 tisuća kubnih metara izvađenog mulja nisu priznali. Poručuje da je cijeli slučaj predan sudu te da njegova tvrtka ima dokumente kojima će dokazati da propusta s njihove strane nema.

Iz tvrtke Bagerkop Roberto, koja je počela čistiti jezero 2021., u više su navrata tvrdili kako je sedimenta u jezeru puno više od procijenjene količine. Navodno je upravo zbog toga, ali i vremenskih neprillika, posao kasnio, te je ugovor u konačnici raskinut.

Ranije su pak Hrvatske vode najavile kako će preuzimanjem posla odmuljivanja od strane Hidroinga najveći dio posla biti završen već do kraja godine. Hoće li se to uistinu dogoditi ovisi svakako o raspletu aktualne situacije.

Sve o bogatoj povijesti dvorac Trakošćan, te područja koje ga okružuje doznajte ovdje.

Copy link
Powered by Social Snap